• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Podkowa

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
marekw111 napisał(a):
paziu1000000 napisał(a):
koszt sadzarki to jest max. 100zł.
Bez przesady,można mieć za znacznie mniejszą ceną,ja mam za nie całe 50zł i działa super. Już nie raz opisywane było jak najtaniej i najprościej jest to urządzenie zrobić.

mój koszt tyle wyniósł ale może faktycznie można taniej, nie pamiętam

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Mam mały problem. Otóż mój lok "działa" tylko na torze z klipsem, gdy wypuszczam go żeby jechał dalej to na następnym torze staje. Złączki sprawdzone, dobrze jest połączone i tu mam problem.

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Użyłem złączek izolacyjnych na przemian ze standardowymi ( z braku tych drugich ). Ja czuje, że to coś z tym klipsem, był lutowany do toru przez poprzedniego właściciela i coś wygląda na mocno zmęczony.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
330 2 0
HAHAHA :LOL:
Bez urazy, ale jak sama nazwa wskazuje złączki izolacyjne pełnią taką funkcję, że izolują

Więc prąd przez nie nie popłynie . Połącz kawałek tylko zwykłymi i zobacz

P.S Izolacyjne służą do odizolowania fragmentu, gdzie można podpiąć osobny klips i osobne sterowanie co dam nam możliwość podziału toru na dwie części i na każdej możesz sterować lokomotywą Odizolowanych części może być kilka, ale i tak lepsze sterowanie cyfrowe.

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
1.Czy płyn z dymem do lokomotywy musi być specjalny, czy jest jakiś zastępczy? Nie mogę znaleźć takiego płynu.
2. W jaki sposób go wlać, trzeba demontować lok?

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Z tego co mi wiadomo, powinno się nalewać dedykowany. Nic nie trzeba demontować, wlewa się do generatora przez komin. Ile, nie wiem, powinni się spece wypowiedzieć albo trzeba sprawdzić w instrukcji.

Reakcje
1.781 13 0
mazinho_2005 napisał(a):
Mam pytanie odnośnie zieleni na makiecie. Co będzie lepsze, zastosowanie maty zielonej, czy posypek ? DOść duża powierzchnia, więc może pół na pół?
Zdecydowanie możesz stosować i maty i zieleń "sadzoną' statycznie :D .
Możesz nawet zastosować najpierw maty z trawą do dwóch mm wys. jako bazę pod nasadzanie warstwowe :) .
Oczywiście ,z uporem maniaka polecam również stosowanie bardzo drobnych piasków do urealniania i tuszowania łączeń miejsc ,gdzie są położone łaty z mat trawiastych, lub stosowania w miejscach przejść między matami , a trawą sadzoną statycznie, siateczek (np. Heki) o bardzo drobnych gąbeczkach :D .

Reakcje
1.781 13 0
mazinho_2005 napisał(a):
....Ale nie będę tej maty wszędzie kładł.
I słusznie,bo wszędzie nawet nie wypada .... ;)
Ps.
Najlepszy piasek i to kolejowy, drobniutki jak mąka jest do zdobycia od Piotra Wąskotorowego.
(Można zamówić na PW).
Na dioramy i makiety już zamówiłem z jego "prywatnej kopalni odkrywkowej" w sumie ponad trzydzieści kilo super przesianego piaseczku :p .

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Daniel, a masz jakiś pomysł jak ulokować zieleń na tej makietce? Chcę, żeby to było bardziej krajobrazowo, bez jezdni ani zbyt dużej ilości budynków.

Reakcje
1.781 13 0
mazinho_2005 napisał(a):
Daniel, a masz jakiś pomysł jak ulokować zieleń na tej makietce? Chcę, żeby to było bardziej krajobrazowo, bez jezdni ani zbyt dużej ilości budynków.
Oczywiście ,że mam ale to musielibyśmy się spotkać i ustalić - mój telefon jest w podpisie :D .

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
385 1 0
Kilka spraw odnośnie wysokości elementów na makiecie:
Szerokość znamy, wysokość płyty nad podłogą też. Spraw może jeszcze, ile pod skosami strychu masz miejsca nad płytą. Bez uwzględnienie odległości między dachem i płytą nasze plany mogą się okazać niedostosowane do warunków (np. zaplanowany tor wygląda na planie cacy, a przy montażu okazuje się, że w tym miejscu nad płytą jest 5cm wysokości.

Wracając do sterowania rozjazdami, może byś się skusił na ręczne przestawianie rozjazdów, bez użycia prądu? Nie wiem ilomoa pociągami chcesz jednoczesnie manewrować, ale w twoim wypadku ma to kilka zalet:
1. Zero kabli
2. Rozjazdy Piko nie mają metalowej krzyżownicy (odpada polaryzacja)
3. Rozjazdy Piko posiadają sprężynkę utrzymującą iglice w odpowiednim położeniu (odpada ci do zrobienia mechanizm utrzymujący położenie iglic - fabryka zrobiła do za ciebie)

Wtedy jedyną elektryką będzie kabel Tor - Centralka DCC oraz do zrobienia elektryka do sterowania semaforami. Ewentualnie jeszcze niezależne od ruchu pociągów oświetlenie makiety.

mazinho_2005, który z tych planów jest aktualny? Może bym coś zaproponował...

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Makieta będzie ułożona mniej więcej po środku strychu, więc gdzie jest najwyżej. Śmiało powiem że od stołu to jeszcze 2 metry z kawałkiem. Co do sterowania to myślałem nad tym, ale ciężko widzę bieganie wzdłuż makiety i zmienianie rozjazdu, większa frajda jak będzie to automatycznie. Co do rozjazdów Piko to zrobiłbym to analogowo, tzn. zamontował napęd podłączył do pulpitu sterującego i chyba tyle ( być może o czymś nie wiem i trzeba jeszcze coś montować, ale to już w ogóle będzie czarna magia ). Obecnie kompletuję tory, a stół ciągle się robi. Poniżej zdjęcie planu, który chcę zrealizowac. JohnyTRS jak masz jakieś propozycje to wal śmiało, np. w kwestii budynków, czy semaforow.

Załączniki

• 81,3 KB Wyświetleń: 48
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31