• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele GPM - wydruki 3D

Michal88

Aktywny użytkownik
Reakcje
500 16 0
Polonez ambulans Caro, Atu, Policyjny, karawan - Wyjdą u mnie już niedługo W DUŻO LEPSZEJ JAKOŚCI :)

screeny moich projektów :
Czyżbyś sugerował, że kolega @przemek_lipski jest jakoś związany z firmą GPM i prezentuje świeżo wyjęte z drukarki elementy? Napisał przecież, że

zatem rozumiem, że jest modelarzem, kupującym te modele... :niepewny: Czyżbym się mylił? :rolleyes:
Przecież to oczywiste....

Ostatnio edytowane:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.771 387 20
Mam nadziejęże producent i autor projektu wezmą sobie do serca wszystkie uwagi, bo jeszcze mają czas na to.
projektant/właściciel otrzymał informacje co jest do bani i kolejna „Zipa” ma być poprawiona.
Obyście mieli rację. Zwróciłem uwagę na błędy w przyczepie, którą pokazali na facebooku, ale poza pytaniem, o którą skrzynkę na butle gazowe mi chodzi, już brak dalszych odpowiedzi ze strony producenta.

Michal88

Aktywny użytkownik
Reakcje
500 16 0
Przecież to oczywiste, kto normalny drukuje takie elementy ( karoseria, min. kabiny, czy np. jakiesś
I jeszcze zdjęcia Poloneza ambulansu - także wersja beta, czyli próbna, podbiłem kontrast by detale lepiej uwidocznić. Tak na pierwszy rzut oka to nadkola chyba są za mocno wycięte.

Zobacz załącznik 800947
Porażka, reflektory płaskie, rozdzielczość ch.....a i zapewne kruchość doskonała.

Michal88

Aktywny użytkownik
Reakcje
500 16 0
No, ale pamiętaj, że to nie jest ostateczna wersja, a kolejna próba (z opisu wydruku wynika, że to chyba czwarte podejście). Nadal są usuwane błędy i wypaczenia - mam nadzieję, że finalna wersja będzie lepsza.
Wielokrotna ta odpowiedź "pamiętaj, że to nie jest ostateczna wersja"... Pojawia się za każdym razem po pokazaniu modelu GPM.

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Wielokrotna ta odpowiedź "pamiętaj, że to nie jest ostateczna wersja"... Pojawia się za każdym razem po pokazaniu modelu GPM.
Jak za każdym razem, skoro tylko trzy modele były pokazane w wersji testowej - Fiat 125 i teraz Polonez i Syrena. Wszystkie inne modele, które ja pokazywałem, a było ich kilka, to wersje finalne. Ktoś z tego co pamiętam jeszcze Poloneza chyba pokazał próbnego.

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.530 18 1
A mnie się wydaje że GPM chce w szybkim tempie wydać wszystko co było za czasów PRL, model za modelem projektant ten sam i mnóstwo błędów. Ale jako baza na przyszły model może coś z tego być. Ale to chyba już wszyscy zauważyli.

kozaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
825 2 0
To jest zupełnie inny segment rynku modelarskiego.
Proste modele dla mniej wymagających i doświadczonych modelarzy.
Takich modeli do tej pory na rynku brakowało.
Myślę, że przynajmniej niektóre z nich mają potencjał i mogą stać się bazą do zrobienia sensownej miniatury.
Trzymam kciuki, za producentów drukarzy, żeby powiększali swoją ofertę a jednocześnie dopracowywali projekty.

saaro

Aktywny użytkownik
Reakcje
524 5 0
@dmvip
To samo pomysałem już jakiś czas temu. GPM zamisat się tak spieszyć z wydawaniem tych modeli, to powinnien lepiej się do ich jakości przyłożyc i wreszcie ruchome koła zrobić.
Jak mój dziadek mawiał. Jak coś robisz, to rób to porządnie, a nie na odp…..l.

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.771 387 20
A mnie się wydaje że GPM chce w szybkim tempie wydać wszystko co było za czasów PRL, model za modelem projektant ten sam i mnóstwo błędów.
Racja, widać to gołym okiem. Producent chce wydać jak najszybciej, żeby nikt inny go nie wyprzedził. Próbuje zapełnić rynek nie do końca dobrymi produktami. Szkoda tylko, że nie słucha rad i nie odpowiada na zadane pytania. Dla mnie to kolejny producent, któremu wydaje się, że wie wszystko najlepiej.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Każdy początkujący samochodziarz szuka swojego poligonu doświadczalnego, na którym mógłby uczyć się składania i modernizacji swoich pierwszych modeli.
Gdybym miał coś takiego polecić, to właśnie wydruki GPM-u, banalnie proste do złożenia, w przystępnej cenie, a jak ktoś bardzo będzie chciał, to i koła będą się obracać.
Uprzedzając wszystkich dociekliwych, to za wyjątkiem bycia klientem GPM-u nie jestem z nimi w żaden inny sposób związany.
Uwagi można, a nawet trzeba zgłaszać, na tym przecież mamy szansę skorzystać wszyscy, ale czy jest sens wieszać psy na GPM-ie ?
Jest kilku wytwórców i każdy na poziomie swojej jakości bez problemu znajdzie klienta, bo Polski rynek choć mały, pod tym akurat względem jest bardzo chłonny, bo pełen głodnych poloników zbieraczy, ważne że jest wybór, to jest z korzyścią dla nas.

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.771 387 20
ale czy jest sens wieszać psy na GPM-ie ?
Myślę, że jest, bo nasi producenci tego typu jak GPM jakoś nie reagują na uwagi. To dokładnie tak jak w pewnej firmie ze Śląska, która jako pierwsza zaczęła produkować modele polskiej motoryzacji w skali 1:87. Właściciel też nie słuchał uwag.

Reakcje
2.617 79 2
A może po prostu nie interesują ich na razie uwagi i wypuszczają to co wypuszczają. Może będę kiedyś dopracowywać swoje wydruki, niemniej na razie jest co jest i każdy chyba widzi.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.917 32 2
Dokładnie tak jest, maja drukarki i trzeba je jakoś wykorzystać, a takie niuanse jakie interesują modelarzy są im obce. Ten producent ze śląska o którym wspomniał Maciek i wiadomo o kim mowa to był trochę inny przypadek moim zdanie, tam AMBICJA i EGO odgrywało chyba większą rolę.

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
838 12 0
Trochę mnie na forum nie było a tu taki hej na GPM .
Nie sądzę aby pan Grzegorz nie słuchał uwag jak co nie którzy uważają, wszelkie uwagi odnośnie modeli są przez pana Grzegorza brane pod uwagę ale szuka on też merytorycznego poparcia zgłaszanych błędów, nie oczekujcie że za każdym razem naniesie poprawkę i będzie drukował, myślę że skrzętnie wszystko analizuje i bierze pod uwagę . Jak Kolega Przemek pisał pokazywane modele są wersjami beta, też dostałem od GPMu parę modeli do ocenienia aby później mogły być poprawione .
I tu chcę zaznaczyć że również nie jestem związany z firmą GPM, wyraziłem jedynie chęć pomocy przy modelach dzieląc się moją wiedzą jaką posiadam . W tej chwili między innymi staramy się poprawić kabiny do Starów 266, biorąc moje i jego, chcemy aby merytorycznie były jak najbardziej zgodne z oryginałem, i np. dopatrzyliśmy się jeszcze błedów zarówno w mojej kabinie jak i jego . W 2019 roku GPM chciał wypuścić Stara 266 jako plastykowy model do sklejania, ale odszedł od tego pomysłu z chwilą kiedy pojawiła się możliwość druku 3D gdzie są większe możliwości poprawek projektu .
Czy GPM idzie na ilość a nie jakość ? Nie wiem... ale błędne jest stwierdzenie że robi to ktoś kto nie ma pojęcia o modelach, przecież GPM od wielu już lat jest producentem modeli kartonowych więc raczej wie o co chodzi .
W zupełności nie rozumiem niechęci Michała z MK do GPMu, niech każdy robi swoje modele a Klienci sami wybiorą, a proszę też zrozumieć że nie każdego stać na super kit za 120 zł, za te pieniądze może mieć trzy kity z GPMu z których przy odpowiednim dłubaniu również mogą wyjść fajne modele . Moim zdaniem powinniśmy się cieszyć że rynek zaczyna się uzupełniać o modele których wcześniej nie było a były tak pożądane .
20210318_094036.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Ze świata modeli pojazdów osobowych 23
Ze świata modeli pojazdów osobowych 7