• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele wagonów do przewozu ładunków specjalnych

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.623 14 6
Konstal Chorzów na licencji , w Atlasie Wagonów Towarowych jest to dokładnie wymienione, tylko tę książkę mam w pracy. Jak nikt nie udzieli informacji to dopiero w poniedziałek mogę napisać więcej.

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.781 12 2
Jeżeli uda mi się zdobyć jakikolwiek wycinek dokumentacji pozwalający na stworzenie takiego modelu, to tak. Chciałbym zrobić wagon NORCA-24. Ale bardzo ciężko jest zdobyć cokolwiek o tym wagonie.

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.781 12 2
Burtowej z maksymalna dlugoscia burt wraz z ladunkiem. Do tego chcialbym udzwierciedlic cala mechanike wagonu niekoniecznie hydraulike. :)

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.623 14 6
Jeżeli będzie to wagon burtowy, to też będzie można do niego podczepić ładunek w systemie dziobowym, po usunięciu burt, tylko wtedy będziesz musiał zrobić dwa ładunki, jeden na burtę, a drugi do podczepienia dziobowego. Dlatego ja zrobiłem 2 szt. modeli transformatorów, żeby pokazać te dwa rodzaje transportu ładunków o przekroczonej skrajni. Na pewno dasz sobie radę. Jeszcze raz życzę Ci powodzenia.

draccus

Znany użytkownik
Reakcje
768 0 0
Zrobiłbym sobie taki z kartonu :) No pozostaje tylko czekać aż kolega Meggido zacznie kształtować blachy w pożądany kształt.

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
241 2 0
Powiedzcie mi panowie jak jest z ich składaniem, bo to przecież modele do samodzielnego sklejenia i poskładania. Jest to coś dla modelarzy o wzroku sokoła i paluszkach chirurga naczyniowego? Szukałem instrukcji, lecz :(

Reakcje
1.782 13 0
Przepraszam ,że w tym temacie , ale w Rembertowie na placu wyładunkowym stoją takie gondolowe węglareczki :) Co to za typ wagonów:rolleyes: ?
wagon niskoburtowy.jpg