• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

makieta w skali Z 1:220

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.463 68 5
Chłopie!, Jakie Ty masz zwinne paluszki, Twoja kobieta pewnie zadowolona jest i nie mędzi, że przy makiecie robisz ;) Jubilerska robota. Aż się chce tam być :)

OP
OP
lukas76

lukas76

Aktywny użytkownik
Reakcje
99 3 0
jak widać/nie widać wg. mnie budowa dobiega końca , ponawiam w związku z tym pytanie czy ktoś widzi jakieś błędy , niedociągnięcia, konieczne zmiany- proszę o pomoc i o podpowiedzi

xtro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Od jakichś 3 lat zabieram się za zrobieie makiety w tej skali. Moim ideałem jest na ebay'u LindaRankiln, a tu prosze, w naszym pięknym kraju jest tez ktoś kto potrafi... Chcę taka makietę, a tu taka motywacja do zabrania sie za...

nesek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
BORUCH napisał(a):
Pięknie!
Mam jedną uwagę. Jaka jest w przeliczeniu na skalę prędkość tych pociągów. Mnie to tak wygląda jak bicie rekordu TGV ;)
To zależy.

Można trzymać się wyskalowanej prędkości lub po prostu oddać to w bardziej realistyczny dla mnie sposób . Umożliwa to np. manewry itd.

Inna sprawa , że lokomotywy w Z-tce potrafią `zapierniczać

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.718 37 1
Heloł :D Filmik bardzo fajny. Prędkość - hm spora, ale przecież to tylko pokaz możliwości ;) 8) . Ja bym tylko teraz poszedł w kierunku wskaźników, semafor zamykałbym po przejechaniu pociągu, obmyślałbym możliwości manewrów, rozpocząłbym prace remontowe na torze (wszak most już pomalowany). 8) Pięknie!

xtro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
tak oglądam do znudzenia Twoją makietę i w zasadzie chcę napisać (bo prościej) co mi się w niej nie podoba. Ta alejka drzewek we wiosce moim zdaniem przez te okrągłe żółte murki wokół drzewek wygląda sztucznie (tak zabawkowo). Może to kwestia zdjęcia, ale wydaje mi się , że aż prosi się o ceglasty kolor murków. No i druge to zdecydowane do całości dzieła nie pasuje tabor wręcz cukierkowy.. aż prosi się o slidną waloryzację :)

Wszystko inne zjawiskowe, chyba będziesz musial jeździc po Polsce z tym produktem i koniecznie zawitaj do Szczecina!

ps.
Kurde, jak się w końcu zabiorę za swoją mini makietkę (a jestem w temacie kompletnym laikiem, robiłem dioramy za komuny na sprzedaz podwrkowej gawiedzi z tego co było dostępne u nas w składnicy do H0 /trawki vero itp/, ale to było lata temu i tak się ma do tego co Ty stworzyłeś, jak PIKO Hobby do taboru modelowego), to wiem do kogo pisać. Mam od kilku lat wnękę w szafce tak na oko 28x70 i ta mam mies takie małe coś dla zetki (wiem że mało, ale mam w domu mało miejsca generalnie). Planuję prostszy układ zdecydowanie i nienaturalnie ostre łuki niestety, ale trzeba wykorzystać co się ma... Zetka się nadaje idealnie! Ech chłopie, niemoge się oderwac od tego wideo, zrób jeszcze jakieś! Może w nocnym nastroju...

OP
OP
lukas76

lukas76

Aktywny użytkownik
Reakcje
99 3 0
no tak, doniczki- to nowy nabytek w mieście ale się szybko zestarzeją :), a tabor też na razie igła ale tez z czasem mam zamiar się za niego wziąć,

dzięki za miłe słowa i uwagi

xtro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeszcze takie ptanka:
1. Ile tak mniej więcej ta makieta (poza włożonym czasem) Cię kosztowała?
2. Szyny na tych torach wyglądają drobno w stosunku do tego co mam przed sobą (Marklin). Pewnie to efekt precyzyjnego malowana i zaglębienia w podsypce, ale faktycznie i na fotkach i na filmie wyglądają na jekieś drobniutkie "Peco specjal Z edition" (te marklinowe są takie jakby szyna była ruskiego typu S74).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł Z 3
Makieta i moduł Z 29