• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Makieta-tort w skali H0

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Z czego robiłeś szyby? Powiem szczerze, że okropnie to wygląda... Kup w sklepie papierniczym arkusze folii w formacie A4 do bindowania dokumentów ;) Jest dużo sztywniejsza niż to co zastosowałeś teraz jako szyby.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
jest to koszulka od dokumentów

dzięki za radę odnośnie tej folii. Szczerze powiedziawszy, nie wiedziałem z czego zrobić i to mi pierwsze wpadło w ręce.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
witam, po dłuższej przerwie

makiety nie odstawiłem, aktualnie jest remont jednego z fragmentów. Jak skończę, a już nie wiele zostało, wrzucę fotki. Nie lubię tak pokazywać podziurawionych prac. Jak pakiet serwisowy od Kluby dotrze w tym tygodniu, to po weekendzie, jak nie to za dwa tygodnie.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
niestety poczta nawaliła i fotek dziś nie będzie.

w międzyczasie dokonuję ucyfrawiania zwrotnic i semaforów. W danym momencie są już dwa deki pod zwrotnice by KarolMar, a dwa w serwisie, bo pomyliłem wzmacniacze. Płyteczki pod deki do semaforów już się trawią.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
jak już wcześniej wspominałem, deki do zwrotnic są zrobione i zamontowane. Przy okazji powstało ich więcej, może kiedyś wykorzystam. Jako, ze aktualnie studiuję w Warszawie, jestem w domu raz na dwa tygodnie i ciężko jest cokolwiek podgonić, ale coś tam zawsze do przodu.

Dziś zasiałem trawę na ostatnim fragmencie, więc w następnym tygodniu NA PEWNO wrzucę jakieś zdjęcia. Aktualnie w tak zwanym między czasie tuninguję moją BR 41, aktualnie czekam na farby do niej, więc może w najbliższym czasie coś i w tym temacie pokażę.

SAPER

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
H0e
Reakcje
319 0 0
Na jezdnym ze zdjęć masz na torze wyjazdowym po skosie semafor bez informacji o zmniejszeniu prędkości. Powinien być 4 komorowy z pomarańczowym światłem. Chyba ,że prędkość na twojej linii nie przekracza 40km/h. :D

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
odnośnie sygnalizacji, to ja się na tym nie znam. Kilka stron wcześniej była dyskusja i nasz forumowy kolega pomagał mi poustawiać i dobrać odpowiednie semafory. Teraz to musztarda po obiedzie, i zbytnio nic nie mogę zmienić w systemie sygnalizacji, jednakże są jeszcze do zrobienia zwykłe tablice i znaki...

Prawdopodobnie masz na myśli semafor wyjazdu z bocznicy, 2 komorowy (bo to jedyny, który stoi na łuku), czy jakiś inny?

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
z racji tego, że studiuję poza miejscem zamieszkania, na makiecie nie ma postępu, czy jakikolwiek zmian. Z racji, że jakiś czas temu były Mikołajki przyszedł zamówiony model Moskiwtsch'a 403. Przy okazji będąc w sklepie wziąłem 2 Wartburgi 353. Jakościowo nie umywają się do wcześniej wymienionego modelu, ale są i cieszą oko.

Załączniki

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
czas na kolejną aktualizację

Załączniki

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
kolejna partia zdjęć

Załączniki

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
paziu1000000 napisał(a):
kolejna partia zdjęć
Najbardziej razi i rzuca się w oczy ciemny szuter pomiędzy kompletnie zardzewiałymi podkładami. Uważam że powinieneś trochę popracować nad zabarwieniem szutru w okolicy podkładów i jednocześnie przyciemnić podkłady bo IMHO są za bardzo rdzawe.

Polecam eksperymenty z mocno rozcieńczonymi farbkami olejnymi, które pozwalają uzyskać na różne odcienie szutru.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.962 627 30
TOM94 napisał(a):
Zastanawia mnie ten semafor, chyba powinien stać odwrotnie
paziu1000000 napisał(a):
nie odwrotnie, a z prawej strony...wiedziałem, że coś spartaczyłem...
Coś mi tu jednak nie pasuje, myślę, że kolega TOM94 ma rację. Jeżeli ten semafor stoi w zakładaną stronę, czyli ma być wjazdowym na tę stację, to rzeczywiście powinien stać po prawej stronie, ale przede wszystkim powinien stać duuużo wcześniej, a nie przy samym początku peronu. Tu, gdzie stoi, to pasuje raczej na semafor wyjazdowy z tego środkowego toru i wtedy faktycznie powinien stać odwrotnie. Z drugiej strony, gdzie wtedy jest semafor wyjazdowy z toru przy budynku stacyjnym (widać tylko W 4)? Trochę to wszystko nie bardzo ma sens.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
Andrzej Harassek napisał(a):
TOM94 napisał(a):
Zastanawia mnie ten semafor, chyba powinien stać odwrotnie
paziu1000000 napisał(a):
nie odwrotnie, a z prawej strony...wiedziałem, że coś spartaczyłem...
Coś mi tu jednak nie pasuje, myślę, że kolega TOM94 ma rację. Jeżeli ten semafor stoi w zakładaną stronę, czyli ma być wjazdowym na tę stację, to rzeczywiście powinien stać po prawej stronie, ale przede wszystkim powinien stać duuużo wcześniej, a nie przy samym początku peronu. Tu, gdzie stoi, to pasuje raczej na semafor wyjazdowy z tego środkowego toru i wtedy faktycznie powinien stać odwrotnie. Z drugiej strony, gdzie wtedy jest semafor wyjazdowy z toru przy budynku stacyjnym (widać tylko W 4)? Trochę to wszystko nie bardzo ma sens.
Odnośnie semafora: Jak będę miał chwilę, to z nim pokombinuję i go przesunę. Cała sygnalizacja była robiona w oparciu o projekt stworzony z p.Piotrem na 4 str. wątku. Nie znam się na tym, dlatego wszystko jest oparte o schemat i zawarte tam opisy.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.962 627 30
Tak daleko się nie cofałem, ale teraz zajrzałem na 4 stronę. Kolega Paweł Piotr podał tam, jak powinno wyglądać osygnalizowanie tego, dość jednak nietypowego, układu torowego, ale rzeczywistość wciąż odbiega od tego projektu. Mam też jeszcze inną wątpliwość: wprawdzie formalnie jest to ok, ale nie bardzo widzę sens stawiania semafora wyjazdowego ze skrajnego ślepego toru. Trudno mi sobie wyobrazić jakieś skomplikowane manewry na takim posterunku, więc jedynym uzasadnieniem wydaje mi się kończenie na tym torze jazd lokalnych pociągów osobowych, prowadzonych zespołami trakcyjnymi lub wagonami silnikowymi (ew. pociągi typu "push-pull"), które bez konieczności objeżdżania składu przez lokomotywę mogłyby później z tego toru odjechać. Do tego jednak potrzebny jest tam peron, którego na fotkach nie widać. Żadne inne pociągi na ten tor nie mogą wjechać, bo nie będą miały potem jak odjechać, zwłaszcza, że układ torowy tego posterunku nie umożliwia objazdu składu przez lokomotywę - jest to właściwie raczej posterunek odgałęźny, z jednym dodatkowym torem żeberkowym.