• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele GPM - wydruki 3D

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
A mnie się wydaje że ta skrzynka po prostu oderwała się od podpór i jest to tylko smutny przypadek zbyt rychłej prezentacji. Radził bym sprawdzić najpierw kolejny wydruk i oczywiście projekt który jest drukowany. Wydrukowało się tylko to co "złapało" się modelu już po oderwaniu się suportów których to może być w tym miejscu za mało lub za słabe.
Coś w tym może być, bo przy usuwaniu podpór zauważyłem takie (chyba 2 albo 4), które kończyły się w powietrzu i nic nie podpierały, ale to były te od podwozia. Od nadwozia chyba wszystkie coś tam trzymały.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Czyżbyś sugerował, że kolega @przemek_lipski jest jakoś związany z firmą GPM i prezentuje świeżo wyjęte z drukarki elementy?
Oczywiście że jestem zwiazany! W ten sposób, że jako klient mam konto w ich sklepie (jest to jakiś rodzaj związku), a wydruki to raczej niezbyt świeżo wyjęte, bo zakupione 5 marca, a dotarły dopiero 10, ale to i tak nie jest rekord czekania :)

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.935 32 2
Dokładnie tak mogło być, pisałem że obrazku jest ok, a ten widok zrobili zapewne z projektu.
Jeszcze jedna uwago ogólnie do wydruków - dostałem właśnie ich wózek akumulatorowy i ogólnie jest ładny i filigranowy, ścianki nawet ok. o,5 mm grub. ale ma też wadę, tylna część skrzyni w trakcie druku oderwała się od podpór i zwisa, wygląda trochę jak na obrazie Picassa tym z zegarami.
Także produkcja modeli z druku ma jednak pewne wady jeśli wytwórca nie stosuje kontroli jakości. Ja to sobie poprawię, ale przy twojej przyczepie poprosiłbym o nowy towar.

Załączniki

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Prysnąłem podkładem nadwozia Poloneza i Fiata i teraz widać kilka błędów w druku. W Polonezie atrapa chłodnicy ma po bokach małe braki, ale logo FSO jest ok i listwa boczna na tylych drzwiach ma z obu stron identyczne niedodrukowanie od dołu (takie wyszczerbienie, ale symetrycznie z obu stron). We Fiacie za to są z obu stron podobne braki w kierunkowskazach z tyłu (zewnętrzna części jest niedodrukowana jakby).

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
702 1 0
Trzy fotki z facebookowej strony GPM. W komentarzach ktoś wrzucił moje zdjęcie nowości kupionych na giełdzie ( Jelcz i 102N) i jeśli dobrze zinterpretowałem odpowiedź ze strony GPM-u, to Jelcz też będzie w 3D :)

gpm1.jpg gpm2.jpg gpm3.jpg

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Pojawiły się fototrawione blaszki do Poloneza i Fiata. Na blaszce jest atrapa chłodnicy, lusterka, wycieraczki i kierownica, Choć to ostatnie uważam że lepsze jest drukowane.

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Dostałem z GPM próbną wersję Syreny 105 i Poloneza w wersji ambulans (tak, tym razem nie płaciłem za modele, więc w tym przypadku można mnie podejrzewać o jakieś związki GPM, ale poza tym że poproszono mnie o opinię jako amatora, to nic więcej mnie nie łączy).
Syrena 105 to na razie próbna wersja, ostateczna ma być w sprzedaży w kwietniu, wiec mam nadzieję że poprawione zostaną błędy.
Moim zdaniem należy uwydatnić przetłoczenia na masce i pokrywie bagażnika (na masce od góry praktycznie ich nie widać), bo to bardzo charakterystyczny element Syreny. Wątpliwości mam też co do okna kierowcy/pasażera góra trochę za mocno obniżona jest, a tam jest niżej od tylnej szybki o szerokość ramki. Ramka wokół atrapy kratki chłodnicy też zdecydowanie zbyt masywna jest. No, ale to nie jest finalna wersja, a tak to wygląda obecnie.

02- Syrena 105.jpg

Załączniki

Ostatnio edytowane:

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.935 32 2
Model które proponuje GMP mogłyby być cennym uzupełnieniem modelarskiego rynku. Jednak patrząc np. na tą Syrenę zastanawiam się kto to projektuje? Syrenek jest jeszcze całkiem sporo, a nawet z rysunków dostępnych w sieci można coś zaprojektować jeśli ma się jako takie wyczucie do tego. Ale to co proponuje GMP to raczej nieudolne próby projektowania. Na pierwszy rzut oka widać co jest nie tak.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.935 32 2
Tak masz rację, jednak wystarczyłoby porównać pobieżnie projekt na tym etapie z oryginałem aby dostrzec błędy.
W tej skali na prawdę dużo widać! I jeśli gril chłodnicy ma listwę która jest wpuszczona do wewnątrz to jak w modelu da się obwódkę, która nawet kształtem odbiega od pierwowzoru to będzie to przecież widać. Pomijam już samą geometrię przodu, która ma raczej zabawkową jakość.

Syrena_105.jpg

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
I jeśli gril chłodnicy ma listwę która jest wpuszczona do wewnątrz to jak w modelu da się obwódkę, która nawet kształtem odbiega od pierwowzoru to będzie to przecież widać. Pomijam już samą geometrię przodu, która ma raczej zabawkową jakość.
Tu masz 100% racji, tych rzeczy nie da się przegapić. Mam nadziejęże producent i autor projektu wezmą sobie do serca wszystkie uwagi, bo jeszcze mają czas na to.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.242 216 0
To jest wersja beta, która była prezentowana na giełdzie w Katowicach, projektant/właściciel otrzymał informacje co jest do bani i kolejna „Zipa” ma być poprawiona.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Ze świata modeli pojazdów osobowych 23
Ze świata modeli pojazdów osobowych 7