• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele GPM - wydruki 3D

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.916 32 2
Drukowanie ma też jeszcze jedną poważną dolegliwość - oczyszczanie z suportów, co przy tak małych modelach jest sporym wyzwaniem. I GMP nie robi chyba do nich tłoczonego przeszklenia, a zrobienie giętych szyb to też problem.

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Drukowanie ma też jeszcze jedną poważną dolegliwość - oczyszczanie z suportów, co przy tak małych modelach jest sporym wyzwaniem. I GMP nie robi chyba do nich tłoczonego przeszklenia, a zrobienie giętych szyb to też problem.
Tak, w przypadku GPM musimy sami usuwać suporty i czasem to jest balansowanie na granicy życia i śmierci lub przynajmniej lekkiego okaleczenia modelu ;) Ale co do przeszklenia to GPM robi tłoczone (a raczej wydmuchiwane na gorąco), po przycięciu elegancko wskakują na swoje miejsce. Fiaty, Polonezy, Tarpany maja całe przeszklenie w jednej wydmuszce i tam wystarczy dół dociąć. Jedynie w Nysie przednią szyba trzeba precyzyjnie wyciąć z wydmuszki żeby dobrze weszła bez spręzynowania.

Reakcje
2.617 79 2
Właśnie działam z Ursusem z GPMu, bo postanowiłem spróbować swoich sił z drukiem i jak na razie przyznam że walka z suportem była bardzo łatwa w tym przypadku. Żadnych uszkodzeń bryły. Ogólnie druk przyjemny robi dobre wrażenie dla oka.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.660 387 20
Kwestia też dostępności - w przypadku produktów GPM, A&S wchodzisz na stronę sklepu, czy allegro i załatwiasz sprawę w kilka minut, albo kilkanaście sekund.
Tylko nie zapominaj kolego, że to są kity do składania/sklejania, malowania itd. Czyli docelowym odbiorcą jest modelarz. Kolekcjoner nie kupi takiego kitu, bo jak się nie zna na modelarstwie to nie złoży z tego sensownego modelu.

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Tylko nie zapominaj kolego, że to są kity do składania/sklejania, malowania itd. Czyli docelowym odbiorcą jest modelarz. Kolekcjoner nie kupi takiego kitu, bo jak się nie zna na modelarstwie to nie złoży z tego sensownego modelu.
Nie zapominam, ale że to forum modelarskie, to zakładam, że raczej większość użytkowników to mniej lub bardziej zaawansowani modelarze :) O ile zrobienie czegoś od podstaw nie dla każdego jest proste, to akurat złożenie kitu jest raczej w zasięgu możliwości :) Poza tym ciekawostką jest, że GPM stara się wyjść naprzeciw tym modelarzom dla których malowanie to na razie czarna magia i drukuje część modeli w kolorze już - stąd niebieskie i białe Nysy, żółta Ł-34, czy białe Fiaty i opony drukowane w czarnej żywicy. Cuda z tego może nie wyjdą, ale już do zaakceptowania dla osób jeszcze mniej wymagających :)

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.916 32 2
Nie mam jeszcze modelu od GMPu ale nie powiedziałbym że materiał z wydruku jest kruchy. Moje modele matki drukowane jakoś się nie kruszą. Niektóre rodzaje żywic stają się nieco bardziej kruche z czasem, dotyczy to właściwie wszystkich tworzyw sztucznych łącznie z plastikiem z wtryskarek, ale tych modeli nikt nie będzie przecież wysilał mechanicznie, stać na półeczce dadzą radę. jeżeli GMPowi się to opłaca to czemu nie.

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Przyszły dziś do mnie nowe dzieła GPM.
Polonez. Zrobiłem zdjęcie tego co dostajemy w zestawie, rzut perspektywiczny po usunięciu suportów i z boku, by łatwiej ocenić geometrię. Wydruk jest biały i przez to trudniej ocenić detale (nawet na żywo). Po pomalowaniu podkładem zapewne będzie lepiej widać detale.

Załączniki

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
I Fiat 125, niestety też biały wydruk przez co nie widać detali na zdjęciach, ale detale są wyraźnie zaznaczone :) Jedyny minus taka wizualnie to otwory nawiewu powietrza na masce - tu jest wersja z plastykowymi nakładkami, a oryginalnie były tylko otwory w masce i taka by była lepsza moim zdaniem, ale to detal.

Załączniki

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.660 387 20
Przyczepka kempingowa Niewiadów:
Także biały wydruk, to uklon w stronę ludzi mających problem z pomalowaniem. Myślę że i bez malowania się dobrze zaprezentuje.
A co to za dziwny rodzaj skrzynki na butle gazowe? To jakiś nowy typ, czy tak było w oryginale?
Pytam, bo ja pamiętam zupełnie inną skrzynkę, taką jak na fotce poniżej:

przyczepa-kempingowa-niewiadow-n126-lodzkie-zdunska-wola-492622093.jpg

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
A co to za dziwny rodzaj skrzynki na butle gazowe? To jakiś nowy typ, czy tak było w oryginale?
Pytam, bo ja pamiętam zupełnie inną skrzynkę, taką jak na fotce poniżej:
No kilka różnych kufrów było, ale ten w modelu faktycznie u dołu jakiś taki zdecydowanie za wąski jest. Na rysunkach prezentowanych przez GPM był bardziej przypominający oryginał.

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Poldek z butów nie wyrywa.
Fiat, no cóż, @Adam66 chyba nas już tak rozpieścił, że inni producenci muszą jeszcze dużo nadrabiać.
No tak, tylko modelu Adama nie dostaniesz za 40zł :) Przy takiej cenie trzeba się liczyć z tym, że albo zaakceptujemy to co jest, albo poświęcimy trochę pracy własnej by dopieścić wszystko. Po pomalowaniu, zwłaszcza detali nie powinno być źle.

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.660 387 20
No kilka różnych kufrów było,
Wiesz... Spędziłem wiele wakacji z rodzicami w przyczepach niewiadowskich i pamiętam trzy rodzaje tych skrzynek. W pierwszych przyczepach skrzynka schowana była w przyczepie, potem zrobiono skrzynkę na dyszlu, a w ostatnich wypustach powiększono nieco tę skrzynkę.
Natomiast ta w modelu jest wytworem fantazji projektanta... :niepewny:
Czy naprawdę projektanci nie mogą poszukać zdjęć w internecie, albo zapytać się kogoś, kto choćby widział taką przyczepę, żeby zrobić projekt modelu dobrze? :mad:

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Czy naprawdę projektanci nie mogą poszukać zdjęć w internecie, albo zapytać się kogoś, kto choćby widział taką przyczepę, żeby zrobić projekt modelu dobrze? :mad:
No i na wizualizacji 3D ta skrzynka wygląda dość podobnie do tych z reala. Możliwe, że trafiła mi się z jakimś błędem w druku. Trzeba by porównać z innymi egzemplarzami.

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.660 387 20
Trzeba by porównać z innymi egzemplarzami.
To może wypowie się tu ktoś, kto jest związany z tą firmą, albo kolega @auta-prlu, który oburzył się na negatywne opinie o firmie GPM, bo skoro modele mają takie błędy w druku to potrzebne jest wyjaśnienie, czy to we wszystkich modelach, czy tylko ten błąd jest w Twoim egzemplarzu... :niepewny:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Ze świata modeli pojazdów osobowych 23
Ze świata modeli pojazdów osobowych 7