Zbyszek napisał(a):
W moim rupieciu okna są największym problemem[...]. Więcej z tego ddr-truppa wyciągać nie ma sensu.
Niestety ale formy mają swoje lata

tak samo jak oryginalne wagony

Za dużo wyciągnąć się z tego nie da. Podejmując się konwersji od razu nie liczyłem na to, że zrobię cud-miód model

W moim przypadku elementy i narzędzia potrzebne do konwersji Bipa na Bhp przekroczyły cenę zakupu czteroczłonowego zestawu Schicht/Prefo... Sumując wszystko to spokojnie uzbierało by się na czteroczłonowego Rivarossi
Ale i tak będę uparty i skończę przerabiać tego piętrusa - będę miał satysfakcję, że samodzielnie dokonałem przeróbki.
UNIVERS napisał(a):
W wersjach z prostym dachem rynna nad oknami powinna być dłuższa.
Powinna i będzie przedłużona

muszę tylko znaleźć odpowiedni profil kwadratowy z polistyrenu.
Bipa1966 napisał(a):
Czy do starej edycji wagonow bedea pasowaly okna modeli wspolczesne produkowanych ??? Jak tak....to moze by zamowic przez jakis sklep ??
Jest tez inna opcja Kiedys nasz forumowy kolego napomknial ze jak bedzie wieksza ilosc chetnych nabywcow....moze dalo by sie cos zrobic w tej kwesti!
Kolega fflox i uriel.....jaka metoda dorabialiscie koncowke dachu wagonu ?? Mozna wiedziec ???
Z oknami może być problem...z tego co się doszukiwałem to raczej nic z współczesnych wagonów nie będzie pasować do piętrusa.
Końcówkę dorabiałem w nast. sposób:
- kupiłem zdezelowane człony środkowe, odciąłem od jednego fragment dachu, następnie odpowiednio go doszlifowałem aby pasował na "tip-top".
- Czoło wyprostowanego dachu wyciąłem z polistyrenu po uprzednim zaprojektowaniu odpowiednich kształtów w corelu
...a reszta to szpachla, szpachla, szpachla... i szlifowanie papierkami ściernymi o różnej gradacji :roll: :?