• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele GPM - wydruki 3D

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
842 10 0
No fakt, zderzak to nieważna część modelu. Liczy się tylko karoseria... :ostrozny: Jednak całe życie człowiek się uczy. :rolleyes:o_O Dzięki za lekcję. :LOL:
Ważna, ale rozumiesz że to wydruk próbny, wyraźnie chyba zaznaczyłem. Ma on dać ogólny wgląd w budowę modelu i umozliwić wychwycenie błędów w projekcie, a nie drobnych defektów wynikłych w procesie druku, a fal na zderzaku nikt raczej celowo nie projektował :)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.206 391 20
umozliwić wychwycenie błędów w projekcie, a nie drobnych defektów wynikłych w procesie druku,
Jeżeli te zagięcia bocznej części zderzaka z połączeniem z reflektorem to drobne defekty, a nie błędy wydruku to ja zupełnie nie rozumiem o co chodzi w Twoich wpisach. Zniekształcenia tylnego zderzaka to też drobne defekty? A może to właśnie błąd wydruku...
Widzę, że zwracanie przeze mnie uwagi na błędy w wykonaniu modelu powoduje nerwowe działania u Ciebie kolego.
Baw się w takim razie dobrze z tymi nie do końca dobrze zrobionymi miniaturkami. Pozdrawiam serdecznie i życzę duuuużo cierpliwości.

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
842 10 0
Jeżeli te zagięcia bocznej części zderzaka z połączeniem z reflektorem to drobne defekty, a nie błędy wydruku to ja zupełnie nie rozumiem o co chodzi w Twoich wpisach. Zniekształcenia tylnego zderzaka to też drobne defekty? A może to właśnie błąd wydruku...
Widzę, że zwracanie przeze mnie uwagi na błędy w wykonaniu modelu powoduje nerwowe działania u Ciebie kolego.
Baw się w takim razie dobrze z tymi nie do końca dobrze zrobionymi miniaturkami. Pozdrawiam serdecznie i życzę duuuużo cierpliwości.
Jeżeli zwracasz uwagę na błędy w projekcie to jak najbardziej słusznie, ale błędy drukarskie, to inna kategoria. No i po raz kolejny imputujesz mi coś czego nie powiedziałem. Nie twierdzę że liczy się tylko karoseria, a zderzaki nie są ważne, ale że nie są na tym etapie istotne błędy samego druku takich detali, bo to inna kwestia. Poza tym gdzie Ty widzisz nerwowe działanie u mnie? Niczego nerwowego nie robię, odpisałem tylko, że to błąd w próbnym wydruku.

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
839 12 0
No fakt, zderzak to nieważna część modelu. Liczy się tylko karoseria... :ostrozny: Jednak całe życie człowiek się uczy. :rolleyes:o_O Dzięki za lekcję. :LOL:
Nie rozumiem Twoje prześmiewczego tonu, Przemek pokazuje tutaj wersje beta w których wyłapywane są błędy, zderzak jest błędem w druku a nie w projekcie, czyli już wydawca wie co się partoli i trzeba będzie to poprawić .
Michał przestał negować modele GPMu za to Ty zaczynasz, jeżeli Twoje wypowiedzi mają byc w takim tonie to może w ogóle nie komentuj i wstrzymaj się od wpisów bo moderatorowi raczej nie przystaje takie zachowanie .

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.545 18 1
A ja stanę tutaj po stronie kolegi Mafo, przedstawiony zostaje model testowy do wyłapania błędów. Kolega wyłapał błędy na zderzaku to się wmawia że to nie błąd tylko wada druku. Tak czy siak błąd w modelu który zauważył potencjalny klient. Bez tej uwagi prawdopodobnie zderzak nie został by poprawiony tak samo jak brak podpory w jego środkowej części co powoduje widoczne rozwarstwienie naświetlanych warstw. Wygląda na to że cały tylny dół modelu jest źle podparty.

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
842 10 0
Pozwoliłem sobie na takie porównanie Warszawy 223 GPM z oryginałem.
Wydaje mi się, że tył i przód jest inny niż w oryginale...
Zgadza się, przetłoczenie boczne powinno schodzić do kierunkowskazów, a kończy się dość wysoko nad nimi - widać to dobrze na rzucie z boku. A przód to chyba za szeroką ramkę ma, prawie dochodzi do reflektorów.
Tylko jest problem z takim porównywaniem. Większość zdjęć w necie to zdjęcia z bliska często szerokim kątem robione. Takie zdjęcie zniekształca obiekt fotografowany, przerysowuje część elementów. Ja robiłem zdjęcie ogniskową 200mm żeby nie zniekształcić pojazdu. Ideałem byłoby zrobienie podobnego zdjęcia oryginalnego wozu i porównanie. Na szczęście w wielu kwestiach nawet takie zdjęcia z neta pozwalają ocenić detale :)

Ostatnio edytowane:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.206 391 20
Nie rozumiem Twoje prześmiewczego tonu,
Mi chodzi w głównej mierze o jego zachowanie i szyderczy ton wypowiedzi,
Kolego, w tekście nie da się przekazać emocji. Jeżeli odbierasz te wpisy jako szydercze, to tylko Twoja sprawa. Zauważyłem błąd, zgłosiłem, dostałem informację, że to nieważny błąd, bo ważna jest karoseria. Zatem skoro błędnie zrobiony zderzak jest nieważny, to naprawdę nie ma co tu komentować i nie ma z kim dyskutować. Widzicie tylko to, co chacie widzieć. Nazywacie błędem to, co chcecie nazywać. Pozdrawiam Was serdecznie i życzę zadowolenia i szczęścia z tych wydruków.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
255 4 0
Tak, to wersja próbna była. Jeszcze trochę poprawek jest do zrobienia (albo było bo nie wiem na jakim etapie teraz jest).
Zgadza się, próbna wersja, ale już ją poprawiono i mam nadzieję po niedzieli porównać budę sprzed poprawek z tą poprawioną.
Dodam jeszcze, że z Syrenką jest podobnie, więc czekam cierpliwie na przesyłkę.
Postaram się zrobić jak najlepsze zdjęcia.

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
842 10 0
Jest już prototyp Syreny R20 i pewnie niebawem pojawi się w sprzedaży, bo niewiele do poprawienia jest. W zasadzie z poważniejszych rzeczy to tylko trzeba skrócić skrzynię ładunkową o około 1,5-2mm. Zastanawiałem się czy newsa dać do osobowych, czy ciężarowych, ale chyba lepiej tu pasuje razem z innymi Syrenami.

Załączniki

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
842 10 0
Na stronie GPM pojawiły się w ofercie Syreny 105, R20 i Bosto. Czy ostatnie uwagi zostały uwzględnione nie wiem. Bosto chyba była najwierniej odwzorowana, R20 też poza minimalnie zbyt długą skrzynią (ale identycznie w deAgostini zrobili). No, ale kosztują 40zł :)

Ostatnio edytowane:

Pietras83

Znany użytkownik
Reakcje
3.317 15 3
Na stronie GPM-u w zakładce " galerie użytkowników" znalazłem trochę zdjęć zrobionych Nysek przez jednego z modelarzy. Nie jestem autorem, ale myślę, że warto je tu pokazać, bo wyszły super.
Wersja milicyjna i karetki pogotowia
Nysa 522 karetka & milicyjna • (gpm.pl)
Wersja ciężarowa
Nysa 522 ciężarowa • (gpm.pl)
Ciekawy jestem kto wykonał te modele dla GPM-u ?. Jak dla mnie wyglądają bardzo dobrze i nie ukrywam, że z chęcią kupiłbym gotowe.
Jeżeli czyta to ich autor, fajnie gdyby się ujawnił, super jeżeli można byłoby tak wykonane modele zamówić.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Ze świata modeli pojazdów osobowych 23
Ze świata modeli pojazdów osobowych 7