• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Makieta-tort w skali H0

marcin_sobota

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
witam

ogladalem wlasnie po raz kolejny twoja makiete, jak zwykle uwaznie i dopiero teraz zauwazylem ze masz taki sam dworzec jak ja mam i ten bialy domek kolo przejazdu kolejowego.. kupilem na ebayu niemickim. myslalem ze juz wyprzedane wszystkie w sklepach te dworce. fajny jest nieprawdaz?

ja ze swoja makieta zaczynam, przygotowania trwaja , na dniach chce kupic plyte nosna na calosc i ustawic moje dumne 3 x 1.50 na nogach ;-)

juz wkrotce zaloze nowy temat w relacjach

pozdro

marcin

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
co do dworca, to fakt, musi on być od dłuższego czasu niedostępny, gdyż jest to mój pierwszy model, kupiony ca. 6 lat temu.

ps.
cieszę się, że moja makieta jest dla kogoś jakąś inspiracją

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
Nareszcie czas odświeżyć wątek.

Dziś dotarły paczki, m.in. od Kluby. Semafory wyglądają cudnie, zostały już zainstalowane i podłączone,a by podawały właściwe sygnały. Dodatkowo, ostatnia z posiadanych w mojej kolekcji lokomotyw otrzymała dekoder i mogę z dumą powiedzieć, że co do sterowania taborem z analogu wyszedłem w 100%. Z początku myślałem, że dekoder nie wejdzie do tendera Ot1, jednakże jakoś dał się upchać. Na razie jest podłączona tylko jazda, ale jak będę miał trochę więcej czasu, postaram się zrobić oświetlenie i podłączyć je do odpowiednich F'ek. Fotek dziś już nie dam, bo jestem padnięty, ale jutro postaram się kilka wrzucić.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
w dniu dzisiejszym makieta wylądowała na allegro. Wszystkie podzespoły są sprawne i dalej straciłem chęci na prace przy niej. W najbliższym tygodniu będzie jedyny raz pokazana na dniu nauki w szkole. Poniżej ostatnie zdjęcia.

Załączniki

• 258,6 KB Wyświetleń: 611
  • 244,7 KB Wyświetleń: 614
  • 227,4 KB Wyświetleń: 603
  • 218,4 KB Wyświetleń: 605
  • 192,4 KB Wyświetleń: 604
  • 229,4 KB Wyświetleń: 602
  • 206,8 KB Wyświetleń: 600
  • 237,1 KB Wyświetleń: 596
OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
w dniu dzisiejszym do mojej stajni zawitał długo oczekiwany Schnell Zug od Fleischmann'a w otulinie aerodynamicznej.

Fotek własnych i filmiku nie wkleję, ale zarzucę link prezentujący tę maszynę z youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=M0gYTC0E-FQ

Pierwsze wrażenia powalające, szczególnie 15 efektów świetlno-dźwiękowych.

Ew. fotki pod koniec tygodnia.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
mała obsuwa, ale nie miałem dostępu do aparatu, w między czasie dotarło jeszcze kilka wagonów.

zrobiłem mały postęp przy makiecie, tzn. przy willi na wzgórzu dokończyłem ogrodzenie, ale z siatki, no i położyłem na dworcu płyty chodnikowe oraz je troszkę przybrudziłem.

wczoraj skończyłem składać pudełka na mój tabor, który już je stracił, a wyglądają mniej więcej jak na zdjęciu (różne wymiary, w zależności od potrzeb). Jakoś tak zachęcił mnie post CoCu odnośnie pudełek na tabor.

Załączniki

• 212,8 KB Wyświetleń: 2.112
  • 211,1 KB Wyświetleń: 2.113
  • 237,5 KB Wyświetleń: 2.121
  • 205,1 KB Wyświetleń: 2.120
  • 285 KB Wyświetleń: 2.118
  • 187,4 KB Wyświetleń: 2.115

Covalus

Aktywny użytkownik
Reakcje
131 13 0
Oglądam sobie różne makiety i szukam natchnienia dla samego siebie. Zauważyłem tu jednak dość niefortunnie usytuowany semafor wyjazdowy- zaznaczony w kółku.
Po pierwsze stoi on po niewłaściwej stronie- przydałby się wskaźnik W15 w miejscu gdzie powinien stać, znaczy pomiędzy torami.
Po drugie powinien być nieco cofnięty w stronę peronu tak aby nie stać w ukresie zwrotnicy /drogi ochronnej/

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
283 2 0
W przypadku tego semaforu trudno mówić o jakimkolwiek ukresie. Błąd polega na tym ,że ten semafor wyjazdowy stoi już za stacją! Zaraz, zaraz czy to przypadkiem nie miał być semafor wjazdowy? W takim razie został odwrócony o 180 stopni...

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
o kurde, ale wtopa :oops: , sam tego nie zauważyłem, faktycznie powinien być odwrotnie, na schemacie miałem poprawnie, no cóż, będę musiał go odwrócić.

Dzięki za zwrócenie uwagi.

Odnośnie wskaźników, to mam zamiar je jeszcze zrobić, ale nie mam jakoś czasu.

edit:
obyło się w miarę bezinwazyjnie i semafor stoi odwrotnie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.000 577 30
Witam,

W jednym ze starszych postów tego wątku znalazłem takie zdjęcie, pewnie z wcześniejszego etapu budowy:

Tu są dwa semafory wjazdowe, ustawione we właściwą stronę, ale niestety, nie do końca prawidłowo. Semafor stojący od wewnątrz łuku pojawił się w ostatniej wersji makiety, tego drugiego nie widziałem już później. Tak, czy tak, pozwolę sobie na drobne uwagi.
1) Semafor wjazdowy z toru lewego (patrząc w kierunku wjazdu na stację) powinien raczej być po lewej stronie tego toru (oba semafory na zewnątrz torów; przy prawym torze z prawej, przy lewym - z lewej).
2) Oba semafory powinny być znacznie dalej od stacji. Nie będę tu cytował przepisów, bo i tak nie da się tego tu odwzorować dokładnie, ale ja postawiłbym te semafory zaraz za wyjazdem w tunelu. Chodzi o to, by dało sie przeprowadzić jazdę manewrową (np. przy przestawianiu taboru z toru dalszego od budynku, na tor przy samym budynku (lub w odwrotnym kierunku) tak, by manewrujący skład nie wyjechał na szlak poza semafor wjazdowy. Przy takim układzie torowym stacji jest to jedyny możliwy sposób przejazdu z jednego toru na drugi. Teoretycznie powinien tam jeszcze byc wskaźnik W5 - granica przetaczania, wskazujący miejsce, do którego może dojechać manewrujący skład, a od niego powinna być jeszcze droga ochronna i dopiero semafor. Oczywiście nie da się tego tu zrobić, ale żeby jakoś to wyglądało, semafory wjazdowe dobrze byłoby odsunąć.

Pozdrawiam

Załączniki

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
odnośnie ustawienia semaforów.

to co jest na powyższym foto to jest moja radosna twórczość. Nie mam doświadczenia w ustawianiu semaforów, dlatego po decyzji zmiany sygnalizacji, jeden z forumowych kolegów przygotował mi odpowiedni schemat, jak właściwie mają być rozstawione semaforowy. Niestety przez nieuwagę odwróciłem jeden, pomimo, że na schemacie miałem zaznaczone prawidłowo.

W sumie mógłbym odsunąć, tutaj jeden semafor, ale to przyczyni się do rycia w zrobionych elementach. Możliwe, że przesunę ten feralny element, jak będę ucyfrawiał akcesoria, na razie, pozostanie jak jest.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.000 577 30
paziu1000000 napisał(a):
W sumie mógłbym odsunąć, tutaj jeden semafor, ale to przyczyni się do rycia w zrobionych elementach. Możliwe, że przesunę ten feralny element, jak będę ucyfrawiał akcesoria, na razie, pozostanie jak jest.
Jasne, niestety, zawsze trzeba iść na kompromisy, w tym "fachu" to normalne. Ważne, żeby mieć tego świadomość i wiedzieć, jak powinno być prawidłowo.

Pozdrawiam i życzę sukcesów.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
tak na marginesie, wczoraj przyuważyłem, że oba wjazdowe semafory 5-komorowe, stały się wyjazdowymi. Dziś oba są już wjazdowe :D