Po długim oczekiwaniu i niedoczekaniu modelu Lxd2 jaki bym chciał przyszło kupić model do przemalowanki. Padło na granatową maszynę w malowaniu z Austrii, którą sprzedał mi kolega
@Lxd2-465 a kalkomanie zapewniłem dzięki zakupom od
@Maciej B. Kalkomanie jak zwykle doskonałej jakości mimo upływu czasu nic nie straciły na właściwościach.
Model został przemalowany i z racji układu zabudowy detali pudła ma nadany numer 259 z Sompolna. Istnieje kilka zdjęć tej lokomotywy oraz filmik na YT, musiało starczyć.
Kabina jest odwzorowana na tyle ile umiałem plus figury mechaników. Figurka manewrowego na stopniu jest ruchoma i na czas manewrów doklejam ją do modelu za pomocą siły przyciągania magnesików a w trasę można go zdjąć. Dodałem węże hamulcowe i kompletnie nie rozumiem dlaczego producent tego nie robi. Firmowe owiewki zastąpiłem dociętymi z foli oraz dodałem antenkę. Przy kabinie z jednej strony gaśnica a z drugiej piasecznica ręczna z szufelką. Poręcze na czołach budy i budce zastąpiłem stalowymi. Tablice na kabinie i tablica producenta zrobiona z kalkomanii nałożonej na folię. Numery to składak z kilku opisów.
Obecne czasy to raczej zachwyt nad wyrobami gotowymi z pudełka ale czasami trzeba się zadowolić modelem przerabianym przez siebie.
Trzeba poczekać też na dawcę odpowiadającemu jakiemuś numerowi ze Zbierska. Na model firmowy z tym numerem nie liczę, pesel nie pozwala.
Zobacz załącznik 1166037
Zobacz załącznik 1166038
Zobacz załącznik 1166039
Zobacz załącznik 1166040
Zobacz załącznik 1166041
Zobacz załącznik 1166042