No i w tym problem że w ogóle nie bazuję na kolorach Ral tylko mieszam wszystko na oko. W epoce z której robię modele też pamiętam że nie wszystkie modele z serii były identyczne. Np. oliwkowa Bipa trafiała się od koloru zielonego, przez odcienie szarego i oliwki aż do prawie czarnego. Obecnie nie ma problemu, masz numer koloru i dziesiątki zdjęć więc można zrobić bardzo realny model. Ja często robię to z pamięci więc model również nie będzie idealnym odzwierciedleniem rzeczywistości, po prostu wygląda tak, jak ja go pamiętam. Zdjęcie na którym bazowałem również ma bardzo przekłamane kolory (chociaż rzeczywiście sądzę że masz rację bo ta cysterna wygląda na bardziej żółtą niż podwozie) więc postanowiłem pomarańczowy zrobić w miarę "bezpieczny", podobny do tego który używano często w służbach komunalnych. Do zrobienia tego koloru miksowałem Mr. Color pomarańczowy 59 i brązowy 7. Możliwe że jeszcze coś dodawałem ale nie pamiętam.
p.s. Sprawdziłem ten kolor na komputerze. Chyba masz rację, to mógł być właściwy i szkoda że nie miałem tej informacji przed malowaniem modelu.
Jeżeli będę jeszcze kiedyś robił tę cysternę, to rzeczywiście zrobię ją żółto-oliwkową