• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Podkowa

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
To nie dekodery, tylko pulpity sterownicze, z tego co widzę.

Po przyjrzeniu się. To drugie, to chyba dekoder, albo coś co takowy posiada (widzę coś zielonego w środku, co może wyglądać na dekoder). Ale pierwsze to pulpit (co nawet jest napisane - po niemiecku).

Może jednak znawcy się wypowiedzą.

Reakcje
0 0 0
No nie jestem znawcą ale to pierwsze to pulpit do sterowania zwrotnicami w analogu (możesz mieć DCC a sterować zwrotnicami analogowo np za pomocą tego pulpitu)
Drugie to dekoder zwrotic Piko. Pozwala z poziomu DCC sterować zwrotnicami.
Które rozwiązanie jest lepsze? Sam sie zastanawiam ale jeżeli zamierzasz sterować analogowo to lepiej zakupić przyciski zwierne i samemu złożyć sobie pulpit.
Pozdrawiam

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Planuję sterować cyfrowo, więc ten drugi sprzęt chyba pasuje ;) Jeden taki dekoder do zwrotnic obsluguje dwie zwrotnice, tylko kurcze jak bede mial 2 takie dekodery to tez obsluze jednym multimausem? Jednak to juz głębsza sprawa dla mnie, pomóżcie :p

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
Jeśli masz multimausa, obczaj w instrukcji, ile podmiotów możesz obsługiwać przez jedno urządzenie. Z tego, co wiem spokojnie obsłużysz 2 deki i więcej.

To jest właśnie zaleta DCC :)

Reakcje
0 0 0
mazinho_2005 napisał(a):
Który z tych dekoderów jest lepszy do zwrotnic? Będą podłączał pod multimausa
Urządzenie z pierwszego zdjęcia raczej nie nadaje się do zwrotnic. Jest to włącz-wyłącz, dobre do sygnalizacji świetlnej i oświetlenia budynków, peronów, dróg.

Urządzenie z drugiej fotki to sterownik do zwrotnic PIKO. Nie wiem niestety czy da się tym sterować Multimausem Roco.

Ja postawiłem na opcję: sterowanie cyfrowe lokami - zdecydowane TAK!
Sterowanie zwrotnicami, semaforami, oświetleniem - zdecydowanie ANALOGOWE!

A teraz pytanie podstawowe: Czy masz elektryczne sterowanie zwrotnic? A jeśli tory i zwrotnice PIKO, to pewnie sterowanie trzeba by mieć tej firmy?

Poniżej zdjęcie czterech sterowań i odpowiedniego pulpiciku za jedyne 66 euro :D

Załączniki

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Pierwsze urządzenie zdecydowanie analogowy pulpit sterowniczy z przyciskami impulsowymi. Do wykonania chałupniczo za <20zł

Drugie urządzenie to dekoder cyfrowy do sterowania zwrotnicami. Posiada 7 wyjść: pierwsza trójka dla 1 zwrotnicy, druga trójka dla drugiej zwrotnicy, ostatnie dwa, to podłączenie zasilania cyfrowego. Po więcej info zapraszam na priv. Koszt zakupu dość wysoki. Można dekodery do tych zwrotnic wykonać we własnym zakresie. Jak dobrze pamiętam, na forum jest gdzieś opracowanie karol_mar dla tego typu dekodera przeznaczonego dla zwrotnic GeoLine. Jednakże przy aparaturze Piko, również działają właściwie (sprawdzone organoleptycznie).

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Jeżeli chodzi o zwrotnice elektryczną, to posiadam takową tzn. tor z 3 kabelkami ( tak łopatologicznie ). Jeżeli chodzi o sterowanie to wydaje mi się, że jakiegoś wielkiego nie będzie jak posłużę się torami Piko A gleis, dekoderem do zwrotnic również Piko a sterowaniem cyfrowym Multimaus ( a jak się mylę to mi wytłumaczcie ). Co do sterowania analogowego zwrotnic itp. to wydaje mi się to po prostu za trudne, tzn. nie wiem jak to ogarnąć, pewnie mnóstwo kabelków. Zawsze jestem otwarty na jakieś sugestie i rady, dlatego umieściłem ten tematy w dziale "Planuję" :)

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
to te rozjazdy, co kiedyś były prezentowane? Z tego co pamiętam, nie trzymają one geometrii Piko. Nie ma znaczenia, czyje dekodery stosujesz, cyfra to cyfra. Sterowanie cyfrowe ma tą przewagę nad analogiem, że jest w ciągłym rozwoju, no i tu można wszystko zautomatyzować z poziomu PC. Jeśli uważasz, że chcesz się bawić w aparaturę Piko, proszę bardzo. Wiem, że chyba użytkownik forum Rubikus oraz Blue wykonują tego typu akcesoria, możesz z nimi pogadać i dobrać odpowiednie do swoich zastosowań urządzenie, relatywnie tańsze (chyba).

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Rzeczywiście, rozjazdy te są firmy Mehano, więc odrobinę się różnią. Narazie będę się bawił tylko Multimausem, jak wchłonę trochę wiedzy to w przyszłości być moze pomyślę o obsłudze makiety przez PC. Chcesz powiedzieć, ze Rubikus albo Blue wykonaliby taki dekoder do zwrotnic? Dzięki za pomoc w kazdym bądz razie :) NA pewno już coś więcej wiem !

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Niezależnie co wykombinujesz, kabelków i tak będzie mnóstwo. To znaczy tyle samo dla sterowania cyfrowego i tradycyjnego. Różnica jedynie w obsłudze. Zauważ, że w wersji cyfrowej tym samym pilotem będziesz sterował wszystkim co masz na dywanie, w wersji "pół na pół" pilotem sterujesz lokami, drugą ręką (lub dzięki koledze) klikasz zwrotnice, semafory, szlabany, i co tam chcesz. Oczywiście wszystko można opanować pilotem, lecz jeśli odbiorników chcesz mieć dużo (loki, zwrotnice, i wszystko inne) będzie raczej trudno nad tym zapanować. No i zabawa raczej tylko dla jednej osoby.

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Dobra, ale w takim razie do obsługi analogowej semaforów itp itd muszę mieć oddzielny zestaw analogowy? tj. zasilacz, tor z klipsem itp? Ja zupełnie nie ogarniam spraw takich właśnie podlączeniowych, a w analogu to wydaje mi się w ogóle czarną magią ( może to tylko obawy, ale nie mam skąd zaczerpnąć info tego typu ).

Reakcje
0 0 0
mazinho_2005 napisał(a):
Dobra, ale w takim razie do obsługi analogowej semaforów itp itd muszę mieć oddzielny zestaw analogowy? tj. zasilacz, tor z klipsem itp? Ja zupełnie nie ogarniam spraw takich właśnie podlączeniowych, a w analogu to wydaje mi się w ogóle czarną magią ( może to tylko obawy, ale nie mam skąd zaczerpnąć info tego typu ).
Analogowy - w tym przypadku znaczy tradycyjny, czyli bardzo prosty. Podłączasz kabelki do centralki takiej jak na zdjęciu (z przyciskami) i naciskając odpowiednio zmieniasz ustawienie zwrotnic, światełek w domkach, itp, itd.
Nie ma to żadnego związku z zasilaniem i sterowaniem samej kolejki.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
do analogowego sterowania akcesoriami nie trzeba robić żadnego dodatkowego toru :twisted: . Ruszyć trochę półkulą.

Zasilacz napięcia stałego 16V, pulpit sterowniczy i robimy obwody szeregowe i równoległe, jak kto woli :D

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
mazinho_2005 napisał(a):
Aha w ten sposób. Ale "analogicznie" jak mam na makiecie 10 zwrotnic to tych urządzeń trochę będzie do obsługi ręcznej :p
każdy rozjazd potrzebuje czegoś, co będzie nim sterować. W analogu 10 przełączników, w cyfrze 5 deków wcześniej prezentowanych (ponieważ każdy dek potrafi wysterować 2 rozjazdy).

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Tu wszystko jest drogie :D . Jak się robi chałupniczo, to wychodzi taniej.

mazinho_2005 napisał(a):
No też kwestia tego, że fajnie jakby zwrotnica zmieniała się automatycznie jak zlbliża się pociąg, ale na tą chwilę to dla mnie daleka przyszłość jak widać .
w tym przypadku to detekcja położenia i automatyka poprzez GbbKolejkę, czy inny bliźniaczy program.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31