• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele wagonów do przewozu ładunków specjalnych

Reakcje
25 1 0
Oczywiście że w sumie każdy ładunek można przewieźć drogą. ;)
Są nawet na Discovery, albo na National Geografic programy typu "Transporty gigantów" "Wielkie przeprowadzki" gdzie transportują drogą lądową czy morską: domy, samoloty, lokomotywy itd. Jednak są to mimo wszystko uciążliwe (przez Kraków też raz wieźli samolot z Balic to muzeum lotnictwa w Czyżynach, na szczęscie w nocy), kosztowne i długotrwałe operacje. Trzeba wstrzymywać ruch, demontować sygnalizację, manewrować na zakrętach... No jak sam wspomniałeś kwestia wagi, zobacz ile osi ma ten czerwony transporter, i pomyśl ile musiałby mieć odpowiednia platforma drogowa :D
Ale to nie są wcale wielkie gabaryty, jak już wspomniałem trafo 110 kV waży w zależności od wykonania około 65 ton, a przyjeżdża zestawem 6 osiowym, platforma "niskopodłogowa", 24 koła, i wcale się nie wlecze, a wręcz przeciwnie, i nie po nocy a za dnia, mało tego to co często jest pokazane np przez trixa to golasy bez osprzętu, często same kadzie, wysokich napięć 110-400.
Poza tym na większość obiektów nie ma drogi dojazdowej, szynowej, więc...

Reakcje
1.583 19 1
tak se od paru dni myślę o tym Bachmannie, do SD70ACe by pasował, ale jeszcze dwa Caboose'y i jakaś platforma by się zdały .... Tyle ze ten to fikcja, bo oni tam mają jeden taki, ale ma 36 osi ...

Reakcje
1.583 19 1
No wiadomo, dorobili na siłę te 4 osie, zeby ich było na wierzchu, bo hamerykańskie musi byc naj, ale to niestety burzy koncepcję nabycia produktu Bachmanna, który nie przewidział, ze Polacy nie gęsie i osie liczyć umią :)

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.279 16 2
No wiadomo, dorobili na siłę te 4 osie, zeby ich było na wierzchu, bo hamerykańskie musi byc naj, ale to niestety burzy koncepcję nabycia produktu Bachmanna, który nie przewidział, ze Polacy nie gęsie i osie liczyć umią :)
No to kombinuj bo ja też mam chęć kupić coś i zrobić na PKP. Ale póki co to ten trix 32 os wydaje się być naj.

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.583 19 1
Nie wytrzymałem i zamówiłem sobie jedno takie cudo - model Uaai 838 od Trixa (24019) w epoce IV, a więc wersja mniejsza od ekstremalnej (24 zamiast 32 osi) i chyba z ciekawszym ładunkiem - silnik okrętowy zamiast transformatora, który jest w Trix Uaai 839. Kolorki też mi się bardziej podobają w 838.

Przy okazji mam pytanie - czy w latach 70tych, 80tych czy 90tych Zakłady HCP mogły korzystać z podobnych wagonów do transportu silników okrętowych lub ich elementów?

Trix_24019 mały.JPG

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.583 19 1
No i przybył. Model jest naprawdę piękny. Nigdy nie doświadczyłem tyle metalu w fabrycznym modelu:). Wagonik waży blisko kilo bez ładunku i ponad 1,6 z ładunkiem. Niestety gabaryty ładunku są na tyle duże, ze będzie stacjonował w wersji niezaładowanej:( Słowem piękny kawał zelastwa, chyba dziś juz takich nie robią, bo to wypust z '2003... Sorry za jedną wykolejoną ośkę na fotce całości ...

uaai-4.jpg

uaai-5.jpg

uaai-6.jpg

uaai-7.jpg

uaai-11.jpg

uaai-10.jpg

uaai-13.jpg