• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Malarstwo kolejowe Vectronika

Wojtek S

Nowy użytkownik
Reakcje
6 4 0
Nie podzielam zachwytu kolegów. Próba prymitywizmu artystycznego. (Może próba wzorowania się na Nikiforze ale nieudana.) Ewidentna nieumiejętność stosowania perspektywy. To zdecydowanie razi nawet gdyby przyjąć, że prymitywizm jest zamierzony. Zdecydowane NIE dla takich rysunków.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
795 87 8
Nie podzielam zachwytu kolegów. Próba prymitywizmu artystycznego. (Może próba wzorowania się na Nikiforze ale nieudana.) Ewidentna nieumiejętność stosowania perspektywy. To zdecydowanie razi nawet gdyby przyjąć, że prymitywizm jest zamierzony. Zdecydowane NIE dla takich rysunków.
Moim zdaniem, te prace doskonale oddają charakterystykę pojazdów. Zawsze ich wygląd kojarzył mi się z ludzkimi podobiznami, ewentualnie żyjącymi stworami.
Jeśli chcę doskonale technicznie odwzorowanie to mam do tego fotografie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.002 531 30
na forum nie są dozwolone dyskusje?
Dyskusje na temat danego wątku są dozwolone, na tematy odbiegające od tematu wątku - nie. Wpisy dotyczące wstawiania postów jeden po drugim zostały usunięte i ew. kolejne będą usuwane od razu. Proszę jednak wszystkich użytkowników o przestrzeganie zasady nie wstawiania postów jeden po drugim w krótkim czasie bez wyraźnej potrzeby.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.002 531 30
Kolega @grek nie jeszcze raz powoli przeczyta mój poprzedni wpis, a potem sobie przypomni, które wpisy usunąłem, a które zostawiłem. Czy usunąłem jakiś wpis z dyskusji o rysunkach? A jak już to zrobi i przemyśli, to niech wycofa swoją reakcję "nie zgadzam się". Natomiast ten mój wpis i ostatni wpis kolegi @grek później usunę.

OP
OP
Vectronik

Vectronik

Aktywny użytkownik
Reakcje
120 7 2
Hmmm, a więc jeżeli perspektywa jest ,,nieudana", to może kolega mi pokaże jak zrobić poprawnie rysunek z perspektywą. Chętnie zobaczę jak koledze wyjdzie...
Wiem że każdy ma swoje zdanie, ale to jest wątek gdzie zamieszczam swoje rysunki między innymi ,,zamówione" przez super forumowiczów, a nie dyskusja o prymitywizmie, ani o twórczości Nikifora, której chyba Pan nigdy nie widział, bo nie ma nic wspólnego z moim stylem rysowania, i nie mam zamiaru go naśladować.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
795 87 8
Jak zwykle się wetnę, może nie mam nic do gadania... ale zestawy kołowe są ciutkę za duże. Ale ogólne odwzorowanie pudła i podwozia - miód!
Te olbrzymie zestawy kołowe, były bardzo charakterystyczne dla lokomotyw English Electric, co przełożyło się na nasze „Angliki”. Kiedy się spojrzy na oryginał w pełniej odsłonie, pierwsze wrażenie, to te ”zachwiane” proporcje. Dobrze oddane w ujęciu kolegi @Vectronik .
9F6081D6-719C-4CD0-8971-27E104807455.jpeg