Cześć! Tym razem potrzebuję porady dotyczącej układu torowego na stacji. Początkowo stację planowałem bez rozmieszczenia żadnych budynków i innej infrastruktury, ale teraz zacząłem planować całe zagospodarowanie (może trochę zbyt późno). Zmodyfikowałem nieco projekt stacji, chociaż zmiany dotyczą w zasadzie bocznic, a cały układ torów stacyjnych pozostał bez zmian. Aktualnie wygląda to tak:
https://drive.google.com/file/d/1bBhM-eyuhaCXpTTFMMsViI-fAQ0cmeOl/view?usp=sharing
Jak widać dołożyłem perony, dworzec i przejście podziemne na perony, a także lokomotywownię, rampę i plac przeładunkowy. Czy waszym zdaniem takie rozmieszczenie poszczególnych elementów ma sens i jest zbliżone do fikcji, a nie do fantastyki?
Zastanawiam się jeszcze nad trzema dodatkowymi połączeniami układu torowego, które zaznaczone są czerwoną przerywaną linią, od lewej:
1. Połączenie torów za placem przeładunkowym. Wydaje mi się, że to mogłoby mieć sens i ułatwiłoby manewry.
2. Dodatkowe połączenie toru 7 i 9 w okolicach planowanej rampy. Na pewno zwiększyłoby funkcjonalność, ale wydaje mi się, że bardzo skomplikowałoby układ i sterowanie stacją.
3. Dodatkowe połączenie torów wyciągowych z tymi przy lokomotywowni. Nieco, ułatwiłoby manewry, ale bardzo skróciłyby się odcinki toru przed lokomotywownią.
Raczej jestem skłonny wprowadzić tylko pierwsze połączenie, ale pozostałych nie wprowadzać.
Dodatkowe pytanie mam do Was odnośnie rozstawu torów. Minimalny rozstaw na odcinku bez semaforów, słupów trakcyjnych, itd. wynosi 4,0 m, co w skali H0 daje 4,6 cm i taki właśnie rozstaw ma modułowy profil czołowy. W przypadki infrastruktury w postaci jakichkolwiek słupów na międzytorzu minimalny rozstaw powinien wynosić 4,9 m, co w skali H0 daje 5,6 cm. Pytanie jest takie czy faktycznie te 5,6 cm jest wystarczające. Rozumiem, że na powierzchni makiety raczej będzie wszystko ok (no bo tak jest w rzeczywistości), ale czy pod makietą wszystko się zmieści (zasilanie szyn, podłączenie semaforów, napędy do zwrotnic)? Jakie macie z tym doświadczenia i czy uważacie, że może lepiej przyjąć szerszy rozstaw, np. 6 albo 7 cm? Jak to wygląda na Waszych makietach?
Proszę o Wasze opinie do zaktualizowanego projektu.