• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja MBxd2 model H0e

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
OP
OP
Z

Zv

Gość
Teraz podumajmy o kolorach. Internet podaje że wagony były dostarczane wg schematu: bezowy to RAL 1013 lub RAL 1015 ja natomiast próbkowałem RGB takim urządzonkiem wypożyczonym z mieszalnika i wychodzą trzy zasadniczo rożne kolory..
Co ciekawe kolor wiśniowy pokrył się niemal w 100% z próbkowanym kolorem: to RAL 3003. Próbkowałem kolory na kilku wagonach i ich pozostałościach w Krośniewicach.
Druga sprawa co będę w stanie uzyskać faktycznie jako farbę do malowana. .. ale to już mniejszy problem.

Interesują mnie informacje oparte na wzornikach , faktach i dokumentacji a nie ja bym chciał ten. :)
Weźcie tylko poprawkę na różnicę w monitorach.

Kolory MBxd2.jpg

OP
OP
Z

Zv

Gość
informacji z Rogowa i zapewne własnych bogatych zbiorów wiedzy :) zresztą dr.Google jest w pełni zgodny :) a masz inne wiarygodne dane nt. temat?

Vincent

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Proszę mi wybaczyć ale dr Google nie jest dla mnie autorytetem :). Pytałem bardziej czy kolega Mafia stwierdza na podstawie własnych danych empirycznych lub dokumentacji/wzorca malowania obowiązującego na PKP ???
Od razu wyprzedzam - zdaje sobie sprawę, że obowiązujący wzór wzorcem ale zazwyczaj malowało się "olejną" taką jaką się miało pod ręką zbliżoną do wzorca. Stąd moje pytanie.
a masz inne wiarygodne dane nt. temat?
Postaram się załatwić wzornik i sprawdzę jakie mamy u siebie.

OP
OP
Z

Zv

Gość
ja byłe z wzornikiem w Krośniewicach, kolory pokrywają się z tym co podał Mafia z minimalnymi wątpliwościami czy RAL 1013 czy 1015. RAL 3003 bezdyskusyjny :) Sprawdziłem w kilku miejscach na kilku doczepach i na motorowym.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
319 38 1
Zakładam, ze model zostanie dobrze zmierzony, tak by można było zrobić model w skali 1:25. Widziałem modele z kartonu w tej skali i robią wrażenie.

OP
OP
Z

Zv

Gość
Potrzebuję dobrych zdjęć wagonu ze Śmigla tak aby odczytać oznaczenia. Zapraszam na prv.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.238 3 1
Piaseczyński MBxd2 to ciekawostka sama w sobie. Pierwsza seria z gładkimi ścianami i innymi detalami. Tylko 301 i 302 takie były... I kilka doczep na 1000mm.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 3
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 16
Wąskotorówka 36
Wąskotorówka 74