• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele zespołów wagonów piętrowych serii Bipa/Bhp - konwersja na ep. IVa

adi

Aktywny użytkownik
Reakcje
225 10 0
Re: Demontaż okien z wagonów

Część okien w bipach jest dobrze przyklejonych, sam mam parę uszkodzonych. Tak jak pisał Uriel, ale też metoda przez delikatne podważanie raz z jednej, raz z drugiej strony przynosi efekt..
:D

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
W mojej Bipie wymieniłem koła na pikowskie nr 56052 i po lekkim dociążeniu znacznie poprawiły się właściwości jezdne. Wcześniej na starych kolach strasznie tańczyła.

Reakcje
0 0 0
W tej całej przeróbce Bipy jedną z najupierdliwszych modyfikacji jest fakt nie tyle piłowania tych listew z plastiku na boku budy w modelu PREFO ile właśnie zmiana miejsca i ilości wywietrzników na dachu i prostowania jego końców, ale także likwidacja 2 skrajnych okienek na czole w przypadku wersji z prostym dachem. W zasadzie większość wagonów tego typu ma na dachu 12 wywietrzników parami i rozmieszczone nieco inaczej + jeden asymetrycznie po jednej stronie - a nie 10 (jak to miało miejsce w wagonach oryginalnych sprowadzonych w 1955 roku z NRD z długim napisem "POLSKIE KOLEJE PAŃSTWOWE"). W jednym z numerów KMiD jest artykuł z rzutami wersji malowań i wykonań Bipa, BHPx, BHP.
Jeśli chodzi o ówczesne produkcje dość dobrze wypada Bipa w TT z epoki III przedstawiająca oryginalne wagony z 1955 r. Tam modyfikacja sprowadzać się winna do likwidacji tego wywietrznika na czole wagonów.

Wagony PREFO w H0 stanowiące bazę dla niektórych do zabawy w przeróbki są starej daty i niestety w zasadzie trzeba w nich zwykle wymieniać dodatkowo (oprócz tego co wyżej napisałem) powłokę lakierniczą i nakładać kalkomanie od nowa. rzadko trafia się model na aukcjach w nienaruszonym stanie...
W zasadzie nie wiem dlaczego przemysł nie wznawia tego modelu... np. Roco...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.227 663 30
UNIVERS napisał(a):
W tej całej przeróbce Bipy jedną z najupierdliwszych modyfikacji jest fakt nie tyle piłowania tych listew z plastiku na boku budy w modelu PREFO ile właśnie zmiana miejsca i ilości wywietrzników na dachu i prostowania jego końców, ale także likwidacja 2 skrajnych okienek na czole w przypadku wersji z prostym dachem.
A czy model PREFO (wczesniej Schicht) odpowiada w pełni wersji PKP ze ściętym dachem i trzema okienkami (mam na myśli liczbę i rozmieszczenie wywietrzników)? Przecież bardzo dużo tych wcześniejszych jeździ do dziś, nie tylko te z prostym dachem.
UNIVERS napisał(a):
W zasadzie nie wiem dlaczego przemysł nie wznawia tego modelu.
No właśnie Rivarossi wypuścił ten model (chociaż nie jestem pewien, czy także w wersji bez kabiny rozrządczej).

Reakcje
0 0 0
Andrzej Harassek napisał(a):
A czy model PREFO (wczesniej Schicht) odpowiada w pełni wersji PKP ze ściętym dachem i trzema okienkami (mam na myśli liczbę i rozmieszczenie wywietrzników)? Przecież bardzo dużo tych wcześniejszych jeździ do dziś, nie tylko te z prostym dachem.
Zgadza się. Tylko jedno ale. Nawet te z dachem skośnym i 3 okienkami na czole mają także więcej wywietrzników na dachu w stosunku do wersji z 1955 roku (mają ich tyle, co wersje z prostym dachem). W takim przypadku i tak trzeba by modyfikować ustawienie i ilość tychże.

Poniżej na zdjęciu widać jaki jest ich układ (ten przy harmonijce tylko z jednej strony, pozostałe parami z dwóch):

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Andrzej Harassek napisał(a):
Wersja z 1955 roku chyba też na PKP była, nie wiem, czy te wagony uchowały się do dziś, ale w IV epoce to pewnie jeszcze jeździły.
Po sprowadzeniu jednostek (z NRD bodajże) jeździła w latach 60-tych w DOKP Warszawa. We wspomnianym numerze KMiD są nawet zdjęcia stojącej na peronie jednego z Warszawskich dworców.

Reakcje
0 0 0
Uściślając swoją wypowiedź nadmienię, że pierwsze jednostki trafiły do polski do DOKP Katowice w 1960 roku. W latach 60-tych jednostka oryginalna 4 członowa z 10 wywietrznikami na dachu jednego członu i długim napisem "POLSKIE KOLEJE PAŃSTWOWE" stała przy peronach dworca Warszawa Zachodnia w celach prezentacyjnych nowego nabytku: taka dokładnie jak ten model w TT:

źródło: http://www.ptmkz.pl/jk/2010.01.30/ST44_osobowy.html

Załączniki

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Po ponad dwóch latach zbierania zdjęć/informacji/wszelkich danych, w końcu wyciągnąłem swojego piętrusa i zabrałem się za przeróbkę Bipy na Bhp ;)
Białe plamki to szpachla, bo niestety przy szlifowaniu ryfli, wywietrzników i rynienek nie uniknąłem paru drobnych uszkodzeń ;)
Dach "wyprostowany" (na łączeniu szpachla jeszcze nie wygładzona), będzie 6 par wywietrzników, poręcze przy skrajnych drzwiach i jeszcze parę innych gadżetów ;)

Oczywiście liczę się też z waszą krytyką.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.227 663 30
A ja nie miałbym nic przeciwko wersji ze ściętym dachem, gdyby ktoś zechciał się podjąć przemalowania (na Bipa, nie Bhp). A Bhp to tylko nowsze oznaczenie tego samego zestawu, były także ze ściętym dachem w tym oznaczeniu.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.387 16 0
Uriel, podziwiam Twoją pracę, bo zabawa z szpachlą wymaga dużo cierpliwości.
Nie ma co krytykować :D

A to moja Bipa, ale od wakacji leży.
Czekam na kalki jajecznicy (nie maluję na razie, bo jeśli kalk nie będzie to pozostaje oliwka).

Załączniki

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.387 16 0
Ja mam okna z (chyba) nowszej wersji modelu, gdzie mają delikatne ramy.
Trochę nakupiłem tych Bip żeby na nie trafić, ale mam już komplet.
Bardziej martwię się o wywietrzniki których powinno być po 12 na wagonie.
Uriel chyba sobie z tym poradził, bo widzę że dach ma wyszlifowany.
Może uchyli rąbka tajemnicy skąd ma "zamienniki"? 8)

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Zbyszek napisał(a):
Ładna i czysta robota Panowie, ale jak rozwiążecie problem okien do tego szmelcu? Przecież ta fabryczna imitacja to porażka.
ffox napisał(a):
Bardziej martwię się o wywietrzniki których powinno być po 12 na wagonie.
Uriel chyba sobie z tym poradził, bo widzę że dach ma wyszlifowany.
Może uchyli rąbka tajemnicy skąd ma "zamienniki"? 8)
Wywietrzniki mam od Ostbahn'a ;) Za które mu serdecznie dziękuję :)
Człony środkowe są już wyposażone w odpowiednią ilość wywietrzników.
viewtopic.php?f=2&t=4391&p=107155&hilit=bipa#p107155

Co do okien... mam pół na pół, czyli ze starej i nowej wersji... Człony środkowe wyposażone są w stare okna z grubszą ramką, natomiast zewnętrzne mają już okna Prefo z delikatniejszymi ramkami... trudno "wyrwać" odpowiednie okna dlatego chyba będą takie jakie muszą być ;)

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
W moim rupieciu okna są największym problemem, wywietrzniki pozostają bez zmian, tylko brak tego nad przedsionkiem. Więcej z tego ddr-truppa wyciągać nie ma sensu.