• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Model EN57 PIKO - nasze oczekiwania...

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Czy Koledzy orientują się, jak będzie skonstruowany napęd w PIKO EN57?

Poza samymi wózkami, za wiele miejsca tam nie ma.

Z doświadczeń modelarzy robiących taki napęd samodzielnie, większość pomstuje, że Tenshodo jest słabe, a alternatywy nie ma. Czy PIKO posiada napęd działający na podobnej zasadzie, znany z innych modeli? A może pójdzie na kompromis i zredukuje wnętrze, by zmieścić więcej mechaniki?

Albo na bogato i zrobi napęd w wózku... ale w każdym? :niepewny:

W każdym razie, jeśli w tym wątku jest "koncert życzeń", to ja życzyłbym sobie modelu EN57 z odwzorowanym całym wnętrzem ;)

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
362 98 10
Wydaje mi się, że w wagonie silnikowym zamontują silnik z wałami cardana na oba wózki każdy z przekładnią? Chociaż ( myślę) że będą mieć z tym problem np. gdzie umieścić płytkę z dekoderem?:niepewny::)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Wydaje mi się, że w wagonie silnikowym zamontują silnik z wałami cardana na oba wózki każdy z przekładnią?:niepewny::)
Wg mnie bardzo prawdopodobne. I gdzie zmieszczą te wały? Jak podłoga będzie sięgała poziomu siedzeń (w Y-kach nawet bez wałów prawie tak jest), to szkoda...

PIKO-wskie Y-ki i Bonanzy wymagają obcinania nóg pasażerom, gdy tymczasem Roco-wskie szczupaki mieszczą pasażera z całymi nogami...

Bolesław 102

Reakcje
362 98 10
Wg mnie bardzo prawdopodobne. I gdzie zmieszczą te wały? Jak podłoga będzie sięgała poziomu siedzeń (w Y-kach nawet bez wałów prawie tak jest), to szkoda...
W takim razie pozostają napędy autonomiczne (każdy wózek posiada własny silnik i przekładnie) W realu na każdej osi jest jeden silnik., ale tak mikroskopijnych (małej mocy) silników to chyba nie zaprojektują?;)

Bolesław 102

Reakcje
362 98 10
Ciekaw też jestem, jak rozwiążą połączenia elektryczno-mechanicznego pomiędzy wagonami?
Czy zastosują wariant z jamnika ( ET41). Czy zaprojektują inne rozwiązanie?:niepewny:;)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
To i tutaj prawdopodobnie będzie podobnie.
Byłoby super. Zwłaszcza, że takie napędy byłyby też dostępne jako części zamienne, a to by się bardzo przydało.

Balast pewno będzie pod siedzeniami, tylko więcej, niż w zwykłym wagonie… Oj, czarno widzę to wnętrze.

Pozostaje jeszcze pytanie o umieszczenie elektroniki. Trochę miejsca zajmie?:niepewny:
Zmieściłbym pod sufitem, gdybym miał sam robić :D Najwyżej zabraknie miejsca na listwę oświetleniową :( bo jak ich znam, nie zrobią zintegrowanego fabrycznie oświetlenia wnętrza.

Ostatnio edytowane: