• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mazutowe Ty4

Piaskowy

Znany użytkownik
Reakcje
23 1 0
Ty4-109_.jpg

To były piękne maszyny... Jak ta Ty4-109. Kto dobrze poszuka w necie, znajdzie także jej fotkę jeszcze sprzed przebudowy na opalanie olejowe. Zapraszam do podzielenia się refleksjami (może fotkami??) na ich temat. Oczywiście wszyscy mamy google.. Chodzi mi o to, czego google nie znajdzie :)

sosnama

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Zobacz załącznik 85932

To były piękne maszyny... Jak ta Ty4-109. Kto dobrze poszuka w necie, znajdzie także jej fotkę jeszcze sprzed przebudowy na opalanie olejowe. Zapraszam do podzielenia się refleksjami (może fotkami??) na ich temat. Oczywiście wszyscy mamy google.. Chodzi mi o to, czego google nie znajdzie :)
"TO CZEGO NIE MA W INTERNECIE (czyt. GOOGlE) - NIE ISTNIEJE" ;)

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.111 6 0
rzecz w tym ,że wpisując w google "Ty4" wcale nie wszystko "wyskoczy", czasami jest tak ,że google są niezbędne do naprowadzenia na trop na przykład tej serii lokomotywy , która to seria bez nazwy występuje w sieci, a więc przy okazji przeglądania po przez google w tym przypadku strony Filmoteki Narodowej wpisując dodatkowe hasło "kolej" znalazłem taki rodzynek odnośnie Ty4 http://www.ruciane-nida.org/kmk/viewtopic.php?t=740&start=15
* ale oczywiście rozumiem ,że koledze Piaskowemu na myśli jest przede wszystkim "uruchomienie " prywatnych , często skrywanych , a może leżących po prostu w zbiorach domowych odłogiem fotoartefaktów
-apropo fotki wklejonej przez Piaskowego to ciśnie się pytanie GDZIE to zdjęcie ktoś wykonał i teraz zaczyna się zabawa - odnośnikiem dla nieznającego topografii terenu z foto , są wysięgniki sieci trakcyjnej starszego typu na bramce, a więc ten rodzaj wysięgników za czasów rejonów pracy trakcyjnej tych mazutowych parowozów występował w Inowrocławiu , Tczewie , Bydgoszczy ..hm?? - twierdzę ,że to Tczew Zajączk;)wski dokładnie teren MD

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Tak, ale jeśli już to powinien "iść" tylko jechać.:) A dlaczego stoi? Wydaje mi się Kolego Piaskowy, że przyczyna tkwi głównie w młodym wieku forumowiczów. Większość zapewne rodziła się w czasie, gdy ostatnie Ty4 skreślano. Ja oczywiście pamiętam doskonale te maszyny ale niestety wtedy nie fotografowałem. Widywałem je głównie w okolicach Tczewa i Malborka. Jeden z moich Kolegów twierdzi, że rodzynek Ty4 był na stanie MD Praga .... ja niestety tego nie widziałem ..... lub co gorsze nie pamiętam.
Ale coś mi się kołacze w mojej starej głowie, że na tym Forum już było prezentowane bardzo ładne zdjęcie Ty4-109 z szerokotorowymi wagonami na st. Malbork. Ale dziś sobie nie mogę przypomnieć gdzie to jest.
A zdjęć ..... chyba tak jak tych dwóch poprzednich należy szukać gdzieś na Zachodzie.
A z parowozów mazutowych to w Warszawie można było spotkać białostockie Ty45 na W-wie Wil. Marki.

OP
OP
Piaskowy

Piaskowy

Znany użytkownik
Reakcje
23 1 0
Dla mnie urok tej serii polega na tym, że nie ma ona jednolitego wizerunku. Stosowano bodaj 5 lub 6 typów tendrów, różne wiatrownice (lub ich brak), była wersja uproszczona wojenna.. Był to właściwie jedyny parowóz pochodzenia niemieckiego (na PKP), który mógł być przyrównywany swoją zdolnością trakcyjną z takimi mastodontami jak Ty246 czy Ty51.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
że nie ma ona jednolitego wizerunku. Stosowano bodaj 5 lub 6 typów tendrów, różne wiatrownice (lub ich brak), była wersja uproszczona wojenna..
To samo można odnieść do serii Ty2, z tym że stosowano więcej typów tendrów .... no ale seria była dziesięciokrotnie liczniejsza. Ale też bardzo znaczne różnice w wyglądzie. Małe drzwiczki dymniczne przy parowozach sprowadzonych z ZSRR, potrójne kominy na kilku egzemplarzach, różne wiatrownice czy też różne ramy. Tyle mi przychodzi w tej chwili do mojej starej głowy.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.111 6 0
-ale czad -potrójny komin :eek: pierwszy raz coś takiego widzę ,- a tak apropo zbiorów Kolegi Piaskowego to ciekawe ile dżokerów ma jeszcze w swoim archiwum- no no ,-hm...?
- raz jeszcze powrócę do Ty4 -109 w MD Z.T. wklejonego przez Piaskowego a dokładnie tego miejsca , w którym ktoś tą lokomotywę sfotografował , więc jest to miejsce i wrak ciętego Ty4( chyba -ale mogę się mylić numer "41") sfilmowany w ostatnim odcinku serialu pt."S.O.S."-kiedy to aktor (młody)K.Kolberger ucieka w samochodzie przed milicją i na finał wpada tym autem do ...-kanału oczystkowego tuż przed taką lokomotywą -serial kręcili w 1974 roku - próbuję znależć ten fragment -chyba ,że Ktoś mi pomoże:) za co z góry dziękuję

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.111 6 0
Szanowny Jarząbku pesel peselem (bo to chyba aluzja -metafora do mojego wieku- jeśli błędnie interpretuję popraw mnie proszę) ale ,że dopiero Ty wczoraj ciekawskim takich spraw ujawniłeś takie zjawisko , Piaskowy Kolega ujawnił fotkę -a nikt nigdzie wcześniej o takim czymś nie wspomniał-oczywiście to nikt, nigdzie jest na mój gust wiedzy ,żeby było jasne , trochę się interesuję polskimi parowozami od pół wieku -świadomie zaznaczam - absolutnie zdaję sobie sprawę ,że wiem tylko trochę - w każdym bądż razie - dzięki takim Jarząbkom , Piaskowym;) dowiaduję się o takich i innych zjawiskachi myślę ,że nie tylko ja jeden(z takim peselem jaki mam ja)
-no ale jedziemy dalej...

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
bo to chyba aluzja -metafora do mojego wieku- jeśli błędnie interpretuję popraw mnie proszę
Oczywiście, że poprawiam. To aluzja do niestety ..... mojego wieku. :( I bardzo często w rozmowach z moim Przyjacielem /ciut, ciut młodszym/ stwierdzamy podobnie jak Ty, że tak naprawdę to my bardzo mało wiemy. :( A tematem tym zajmuję się już ponad pół wieku. Wielka szkoda, że większość obrazów pozostała tylko w pamięci .....

OP
OP
Piaskowy

Piaskowy

Znany użytkownik
Reakcje
23 1 0
tylko trzeba być w posiadaniu tej kolejowej kroniki
KKF 5/68 c.d. Podcięty wiadukt Ty4 (mazutowy) z 22D23
Taaak... mam tę kronikę, Ty4 przelatuje dosłownie w sekundę chyba :) Klimat jak na znanej fotce mazuciaka z 22D23 z książeczki Adlera "W parowozowni i na szlaku". Ale fajnie, że Kolega Hoart o tym przypomniał-zaraz odszukam sobie płytkę z tą KKF i spróbuję zrobić jakieś screeny...

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Na marginesie, to parowozy Ty2 z potrójnym kominem obrosły swoistą legendą, bo opowiadał mi o takim cudaku maszynista 30 lat temu. Być może widział ten parowóz w ZNTK Bydgoszcz, lub też po prostu o tym słyszał, a tu proszę takie zdjęcie.(y)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 3
Koleje w Polsce 2
Koleje w Polsce 12
Koleje w Polsce 3
Koleje w Polsce 19