• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1 (1:32) Modele w skali 1:32 by Meggido

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.734 12 2
Lut mocniejszy. Nie podatny na zarazę cynową :)
Robiłem kiedyś sztaplarkę MERLO w mosiądzu i aluminium (skala 1/10) i wszystko lutowałem na palnik. Nie do ruszenia. Tak tylko zapytałem.
Zaraza cynowa dotyka lutów z czystej cyny. Ja takiego nie używam. Poza tym musiałbym grzać wyżej, a tak, lekko, łatwo i przyjemnie...

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Widać, że kolega ma szeroki dostęp do "laserka stalowego" :) Takim narządem inne narządy zrobić to pikuś :) Zastanawiam się tylko dlaczego @Meggido nie lutujesz na twardo?
No to wszystko jasne nikt inny nie robi bo nie ma dostępu do lasera, do plotera cnc, do drukarki 3D i innych gadżetów, bo te urządzenia robią same za modelarza, gówno prawda, to tak jak z Waszym ulubionym tekstem, "gdybym miał kwity" to i tak ni chu chu byś jeden z drugim nie zrobił, bo najważniejsze są umiejętności.

Lut mocniejszy. Nie podatny na zarazę cynową :)
Robiłem kiedyś sztaplarkę MERLO w mosiądzu i aluminium (skala 1/10) i wszystko lutowałem na palnik. Nie do ruszenia. Tak tylko zapytałem.
Wybitny specjalista, chciałbym zobaczyć choć jeden model wykonany przez Ciebie, no może tę sztaplarkę nie do ruszenia.

Powtarzam po raz wtóry, dziwię się Jackowi Adamowi i każdemu co buduje jakiś model, że na tym zakupowo- niemodelarskim forum coś jeszcze pokazują, komu i po co.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 120 86
@Kpt. Nemo Nie zobaczysz żadnego mojego modelu. Nawet ja ich nie zobaczę. Wszystkie poszły w świat (Włochy, Norwegia, Niemcy) A część z nich nadal krąży (Argentyna, Chiny, Korea). Wszystko to demonstratory technologiczne. Merlo robiłem 32 lata temu dla firmy Merlo. Z oryginalnej dokumentacji, cięte laubzegą i lutowane palnikiem na twardo. Wtedy po raz pierwszy wyginałem dural palnikiem do zrobienia stelażu rurowego. Trochę materiału się zmarnowało...

Jak patrzę wstecz ile człowiek musiał się namęczyć przy modelu. Teraz te "narządy" tak usprawniają pracę. Dobrze jest znać: CADa, Fusion 360 w ostateczności Corela oraz choć podstawy G-code...

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.744 78 12
No to wszystko jasne nikt inny nie robi bo nie ma dostępu do lasera, do plotera cnc, do drukarki 3D i innych gadżetów, bo te urządzenia robią same za modelarza, gówno prawda, to tak jak z Waszym ulubionym tekstem, "gdybym miał kwity" to i tak ni chu chu byś jeden z drugim nie zrobił, bo najważniejsze są umiejętności.

Wybitny specjalista, chciałbym zobaczyć choć jeden model wykonany przez Ciebie, no może tę sztaplarkę nie do ruszenia.

Powtarzam po raz wtóry, dziwię się Jackowi Adamowi i każdemu co buduje jakiś model, że na tym zakupowo- niemodelarskim forum coś jeszcze pokazują, komu i po co.
...Pawle, w pierwszej chwili pomyślałem: przesadza, tak źle być niemoże...
Po dłuższej chwili zastanowienia, z przykrością muszę stwierdzić : *****, on ma rację...
Faktycznie, wrzutek z budowy modeli czy innych dioram zrobiło się jak na.lekarstwo...

Pozdr,...

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
333 0 0
A czy te izolatory są malowane czy po prostu drukowane we właściwych już kolorach? Jak wykonujesz te nakrętki, które je mocują?
Gratuluję posiadanej energii i zapału do modelarstwa!

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.734 12 2

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.855 33 0
A ja głupi myślał, że nakrętki też jakimś cudem sam wydziergał ;)
"Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga'' :)
Przykład jeden z wielu ;)
https://www.hurtownia.optykon.pl/pol_m_WARSZTAT_Czesci-opraw-okularowych_Nakretki-1555.html

Kiedyś takich śrub i nakrętek używałem przy budowie modeli w skali Z
https://forum.modelarstwo.info/threads/coś-z-polskiego-taboru-401z.34510/#lg=post-611563&slide=3
oraz jak coś projektowałem do budowy RC w skali 1:87.