• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Makieta] Makieta-tort w skali H0

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.843 47 1
Witam miło :). Bardzo, bardzo mi się podoba patynowanie szutru, szyn i podkładów!! Natomiast ten semafor (z pięcioma komorami) stoi nie po PKP-owsku. Czy jesteś przekonany do tej lokalizacji? W pamięci mam tylko jedną stację szeregową z takim rozwiązaniem: Czyżew. Tam rzeczywiście główną stacją jest stacja towarowa i semafory wjazdowe stoją w układzie: semafor wjazdowy - perony stacji pasażerskiej - tarcza manewrowa - głowica rozjazdów stacji towarowej - stacja towarowa - semafory wyjazdowe - głowica rozjazdów - szlak. Ale to jest stacja o ograniczonych możliwościach ruchowych. W razie zajętości torów w części towarowej, pociąg pasażerski musi czekać na wjazd przed stacją. Pasażerowie tego nie lubią ;)

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
Dziękuję, że się podoba. O złym ustawieniu jednego z semaforów wiem i czeka on na przestawienie na druga stronę toru. Odwlekam to, ponieważ chcę jak najwięcej zrobić w środku makiety zanim go przesunę abym później nie zahaczył go brzuchem :p

Reakcje
0 0 0
To i ja mam pytanie, nie wiem, nie znam się, ale czy powinienem także i u siebie na makiecie sypać żwir na wiaduktach i mostach?
Szczerze powiedziawszy wolałbym pójść na łatwiznę i w takich miejscach dać pomiędzy torami jakieś wkładki "stalowe/betonowe" aby było widać tylko same szyny?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.930 624 30
Jakieś półtora roku temu była na forum dyskusja o podsypce na mostach, ale na szybko nie potrafię podać linku. Jak znajdę później, to może podrzucę. Generalnie bywają mosty z podsypką - wtedy nawierzchnia wygląda mniej więcej tak, jak u kolegi paziu (chociaż zwykle nie stosuje się wtedy wzdłuż toru chodników z ryflowanych płyt stalowych) - jest to normą przy mostach kamiennych lub betonowych, ale nieraz stosuje się także przy stalowych. Mosty bez podsypki są z reguły konstrukcji stalowej, wtedy szyny układa się na specjalnych podkładach (mostownicach) bezpośrednio na konstrukcji mostu.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
Mały postęp, poprawiony błąd przez wielu już znaleziony. Niestety, przybliżenie semafora bliżej tunelu wiązałoby się z poważniejsza ingerencją w wykonaną pracę.

Załączniki

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
To jeszcze na dobranoc partia zdjęć nocnych i dziennych z fragmentu makiety już w miarę wykończonego.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.930 624 30
Super makieta. Ale dwie małe uwagi (może to ja nie zauważyłem tego wcześniej): nie ustawia się wskaźnika W 4 tuż przed semaforem, bo nie jest tam potrzebny (fot. DSC08186_1). I tak pociąg musi się zatrzymać przed semaforem. A pociąg, mający tam planowy postój, jeżeli nie ma W 4, powinien też dojechać do semafora (nawet, gdy semafor jest podany na wolną drogę). I druga uwaga: semafor tuż przed peronem, przy tym samym torze, stoi zdecydowanie za blisko następnego semafora (wyjazdowego). Wygląda to bardzo nienaturalnie. Ja bym w ogóle z niego zrezygnował i przyjął, że semafor wjazdowy jest w tunelu, dlatego go nie widać.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
Co do sygnalizatorów nic już nie będę zmieniał, ponieważ nie mam już siły. Schemat jej został opracowany bodajże na 6 stronie tego wątku i tak jest nadal. Jak już wcześniej wspomniałem, wszelkie modyfikacje na poziomie elektryki i sygnalizatorów są już nie do zrealizowania poza drobnymi korektami. Niestety, tak już musi zostać:(. Z tego co pamiętam z fazy projektu, dwa dalsze semafory są dla rozjazdu krzyżowego. Na makiecie, są dwa semafory wjazdowe i te dwa dla rozjazdu.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.667 67 5
Cacy robótka :) Mam jednak pytanka, bo rozumiem, że to etap prac, a nie koniec etapu.
Ten cmentarz będzie ogrodzony pewnie takim fajnym starym kamiennym murem i będą tam jakieś fajne stare drzewa ? :)
Co to jest tam przed kościołem - taka jakby krzywo wbita w ziemię latara? :)
Przy tym gospodarstwie będzie jakiś ogródek, szklarnia? Wypadałoby mieć swoje pomidorki, ogóreczki, maliny ;)
W tym tunelu szuter się kończy dość drastycznie, może by go trochę jeszcze dosypać ? :)
To nie zastrzeżenia, tylko pytania z ciekawości :)
Generalnie miodzio :)

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
Cacy robótka :) Mam jednak pytanka, bo rozumiem, że to etap prac, a nie koniec etapu.
Ten cmentarz będzie ogrodzony pewnie takim fajnym starym kamiennym murem i będą tam jakieś fajne stare drzewa ? :)
Nie wiem, czy będę miał na to siły. Teren w tamtym miejscu jest nierówny i wszelkie gotowe elementy się nie nadają. Co do drzew, na pewno będą.
Co to jest tam przed kościołem - taka jakby krzywo wbita w ziemię latara? :)
Są tam dwa reflektory oświetlające front kościoła.
Przy tym gospodarstwie będzie jakiś ogródek, szklarnia? Wypadałoby mieć swoje pomidorki, ogóreczki, maliny ;)
Nie przewiduję, z racji małej ilości miejsca.Przewidziałem jedynie krowy na łące za domem mieszkalnym.
W tym tunelu szuter się kończy dość drastycznie, może by go trochę jeszcze dosypać ? :)
Będzie dosypany i wnętrze posprzątane.
To nie zastrzeżenia, tylko pytania z ciekawości :)
Generalnie miodzio :)
Niestety chroniczny brak czasu nie pozwala posiedzieć przy torcie dłużej niż 2-3h dziennie.

Co do ogrodzenia mam kilka typów, tylko nie wiem, ile tego w zestawie jest:
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=2131_17_324_974_825&products_id=34370&<osCsid>
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=2131_17_324_974_825&products_id=34369&<osCsid>
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=2131_17_324_974_825&products_id=34388&<osCsid>

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.667 67 5
Te ostatnie byłoby ok. Ale moim zdaniem tu lepiej wyglądałby kamienny murek, nawet nie duży. Taki, że można by na nim siąść. Chodzi tylko o ogrodzenie terenu cmentarza, bo jest on za mały na taki duży płot.
Coś w tym stylu:
http://lh3.ggpht.com/_JSsedcGDBrA/TAfIfI0DX7I/AAAAAAAABAw/Zq_X3RTLyj8/Obraz 001.jpg
Może być też płotek:
http://www.rower.siedleckie.pl/images/zdj_w_tekstach/wycieczka5/kuzawka.jpg

Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi :) Dłub dalej, bo przyjemnie się patrzy na efekty :)
(y)