• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Makieta-tort w skali H0

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
Re: [Relacja] Makieta-tort w skali H0

schemat włączania sygnałów na semaforach mam mniej więcej opracowany, jednak rodzi się pytanie, jak zrobić aby dioda mrugała. Wiem, że są diody mrugające, ale w semaforach od Kluby ich nie ma i zbytnio nie da się zastosować. W związku z tym poszperałem i znalazłem układ, choć czytając opisy teoretycznie nie ma prawa działać i niektórym faktycznie nie działa, a innym działa. Pytanie więc a) czy to może zostać zastosowane; b) czy powinienem zlutować inny układ? Jeśli wariant b) proszę o schemat, link, bądź info na priva.

Załączniki

Reakcje
31 1 0

Rozwiązań jest całe mnóstwo,a hasło "migające diody" było wałkowane na każdym forum kolejowo-modelarskim wiele razy - przejrzyj archiwum. Schemat, który pokazujesz, też już był dyskutowany. Na ogół miga, tylko na ogół nie tak, jak by się chciało. Dla mnie te dwa "na ogół" są dyskwalifikujące. Jeśli pakujesz majątek w semafory Kluby, to oszczędzanie 2 zł na migadełku jest dla mnie dziwactwem.

Osobiście do migania diodami używam mikrokontrolera, np. ATtiny13 - wtedy migają dokładniuśko tak, jak chcę (szbko, wolno, łagodnie, ostro - do woli) - no ale to już moje zboczenie zawodowe.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0

szukać, szukałem, no i na naszym forum zapatoczył mi się tylko ten układ lub podobne

mógłbyś szerzej o tym swoim wynalazku, jak sklecić układ, schemacik jakiś.

Reakcje
31 1 0

Schemat dekodera do semafora wrzuciłem w wątek dekodera funkcyjnego w dziale DCC. Fizycznie taki dekoder leży u mnie na biurku. Jak się go dobrze oprogramuje, to i 4 semafory trójkomorowe pociągnie ;)

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0

Wczoraj podziałałem przy cyfrze, już na secie od p. Adama. Udało mi się przeprogramować trixa i to z czego jestem najbardziej zadowolony uruchomić deka home made od Merg'a w loku Mehano (jeszcze muszę ustawić tabelę prędkości i powinno być w miarę dobrze). Aktualnie z makiety zniknęły stare semafory, zostały przygotowane odwierty na nowe. W tzw. międzyczasie powstają pędnie. Nadal oczekuję na płytki aby wykonać deki 6-cio pinowe (elementy elektroniczne już posiadam).
Żeby ożywić trochę ruch na makiecie, odkładam na dek do Gagara dźwiękowy i może do końca tego roku uda mi się go zakupić. Zaś po nowym roku planuję wykonanie stacji wg. nowego projektu.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
dek MX630 z dźwiękiem midzio :D Co więcej wreszcie zakupiłem MM i muszę stwierdzić, że analog idzie w 100% w odstawkę przy sterowaniu lokami :D

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
na dniach powinna przyjść paczka z modelmanii, to cosik się podziała. A i Zbyszek Kluba szykuje dla mnie mały pakungen, więc w ferie można się tu spodziewać nowej relacji z modernizacji stacji.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
Dzisiaj cosik się już podziałało.
Została wycięta dziura na peron i wklejone murki peronowe. Dodatkowo na stacji znalazło się 90% oświetlenia od Z. Kluby (zamówiłem o jedną latarnię za mało). A tak dla relaksu, pociągnąłem dalej linię NN w kierunku północno-wschodnim. Zamówiłem również dwie szafy elektryczne, które pewnie wylądują gdzieś przy słupach w okolicach zabudowań. Nadal oczekuję na semafory.

Foty jutro, baterie się ładują.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
remont placu przydworcowego skończony, pojawili się pierwsi podróżni no i przybyło trochę zielonego.

Załączniki

• 321,4 KB Wyświetleń: 1.473
  • 317 KB Wyświetleń: 1.468
  • 328,6 KB Wyświetleń: 1.466
  • 294 KB Wyświetleń: 1.466
  • 400,7 KB Wyświetleń: 1.465
OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
możliwe, że są trochę jasne, lecz jest to spowodowane oświetleniem. Tzn. na suficie mam 200W żarówę, która mocno doświetla

i 3 foty całości

Załączniki

• 97,8 KB Wyświetleń: 1.381
  • 107,5 KB Wyświetleń: 1.381
  • 104,7 KB Wyświetleń: 1.372