• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Model SM42 UMF

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.728 10 1
Artur, być może da się to jeszcze odkręcić.
Zaokrąglenia przedziałów maszynowych wyszły Ci załamane a nie półokrągłe. Do tego góra przedziału maszynowego powinna byc lekko garbata a nie płaska.

Możesz popuścić boki ale musiałbyś narożniki od bowa zrobić.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.366 2 5
Artur, być może da się to jeszcze odkręcić.
Zaokrąglenia przedziałów maszynowych wyszły Ci załamane a nie półokrągłe. Do tego góra przedziału maszynowego powinna byc lekko garbata a nie płaska.

Możesz popuścić boki ale musiałbyś narożniki od bowa zrobić.
Nie zauważyłem, że góra jest nieco zaokrąglona, teraz to widzę. Mam kilka pomysłów, jak to naprawić, będę nad tym pracował jutro.
dzięki

Rokstedi

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
1.756 0 0
Powstaje całkiem zgrabny model. Przed kolejnymi etapami dobrze jest nasycić wzrok widokiem oryginału. Zmniejszysz ryzyko przeoczenia niuansów choćby takich, na które zwrócił uwagę Ranger. Trochę poprawek, dopieszczania, mozolnej pracy i będziesz miał satysfakcje z własnoręcznie, dobrze wykonanego modelu. Tak dalej! Trzymam kciuki za finał. Od siebie dorzucę trzy grosze z dziedziny czepialstwa. Na czołownicach, obok zderzaków brakuje gniazd sterowania wielokrotnego, takich jak poniżej.
SPRZĘG.jpg

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.366 2 5
Powstaje całkiem zgrabny model. Przed kolejnymi etapami dobrze jest nasycić wzrok widokiem oryginału. Zmniejszysz ryzyko przeoczenia niuansów choćby takich, na które zwrócił uwagę Ranger. Trochę poprawek, dopieszczania, mozolnej pracy i będziesz miał satysfakcje z własnoręcznie, dobrze wykonanego modelu. Tak dalej! Trzymam kciuki za finał. Od siebie dorzucę trzy grosze z dziedziny czepialstwa. Na czołownicach, obok zderzaków brakuje gniazd sterowania wielokrotnego, takich jak poniżej.
o tak, mam je, ale jeszcze ich nie zainstalowałem. Gniazda sterowania i węże powietrza zamontuję bliżej końca projektu.

Rokstedi

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
1.756 0 0
Gdzie, u kogo można je nabyć?
Jak się domyślam kolega Arturp do stworzenia swoich żywicznych odlewów skorzystał z gniazd z modeli Piko EU07 lub SU45 (jeśli się mylę proszę o sprostowanie gdyż to są moje domysły, którymi nie chciałbym wprowadzać w błąd forumowiczów). Gniazda takie można kupić jako części serwisowe, choć w ich przypadku sugerowałbym wykorzystanie gniazd z modelu SU46 mające prawidłowy kształt. Forma do gniazd z EU07 czy też SU45 ma błąd, który wyraźnie zaburza kształt. Natomiast ja pokazałem moje gniazda odlane, w tym konkretnym przypadku z brązu, których wzór do odlewów zrobiłem jakiś czas temu.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.366 2 5
Jak się domyślam kolega Arturp do stworzenia swoich żywicznych odlewów skorzystał z gniazd z modeli Piko EU07 lub SU45 (jeśli się mylę proszę o sprostowanie gdyż to są moje domysły, którymi nie chciałbym wprowadzać w błąd forumowiczów). Gniazda takie można kupić jako części serwisowe, choć w ich przypadku sugerowałbym wykorzystanie gniazd z modelu SU46 mające prawidłowy kształt. Forma do gniazd z EU07 czy też SU45 ma błąd, który wyraźnie zaburza kształt. Natomiast ja pokazałem moje gniazda odlane, w tym konkretnym przypadku z brązu, których wzór do odlewów zrobiłem jakiś czas temu.
Nie, nie są piko, ale dobrze jest wiedzieć, że piko są nieprawidłowe. Te, które robię dla siebie, były wydrukowane 3D, i z tego zrobiłem forme.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.366 2 5
Ostatnie kilka dni pracowałem nad kabiną, jestem całkiem zadowolony, jak to wyszło.
7.8mm gałki oczne świetnie współpracuje jako kapsułą do wentylatora :)

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.535 443 99
@Ranger mając na uwadze wiele świetnych modeli jakie już wykonałeś (i konwertowałeś), zapytam.... jaką szpachlówkę do modeli w H0 polecasz? PS. Wykonujecie kalkomanie na zamówienie?

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.728 10 1
@Ranger mając na uwadze wiele świetnych modeli jakie już wykonałeś (i konwertowałeś), zapytam.... jaką szpachlówkę do modeli w H0 polecasz?
Tu Cię zaskoczę bo nie używam wcale. Najczęściej model po wykonaniu idzie do mycia w myjce i podkład samochodowy.
Jeśli zdarzy się jakiś niuans do wypełnienia to od lat używam płynnej szpachlówki Mr Hobby Surfacer 1200.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.535 443 99
Tu Cię zaskoczę bo nie używam wcale. Najczęściej model po wykonaniu idzie do mycia w myjce i podkład samochodowy.
Jeśli zdarzy się jakiś niuans do wypełnienia to od lat używam płynnej szpachlówki Mr Hobby Surfacer 1200.
No właśnie mam niuans do wypełnienia po listwie na ST44 Roco. Dzięki.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.366 2 5
Możesz także spróbować Bondo Glazing and Spot Putty, używam to od lat. Głównie na plastikowych modelach, niewiele w tym modelu. Nie jestem pewien, czy Bondo jest sprzedawany w Polsce, ale Isopon P38 jest podobny
1674817383959.jpg

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 44
Tabor 13
Tabor 13
Tabor 16
Tabor 184