• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele zespołów wagonów piętrowych serii Bipa/Bhp - konwersja na ep. IVa

Wyrwiząb

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
343 14 1
wagony były malowane aero a jeśli chodzi o patynę to nie mam żadnych zastrzeżeń zwłaszcza, że to mój pierwszy model. a "ślady" są zrobione specjalnie żeby było nierówno :) o którym wagonie mówisz ?
Kurcze może słabo widzę na swoim kompie, jak tak to ok, ale na prawdę dziwnie wyglądają. Miejsce o którym pisałem wagon po lewej stronie, ostatnie okno po prawej na górnym poziomie i jakieś mazadło na dachu obok tego okna. Ale tak jak mówię, może ja to tak widzę, najważniejsze że Tobie się podoba.
https://naforum.zapodaj.net/f53d22889669.jpg.html

Cześć
Ja matu używam vallejo, ale do niego zawsze dodaję ciutkę czarnego, bo on jakiś taki siwawy wychodzi, zależy jak się popatrzy. Akryl, lubię te farby

grumsha

Użytkownik
Reakcje
71 0 0
jeśli chodzi o patynę to myślę, ze to kwestia gusty jedni lubią taka inni taką a jeszcze inni lubią mieć czysty tabor :) ale to faktycznie muszę poprawić trochę. dzięki :)

wojtekpkp

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
A to moja, złożona ze strzępów i jeszcze nie kompletna :)

12715974_1019156588141445_3804967553812305704_o.jpg

[DOUBLEPOST=1459459646,1459458931][/DOUBLEPOST]Dach malowany akrylem Vallejo i na to kilkanaście warstw suchych pasteli nanoszonych z mieszanką lakieru od deku page 50:50, w każdej chwili można zmyć a samo nie odpada :)

(mariusz)

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
24 1 0
Witam.W ostatnim czasie kupiłem złom 2 członowej Bipy od PIKO.Chcę ją przerobić na wagony które jeździły w Polsce.Mam już budy wykąpane i farba zeszła.Zakupiłem blaszki z Ostbahna. I mam parę pytań 1.Ile ma być wywietrzników w 2 członowej 5 czy 6. 2.Zeszlifować całą budę czy tylko te ryfle a ramki wokół okien zostawić. 3.temat kalkomanii z III ep są na 2 człony,czy mogę użyć kalkomanii z IV ep. z 4 członowej dla 2 członów. Wolę się teraz upewnić niż potem poprawiać.Dziękuję za każdą pomoc i pozdrawiam.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.326 664 30
W III epoce jeździły wyłącznie składy 4-członowe, więc chyba trzeba zamówić dodatkowe kalkomanie. ;) Najstarsze wagony miały 5 wywietrzników w rzędzie, nowsze, również te ze skośnym dachem, miały po 6. Wersje 2-członowe były kupione w latach 1970-tych, w zasadzie jako uzupełnienie w razie uszkodzeń, np. w wyniku wypadków. O tym wszystkim zdaje się była już mowa na forum, chyba nawet w tym wątku.

(mariusz)

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
24 1 0
Wziąłem się za wnętrze Bipy i myślę żeby wywalić te 2 słupki które służą do skręcenia wagonu.Czy ktoś już też te słupki wycinał i zamontował alternatywne mocowania pudła z podwoziem?

Reakcje
71 0 0
powiem tak te słupki są słabe. też myślałem, żeby je wywalić ale nie miałem pomysłu jak to wszystko później złożyć do kupy co by się nie rozleciało

pawelszymkowiak

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 5 0
Ktoś coś...doradzi odnosnie sprzęgów w bipa rivarossi.Czy tam jest możliwośc wymiany? Żabki ,śledzie czy pikowskie są za długie.Może są jakieś sprzęgi o których nie słyszałem.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.346 35 1
Ktoś coś...doradzi odnosnie sprzęgów w bipa rivarossi.Czy tam jest możliwośc wymiany? Żabki ,śledzie czy pikowskie są za długie.Może są jakieś sprzęgi o których nie słyszałem.
Konrad odpowiedział koledze już na pytanie.
Ja dodam od siebie ,że można założyć sobie sprzęgi jakie się chce. A jest tego kilka rodzajów. Proponuję poczytać sobie temat ,który kiedyś napisał
Mateusz @ffox znajdzie tam kolega odpowiedź na swoje pytania:
http://forum.modelarstwo.info/threads/sprzęgi-rodzaje-montaż-i-opis.5903/
Pozdrawiam serdecznie

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.068 25 2
Poręcze przy drzwiach wewnętrznych były do epoki IVa, od epoki IVc je zdemontowali - nie jest mi
zapewne z tego samego powodu, dla którego poręcze likwidowano przy EZT-ach EN57 = aby "myślący inaczej" nie jeździli na stopniach przy zamkniętych już drzwiach, tzn. na zewnątrz taboru.

Osobiście miałem taki przypadek, gdy młodzieniec próbował nawet odbyć jazdę na leżąco, na stopniu wejściowym do EN57 ...
czemu akurat tak ? - sam nie potrafił mi tego wytłumaczyć (!)

pawelszymkowiak

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 5 0
Chyba sie nie zrozumieliśmy.Mam ponad sto wagonów i wymieniałem sprzegi ze standardowych na śledzie potem na fleischmanna a na końcu na rocowskie żabki.Najlepiej mi odpowiadaja.Ale cholerny zestaw wagonów pietrowych rivarossi ma te gniazda krótkie i żaden sprzeg nie "siedzi" w nim stabilnie tylko lata jak swinia w patyku.Prawy sprzeg jest oryginalny rivarossi a lewy to roco żabka.Na pozostałych zdjeciach widać długośc lub głębokośc gniazda.Jeśli niema innych sprzegów to wychodzi na to że bipa jest zkazana na oryginalne oczkowe rivarossi.

Załączniki

pawelszymkowiak

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 5 0
Kaczka czy pies dla mnie jedna świnia.Nawet do świra z Korei niech przeniosa produkcję.Taboru mam wystarczająco i to mnie cieszy.Co bedzie dalej ... pożyjemy ,zobaczymy.