• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta strychowa w centrum Polski

OP
OP
V

VSM

Aktywny użytkownik
Reakcje
181 0 0
Na ostatnie pytanie nie uzyskałem od nikogo odpowiedzi, ale mam kolejne. Jak podejść do stosowania wskaźnika W24? Skoro mam stację na linii dwutorowej to formalnie takie wskaźniki na wszystkich semaforach wyjazdowych powinny się pojawić. Oczywiście trochę to komplikuje sprawę i zastanawiam się czy faktycznie są te wskaźniki niezbędne. Przeglądałem wiele filmów z przejazdów po różnych makietach modułowych i na niektórych stacjach są one dodane, a na niektórych ich nie ma. Co o tym sądzicie?

OP
OP
V

VSM

Aktywny użytkownik
Reakcje
181 0 0
W ubiegły weekend znów udało się trochę popracować nad makietą.

1. Klejenie torów w lewej głowicy rozjazdowej pomiędzy rozjazdami.
1.jpg

2. Skrzynka nr 1 i 2 prawie skończone.
2.jpg

3. Skrzynka nr 2 skończona i skrzynka nr 3 w zakresie torów na łączeniu z poprzednią skrzynką również skończona.
3.jpg

4. Przyszedł czas na elektrykę i mocowanie napędów w skrzynce nr 1. Za waszymi namowami będę od razu prowadził kabelki w sposób docelowy.
4.jpg

5. Muszę jeszcze dokończyć elektrykę w skrzynce nr 1 i zrobić od podstaw w skrzynce nr 2 i 3. To jest plan do początku grudnia, żeby na Święta można było wszystko ustawić i trochę pojeździć.
5.jpg

To tyle na dzisiaj :)

OP
OP
V

VSM

Aktywny użytkownik
Reakcje
181 0 0
Kolejna aktualizacja prac! Udało się znowu podłubać w długi weekend, a także obecny przy makiecie i są tego efekty.

1. Wziąłem sobie do serca Wasze rady i zacząłem prowadzić przewody pod skrzynkami w bardziej uporządkowany sposób. Widać to na skrzynce numer 2, czyli środkowej części lewej głowicy rozjazdowej stacji.
1.jpg

2. Podobnie zrobiłem na skrzynce numer 3.
2.jpg

3. W końcu udało się zakończyć elektrykę w obu głowicach rozjazdowych i można ustawiać skrzynki.
3.jpg

4. Zacząłem ustawianie od prawej głowicy rozjazdowej.
4.jpg

5. Połowa stacji ustawiona. Pewnie zaraz spytacie dlaczego tam nie ma torów na odcinku peronowym. Początkowo miałem zrobić wszystko i dopiero ustawiać skrzynki, ale w grudniu minie rok odkąd tabor przykryty jest folią i chciałbym po prostu pojeździć trochę i wypróbować to co przez ten czas zrobiłem. Dzięki temu sprawdzę czy wszystko działa tak jak zaplanowałem, a jednocześnie będę mógł dokładnie wyznaczyć ustawienie semaforów, itp.
5.jpg

6. Do ustawienia została druga połowa stacji, ale lewa głowica rozjazdowa też jest już gotowa (tak jak wspominałem wcześniej). Mam nadzieję, że przed Świętami uda mi się dokończyć ustawianie skrzynek i położyć prowizorycznie proste odcinki torów między tymi już przyklejonymi. Wtedy w końcu będę mógł zobaczyć jak to wszystko działa.
6.jpg

Na dzisiaj to tyle. Mam nadzieję, że mój plan się powiedzie i na koniec roku wrzucę w końcu jakieś ciekawsze zdjęcia z taborem :)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.815 465 99
@VSM kawał makiety. Powodzenia w budowie. Jest co robić. Jedyne co "wali" po oczach to syndrom płaskiej deski na brzegach. Szkoda, że nie pofalowałeś trochę terenu na bokach skrzynek (przynajmniej w kilku miejscach gdzie byłoby to możliwe). Wyglądało by bardziej "fachowo" jak to w realu gdzie teren nie jest cały czas idealnie płaski.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
V

VSM

Aktywny użytkownik
Reakcje
181 0 0
@VSM kawał makiety. Powodzenia w budowie. Jest co robić. Jedyne co "wali" po oczach to syndrom płaskiej deski na brzegach. Szkoda, że nie pofalowałeś trochę terenu na bokach skrzynek (przynajmniej w kilku miejscach gdzie byłoby to możliwe). Wyglądało by bardziej "fachowo" jak to w realu gdzie teren nie jest cały czas idealnie płaski.
Też nad tym ubolewam, ale niestety pomieszczenie nie daje szansy na jakieś inne rozwiązania. Poza tym jestem z pogranicza łodzkiego i mazowsza, gdzie generalnie jest bardzo płasko wiec jestem już do tego przyzwyczajony :)

OP
OP
V

VSM

Aktywny użytkownik
Reakcje
181 0 0
Minął właśnie kolejny weekend, w którym udało się popracować nad makietą.

1. Na początku ustawiłem 4 brakujące skrzynki. Po ich podłączeniu niestety okazało się, że źle podłączyłem napędy niektórych rozjazdów więc musiałem zrobić drobne przeróbki.
1.jpg

2. Tutaj dokładnie widać, które skrzynki mają już wklejone tory i są gotowe pod tym względem.
2.jpg

3. Te skrzynki z prostymi stacyjnymi trzeba będzie jeszcze w przyszłości dokończyć.
3.jpg

4. Tymczasowo tam gdzie brakowało torów położyłem je bez klejenia na skrzynkach, żeby można było pojeździć i wypróbować to co dotychczas zrobiłem.
4.jpg

5. A tutaj widok z drugiej strony.
5.jpg

Pozostało trochę posprzątać i można zacząć jeździć. Ustawiłem też 2 semafory wjazdowe, aczkolwiek nie mam pojęcia czemu jeden działa, a drugi nie. To musi być wina podłączenia lub dekodera - muszę to jeszcze sprawdzić i naprawić. Tak czy inaczej, myślę, że w Święta uda się w końcu zrelaksować przy jeżdżących pociągach.

OP
OP
V

VSM

Aktywny użytkownik
Reakcje
181 0 0
Zgodnie z przewidywaniami, udało się przed Świętami zakończyć pewien etap budowy makiety.

1. Widok z jednej strony.
1.jpg

2. Zbliżenie na stację.
2.jpg

3. Widok z drugiej strony.
3.jpg

4. Zbliżenie.
4.jpg

5. Uporządkowana elektryka od spodu makiety na kilku skrzynkach.
5.jpg

6. No i na deser nowa lokomotywa w kolekcji.
6.jpg

7. A w zasadzie cały skład.
7.jpg

Chyba czas na krótką przerwę w budowie, ale niedługo wracam z relacją :)