• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Model SM42 UMF

JakubR

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
368 0 0
Dlaczego pomarańczowe pasy są jakby z nalepionej taśmy, a nie malowane zgodnie ze sztuką? Z daleko może i ok, ale górna V-ka wygląda odrzucająco w miejscu pokrycia się dwóch taśm/folii.

Pomysł z montażem "góry" na magnes bardzo ciekawy i chyba przyszłościowy jeśli model pozwala ilością miejsca w środku.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.366 2 5
Dlaczego pomarańczowe pasy są jakby z nalepionej taśmy, a nie malowane zgodnie ze sztuką? Z daleko może i ok, ale górna V-ka wygląda odrzucająco w miejscu pokrycia się dwóch taśm/folii.

Pomysł z montażem "góry" na magnes bardzo ciekawy i chyba przyszłościowy jeśli model pozwala ilością miejsca w środku.
O wiele łatwiej było użyć kalek. zapomniałem o tym ale te miejsca, w których kalki nie układały się dobrze naciąłem zyletkom i nałożłem płynny utrwalający kalek, teraz lepiej siedzą. Aparat dużo powiększa wszystko, i w miejscu gdzie pokrywają się dwie taśmy to naprawde tego nie widać, tam była mała pomyłka.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.475 512 30
W lokomotywie nie ma czegoś takiego, jak "pulpit nawigacyjny". W SM42 tablica ze wskaźnikami jest bardziej pionowa i nie wystaje tak głęboko do kabiny (ale to ostatnie może być koniecznym kompromisem, o którym pisał kolega @Arturp). Poza tym siedziska są mniejsze i można na nich siedzieć bokiem do kierunku jazdy (co jest konieczne przy jeździe tyłem), nie ma takich dużych foteli. Tu i tu jest parę fotek. Wystarczy w Google wpisać hasło SM42 i otworzyć grafikę.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.569 61 1
Bardzo fajnie Ci wychodzi ten model (y) No i satysfakcja z własnoręcznie zrobionego pojazdu. Jakbyś chciał na przyszłość malować pasy to jest prosta metoda: malujesz najpierw na pomarańczowo budę, potem naklejasz taśmę maskującą (Tamiya ma bardzo dobre papierowe) a potem docelowy kolor dla całej lokomotywy, odrywasz i masz gotowe pasy.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.414 111 11
Postanowiłem zbudować SM42-892. Chciałem oliwkową, ale większość z nich to SP42 i moje wybory były ograniczone. Czy ktoś zna numer farby tego jasno zielonego koloru?
Tez chciałem spytać czy można kupić tablice z numerem 892? Czy to jusz musiał bym zrobić sam.
Ładna robota. Jeśli Chciałeś oliwkową to wystarczyło pomalować na oliwkowo. Za PRLu oliwkowy kolor był normą na spalinowozach manewrowych. Ten trawiasto zielony to wymysł nowszych czasów.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.366 2 5
Ładna robota. Jeśli Chciałeś oliwkową to wystarczyło pomalować na oliwkowo. Za PRLu oliwkowy kolor był normą na spalinowozach manewrowych. Ten trawiasto zielony to wymysł nowszych czasów.
każdego dnia uczę się czegoś nowego :) Mam SU42 czekającego na montaż, więc ten będzie oliwkowy.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.535 443 99
Bardzo fajnie Ci wychodzi ten model (y) No i satysfakcja z własnoręcznie zrobionego pojazdu.
Trafiłeś w dziesiątkę. To jest bezcenne w modelarstwie + łapane przy okazji doświadczenie. Podziwiam wszystkich, którzy decydują się z gorszym lub lepszym efektem, ale jednak samemu coś zbudować. Wiem, łatwo jest (jak się ma kasę) wybulić kilka tysi za konwersję + model baza, ale nie ma to jak samemu podziałać, czy to na gotowym modelu czy tym bardziej budzie z blaszek. Szacuneczek dla kolego za tą "stonkę".

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.263 30 1
Artur model wyszedł fajne- gratulacje.
Zapytam tylko o pomarańczowy pas - to chyba kalka ? Lepiej by to wyglądało gdybyś namalował go farbą.
Ale to takie moje małe spostrzeżenie ,którego nie bierz sobie do serca ;)
Wyszło na prawdę super (y)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 44
Tabor 13
Tabor 13
Tabor 16
Tabor 184