• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja MBxd2 model H0e

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

marek1704

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
224 0 0
Napęd to oczywiście podstawa, jednak w tak przeszklonym wagonie równie istotne jest wnętrze. Czy rodzaj napedu będzie miał na nie wpływ? Wydaje mi się, że centralny silnik i wały pozwalają na niższe umieszczenie silnika i pozostwiają wiecej miejsca na realistyczne wnętrze.

OP
OP
Z

Zv

Gość
@Gethvar racja!! najfajniej jeździ prototyp napędzany jednym wózkiem i odbiorem dodatkowo z drugiego ale.. ma mały uciąg. Pisałem to już że dla tych którzy NIC tym nie będą ciągać to w 100% wystarczy. Ten wagon to naprawdę KOBYŁA.
@marek1704 wnętrze będzie odtworzone w modelu na ile wiernie się da. W każdym przypadku napęd nieco ingeruje w środek: silnik centralny mimo ze nisko naruszy środkowy przedział silniki nad wózkami naruszają minimalnie przedziały skrajne.. ale wszystko to poniżej poziomu okien i w wąskiej przestrzeni tak że zakryją to oparcia siedzeń :) Na bank będą piękne kabiny maszynisty.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Tak, tylko pytanie czy ten wagon musi mieć na haku tonaż jak w gagarze, moim zdanie wagon góra dwa powinny być aż nadto, większe składy były by nierealne...wiem że z dwoma Bxhpi jeździły, z trzema wagonikami "turystycznymi" też, ale raczej na większości zdjęć widać w porywach jeden wagon na haku lub Ikarusa... tzn Mbxd2 luzem... więc może nie ma sensu szaleć z mocą na haku? Swoją drogą jaki silnik planujesz zamontować w wózku?

OP
OP
Z

Zv

Gość
No dobra, drgnęło :) czas zabrać się za opracowanie kaleczek. Ponieważ wagonów było sporo to przygotuję 4 - 5 numerków. Macie jakieś sugestie które wagony opracować?

OP
OP
Z

Zv

Gość
Po wielu tygodniach morskiej podróży zamiast lotniczej dotarły do mnie napędy w tym testowy z silnikiem położonym centralnie do Mbxd2. Rozwiazanie kosztowne w stosunku do napedu nad jednym z wózków ale za to uciąg ogromny. Bedzie taki napęd w opcji. W takiej wersji bedzie nieco inne wnetrze. Po testach napedu w Mbxd1 juz z odlewaną budą w Mbxd2 w standardzie będzie napęd na jeden wózek a odbiór ze wszystkich osi bo to w zupełności wystarcza.

20160810_193140.jpg
20160810_191413.jpg
20160810_191356.jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.471 7 0
A to model MBxd2 wykonany przez kol. Borysa Kyjonkę z Czech. Model Borysa obchodził w tym roku 21 rocznicę urodzin. Kolega zastosował tworzywo sztuczne, a napęd zaadaptował z modelu wagonu motorowego PIKO w skali N. Model prezentuje się na dioramie przedstawiającej najprawdopodobniej stację Stare Bojanowo Wąsk.
IMG_4391.JPG

Fot. B. Kyjonka

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
Z

Zv

Gość
Na wagonach MBxd2 znalazłem ledwo widoczne dziwne kratki-drabinki w oznaczeniach. Dzięki przepastnym archiwom Michała Izydorczaka dostałem dokładne foto tego detalu ponieważ nie znam się na tym zupełnie czy ktoś mógłby wytłumaczyć ki diabeł to to jest? Miesiące?

19960714JKD025.jpg

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.930 32 2
Ciekawy szczegół, archeololg stwierdziłby pewnie że to kalendaż :). w kratkach poniżej powinno zneleźć się jakieś oznaczenie a nic tam nie ma, czyli sztuka dla sztuki?

OP
OP
Z

Zv

Gość
Hej, potrzebuje zdjęcia z wagonu motorowego z przedsionka, tak aby było widać drzwi wejściowe do przedziału maszynisty.
Jutro lecą do trawienia poprawione blachy prototypu. Jeśli wszystko narysowałem dobrze to od lutego zabieram się za produkcję.
Model będzie z pełnym oświetleniem które na początku tematu opisał Marcin Wojda i z dźwiękami. Dwie wersje napędu do wyboru: na jeden wózek oraz na oba wózki kardanami z silnika położonego centralnie. Jak przyjdą blachy oba rozwiązania pokażę na fotkach.
Dodatkowo będzie dostępny zestaw do montażu doczepy A20-DP. Trawiona blacha budy, z wnętrzem , z maskownicami do wózków, ze sprzęgami orczykowymi, oświetleniem, w zestawie: zmontowane wózki z osiami i z odbierakami prądu tylko do przykręcenia do podwozia. Póki nie skończę wszystkich MBxd2 montażu doczep się nie podejmuję, chyba że ktoś rozciągnie mi dobę :)
Zainteresowanych zapraszam na pw na forum lub zvolack(@)adres.pl

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 3
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 16
Wąskotorówka 36
Wąskotorówka 74