• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele GPM - wydruki 3D

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
252 4 0
No więc, żeby nie było niedomówień, czy dziwnych spekulacji, to chwilowo współpracuję z GPM-em jako tester, mimo wszystko postaram się być jak najbardziej obiektywny w tym wszystkim i nie zamierzam nikogo faworyzować.
Postaram się informować o wykrytych błędach w modelach i pomagać je zwalczyć, o ile będzie to możliwe na etapie montażu.
Informacyjnie, to z Maluszkami jest na tą chwilę drobny problem montażowy, który już zgłosiłem i będzie poprawiony.
Podobno na etapie prototypu wszystko pasowało bez problemu, ale u mnie przy montażu wyszło, iż deska rozdzielcza jest za szeroka i w górnej części uniemożliwia prawidłowe spasowanie podwozia z nadwoziem.
Oczywiście można po utwardzeniu żywicy zeszlifować nie więcej jak 1 mm lewego i prawego górnego narożnika deski rozdzielczej pod ostrym katem w dół.

Maxeus GPM 126p x01.jpg Maxeus GPM 126p x02.jpg Maxeus GPM 126p x03.jpg

Deska nie mieści się pomiędzy przednimi słupkami, ale szlif pomaga, natomiast reszta elementów dopiero będzie dopasowywana.

Ostatnio edytowane:

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
252 4 0
Możesz prysnąć budę podkładem? Będzie widać więcej szczegółów.
To na pewno, ale tak, czy siak muszę poszukać innego tła, na którym białe nie będzie tak biło po oczach, jak białe, na białym, przy białym :)
Muszę się lepiej przygotować do robienia zdjęć, bo zapowiada się ich naprawdę dużo :)

A przy okazji zaprezentuję kolejną nowość, która jest dopracowywana, niestety na chwilę obecną tylko to co na zdjęciach, ale z czasem pokażę pełny zestaw.

Przed Państwem Poloneza Cargo :)

Maxeus GPM Polonez Cargo 001.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 002.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 003.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 004.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 005.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 006.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 007.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 008.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 009.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 010.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 011.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 012.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 013.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 014.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 015.jpg Maxeus GPM Polonez Cargo 016.jpg

c.d.n.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.938 32 2
Przypatruję się tym zdjęciom i takie pytanie, bo tego po prostu nie widać - czy przednie światła i zderzaki są jakoś oddzielone od reszty np. minimalnym rowkiem? Na zdjęciu zlewają się z karoserią i jeśli tak jest faktycznie to malowanie to byłby mały koszmar.

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
766 10 0
Przypatruję się tym zdjęciom i takie pytanie, bo tego po prostu nie widać - czy przednie światła i zderzaki są jakoś oddzielone od reszty np. minimalnym rowkiem? Na zdjęciu zlewają się z karoserią i jeśli tak jest faktycznie to malowanie to byłby mały koszmar.
Zlewać, to może się nie zlewają w tym Polonezie (reflektory mają wyraźny kształt), ale też zdecydowanie oddzielone, zwłaszcza rowkiem, nie są. Przy malowaniu trzeba faktycznie uważać.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
252 4 0
Na warsztacie mam prototyp, co do którego będę zgłaszał poprawki - boczne przejście lampy/karoseria świateł tak przednich jak i tylnych, jest w tej chwili niewidoczne.
Na przednim pasie jest wyraźne górne przejście maski w lampy z załamaniem, podobnie dolne krawędzie przy zderzaku, znacznie trudniej zez przy grillu, bo tu lampy wystają ponad grill.
Z tylnym pasem jest troszkę inaczej, bo górą i zezem lampy lekko odstają od budy, a dołem jest wyraźne przełamanie na płaszczyźnie lampa/zderzak.
Nie wiem jak to wyjdzie po pryśnięciu podkładem, ale na obecną chwilę taki mamy obraz.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
252 4 0
Biorąc pod uwagę wojny na projekty, to z czasem standard kitów będzie coraz wyższy i być może korzystniejszy w proporcjach jakość/cena.
Póki co padają kolejne bastiony niezrealizowanych projektów nabierając kształtu w coraz mniej pasiastej formie.

Dziś na obiad Star 660 z koparką KS-251 na pokładzie - ciekaw jestem jak to będzie wyglądać po rozbrojeniu i utwardzeniu.

Maxeus GPM Star 660 1 87 x1x.jpg

womo

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.390 35 1
Jestem ciekawy jak z szybami będzie w tym starze w H0. W TT wszyscy producenci mają z tym problem. Star gpm-u jest super ale szyby poprawiałem z 4 razy i nadal nie jestem zadowolony. Ale jak już pisałem to problem wszystkich producentów ...

cd4361fc9f370a0c.jpg

Michal88

Aktywny użytkownik
Reakcje
507 16 0
Biorąc pod uwagę wojny na projekty, to z czasem standard kitów będzie coraz wyższy i być może korzystniejszy w proporcjach jakość/cena.
Póki co padają kolejne bastiony niezrealizowanych projektów nabierając kształtu w coraz mniej pasiastej formie.

Dziś na obiad Star 660 z koparką KS-251 na pokładzie - ciekaw jestem jak to będzie wyglądać po rozbrojeniu i utwardzeniu.

Zobacz załącznik 809302
To będzie nowość GPM-u ? Spokojnie nie będę negatywnie komentował :) Ta koparka musi być w mojej prywatnej kolekcji, zrobię hybrydę podwozie , kabina z własnych części a zabudowa GPM bo kabina ze stalowym dachem tu nie za bardzo pasuje, powinien być brezentowy.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
252 4 0
To będzie nowość GPM-u ? Spokojnie nie będę negatywnie komentował :) Ta koparka musi być w mojej prywatnej kolekcji, zrobię hybrydę podwozie , kabina z własnych części a zabudowa GPM bo kabina ze stalowym dachem tu nie za bardzo pasuje, powinien być brezentowy.
Tak, to jest nowość w fazie testów, postaram się w tej materii podgonić robotę, żebyś i Ty Michale, jak i pozostałe zainteresowane osoby, mógł go nabyć do swojej kolekcji.
Mam nadzieję, że się nie zawiedziesz, ja w przyszłości chciałbym nabyć u Ciebie jakieś kity Starów, tylko muszę się trochę odrobić z niemodelarskich prac.

Co do dachu w kabinie Stara z zestawu, to nie do końca masz rację i tu było spore zróżnicowanie, więc dla poparcia mojego argumentu wrzucam zdjęcie Starów 660 z koparkami KS-251 - kadr z filmu pt." Trasa 1976".

Star 660 KS-251.jpg

Zdjęcie pochodzi ze strony: https://www.imcdb.org/v001044491.html

Ostatnio edytowane:

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
838 12 0
Jestem ciekawy jak z szybami będzie w tym starze w H0. W TT wszyscy producenci mają z tym problem. Star gpm-u jest super ale szyby poprawiałem z 4 razy i nadal nie jestem zadowolony. Ale jak już pisałem to problem wszystkich producentów ...

Zobacz załącznik 809304

Zobacz załącznik 809304
Szyby w tym modelu są akurat tak proste że można je zrobić z hipsu/pleksy 0,5 mm

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
252 4 0
Te niepublikowane jeszcze zdjęcia Poloneza Cargo pokażą więcej, bo nie zawsze udaje się wszystko wyłapać.
Ten model Poloneza jest przygotowywany między innymi jako ambulans, więc prawdopodobnie będą dodatkowe elementy wyposażenia, które umożliwią wybór konkretnej wersji pojazdu.

Maxeus GPM Cargo t01.jpg Maxeus GPM Cargo t02.jpg Maxeus GPM Cargo t03.jpg Maxeus GPM Cargo t04.jpg Maxeus GPM Cargo t05.jpg

Kioski na dniach idą do lakierni, na tą chwilę jeszcze dodatkowe zdjęcia na surowo.
Jak widać, dwa kioski w zestawie oraz elementy wyposażenia do wyboru.

Maxeus GPM Jugol k08.jpg Maxeus GPM Jugol k01.jpg Maxeus GPM Jugol k02.jpg Maxeus GPM Jugol k03.jpg Maxeus GPM Jugol k04.jpg Maxeus GPM Jugol k05.jpg Maxeus GPM Jugol k06.jpg Maxeus GPM Jugol k07.jpg

Warto przypomnieć, że na stronie sklepu GPM, kity Fiata 126p w związku z wykazanym kilka postów wyżej błędem są w okazyjnie niskiej cenie.
Błąd jest prosty do usunięcia, a cena kusząca.

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
766 10 0
Próbny wydruk Warszawy 203(223) kombi. Zdecydowanie rzuca się w oczy problem z "zapadnięciem" się góry w stronę słupka za tylnymi drzwiami. Choć sam dach jest prosty, chyba tył karoserii za bardzo się unosi do góry, zresztą widać po dolnej linii tylnej bocznej szyby. Przetłoczenie pod szybą karoserii też powinno schodzić do poziomu tylnych kierunkowskazów, a kończy się stosunkowo wysoko nad tymi lampami.
ps. Numer 203 został w 1968 roku zmieniony na 223, bo okazało się, że Peugeot ma zastrzeżoną numerację z zerem, ale to te same pojazdy :)

04- warszawa m223 kombi.jpg

Załączniki

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Ze świata modeli pojazdów osobowych 23
Ze świata modeli pojazdów osobowych 7