• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Podkowa

Reakcje
0 0 0
paziu1000000 napisał(a):
Tu wszystko jest drogie :D . Jak się robi chałupniczo, to wychodzi taniej.

mazinho_2005 napisał(a):
No też kwestia tego, że fajnie jakby zwrotnica zmieniała się automatycznie jak zlbliża się pociąg, ale na tą chwilę to dla mnie daleka przyszłość jak widać .
w tym przypadku to detekcja położenia i automatyka poprzez GbbKolejkę, czy inny bliźniaczy program.
Ja bym na dywanie nie robił detekcji. Przebiegnie kot albo chomik, zmieni niechcący położenie zwrotnicy i spowoduje katastrofę :D

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
mazinho_2005 napisał(a):
Spokojnie :D Będzie stół, a tak poważnie to muszę się zastanowić co lepsze. Niestety finanse też dogrywają rolę.
robiąc makietę, trzeba się porządnie zastanowić, czy stać mnie na wpakowanie kilku tysiów w zabawkę, która będzie stała w garażu, czy na strychu.

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Tak można podejść to każdej sprawy, czy zainteresowań . Zawsze chciałem mieć makietę i teraz mam możliwość stworzenia. A co się z tym później stanie to już kwestia racjonalnego podejścia :)

Reakcje
0 0 0
Ale jeśli chodzi o finanse to zdecydowanie taniej wyjdzie analogowe sterowanie zwrotnic. jak Ci się znudzi to zawsze możesz zainstalować dekodery.
Koszt analogu: przewód ok 20 zł, przełącznik chwilowy (monostabilny) 1-1,50/szt (potrzebne dwa na zwrotnicę) + złączki i obudowa ze sklejki - wszystko do dostania na alledrogo.
I tak jak napisali koledzy:
Sterowanie i zwrotnicami i lokami z multimousa jest kłopotliwe np masz dwa loki i te swoje 10 zwrotnic i musisz się przełączać między lokami i 10 zwrotnicami (a każda ma swój numer) i weź to zapamiętaj i się nie pomyl... bo bum...
Pozdrawiam

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Ludwigh napisał(a):
Ale jeśli chodzi o finanse to zdecydowanie taniej wyjdzie analogowe sterowanie zwrotnic. jak Ci się znudzi to zawsze możesz zainstalować dekodery.
Koszt analogu: przewód ok 20 zł, przełącznik chwilowy (monostabilny) 1-1,50/szt (potrzebne dwa na zwrotnicę) + złączki i obudowa ze sklejki - wszystko do dostania na alledrogo.
Sterowanie i zwrotnicami i lokami z multimousa jest kłopotliwe np masz dwa loki i te swoje 10 zwrotnic i musisz się przełączać między lokami i 10 zwrotnicami (a każda ma swój numer) i weź to zapamiętaj i się nie pomyl... bo bum...
Pozdrawiam
Tu się zgadzam, sam w swoim projekcie, taką metamorfozę przechodzę.
Na jeden rozjazd potrzeba jeden przełącznik impulsowy dwu-pozycyjny.
Wygodniejsze są obudowy z ABS.
Dlatego polecam sterowanie z poziomu PC z wykorzystaniem MM lub używać dwóch manipulatorów MM jednocześnie (obie wersje są bardzo wygodne).

Reakcje
0 0 0
Ludwigh napisał(a):
Pozdrawiam
Czyli tytułem podsumowania: pociągami sterujemy z pilota, resztą elektryki analogowo, czyli pstryczkami :D

ps. daj znać jak zaczniesz budowę :!:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30
Koledzy, może znowu wyjdzie, że się niepotrzebnie mądrzę, ale mam wrażenie, że każdy z Was coś tam napisze, jeden o analogu, drugi o cyfrze, a początkujący kolega mazinho_2005 ma z tego tylko zamęt w głowie. Żeby zrozumieć, o co chodzi i jakie są zalety i wady obu rozwiązań, trzeba najpierw poznać podstawy działania tego wszystkiego. Jeżeli mazinho_2005 nie wie, jak działa elektromagnetyczny napęd zwrotnicy i jak się nim steruje, to cała ta gadanina jest dla niego kompletnie niezrozumiała. A świadczą o tym choćby takie wpisy:
mazinho_2005 napisał(a):
Co do sterowania analogowego zwrotnic itp. to wydaje mi się to po prostu za trudne, tzn. nie wiem jak to ogarnąć, pewnie mnóstwo kabelków.
mazinho_2005 napisał(a):
Dobra, ale w takim razie do obsługi analogowej semaforów itp itd muszę mieć oddzielny zestaw analogowy? tj. zasilacz, tor z klipsem itp? Ja zupełnie nie ogarniam spraw takich właśnie podlączeniowych, a w analogu to wydaje mi się w ogóle czarną magią
Dla Was jest to oczywiste, że żaden "tor z klipsem" nie jest do tego potrzebny, bo przy tradycyjnym (analogowym) sterowaniu zwrotnicami łączy się napędy przewodami bezpośrednio z przełącznikami sterującymi, ale wielu początkujących kolegów tego nie wie. I nie jest to żadna złośliwość w stosunku do kolegi mazinho_2005, ale sugerowałbym najpierw poznać ogólne zasady działania tych urządzeń. Trzeba poznać chociażby najbardziej podstawowe zasady łączenia obwodów elektrycznych. Dopiero potem można myśleć o automatyzacji, sterowaniu komputerem (co zresztą można zrobić bez dekoderów przy zwrotnicach) itd.

Niestety, nie bardzo wiem skąd się tego można nauczyć. Ja się wychowywałem na książkach modelarskich z NRD, była też w latach 1970-tych książka Tadeusza Dąbrowskiego "Miniaturowe kolejnictwo", gdzie wszystkie te sprawy były przystępnie wyjaśnione. Być może były jakieś publikacje na ten temat w naszych czasopismach modelarskich, chyba coś było swego czasu w "Świecie kolei". Na początek proponuję zajrzeć do działu "Sterowanie - Elektryka", a w nim w wątki "Moja pierwsza makieta FAQ - Elektryka" i "Na skróty". Niestety, podana tam wiedza jest trochę nieuporządkowana i sprawy najprostsze i zasadnicze mieszają się z bardziej zaawansowanymi, wymagającymi już pewnego przygotowania. Jeżeli ktoś z kolegów potrafi wskazać źródło takich informacji, podanych w łatwy do zrozumienia sposób, to myślę, że wielu użytkowników byłoby bardzo wdzięcznych za podpowiedź.

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Niestety, ale zgadzam się z Tobą. Takich informacji po prostu nie ma, mówię tutaj o najprostszych informacjach, takich dla początkującego jak ja. Oczywiście, jak się poszpera, podpyta to można coś znaleźć, ale to ciągle mało. Ale to chyba wina małego przywiązania do tak praktycznych spraw jak najprostsze obwody elektryczne itp. i brak możliwości próbowania i nauki. Dlatego zadaje tak "łatwe" pytania, z nadzieja, że coś tutaj podłapię a resztę już na własną rękę doczytam/wypróbuje.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
moja propozycja układu poniżej. Wzorowałem się na tym, robionym przez Shadowmen'a, jednakże wprowadziłem dwie zmiany (bocznica na dole, rozjazdy z prawej na dole) i wyrównałem układ do geometrii. Miejsce zaznaczone w otoczce może wymagać kilku cm dystansu.

Załączniki

Reakcje
1 0 0
A ja jeśli dołożysz dwa rozjazdy na końcu tych torów to już dwa składy wchodzą :D

Zostawiasz skład na jednym torze. Objeżdżasz lokomotywą dookoła i możesz drugi skład postawić obok a loki podczepiasz z tyłu.

Myślałem, że w założeniu miało to służyć jako tory odstawcze. Musiałbyś wtedy tyłem wtaczać wagony i też by było.

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
Gdzieś mi się przewinęło przed oczętami, że planujesz kiedyś rozbudować tą makietę na resztę strychu. Może warto pomyśleć o drugiej bocznicy "u góry", jako lustrzane odbicie tej z magazynem. Jeśli dobudujesz tylko z tej jednej strony, będzie to wymuszało zmianę czoła składu.
Ot taka luźna, acz konkretna uwaga.

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Kris, na pewno masz rację, ale planowanie rozbudowy nastąpi dopiero jak ta zacznie funkcjonować w 100 %, albo przynajmniej zacznie funkcjonować. Bo równie dobrze mógłbym od razu walnąć makietę 10x10 i już :) ale bym poległ sromotnie :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31