• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] mały tort

OP
OP
S

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
992 83 11
No niech będzie że jestem tradycjonalistą ale na dobrą sprawę to w przypadku mojego tortu różnica między analogiem a DCC to 14 odcinków izolowanych ,bo nawet w wypadku makiet modułowych rozjazdy,semafory czy inny osprzęt i tak jest sterowany tradycyjnie. W małym torcie,przynajmniej moim zdaniem, po prostu nie opłaca się stosować DCC bo to trochę jak strzelanie z armaty do muchy. Co innego jesli robi się jakiś wielki tort ,czy makietę modułową,
tam stosowanie DCC staje się koniecznością. A w mom przypadku dodatkowo za sterowaniem analogowym przemawiał fakt że kolekcjonuję stare kolejki z DDR i przerabianie ich to byłoby mniej więcej jak amerykańskie stawianie Forda T na alufelgach. Dodatkowo nigdzie mi się nie śpieszy, modelarstwo jest dla mnie dobrą zabawą i sposobem na fajne spędzenie wolnego czasu. A jaka satysfakcja jak całość działa jak trzeba. Szare i niebieskie gniazdka to zwykłe gniazda 230V, zamontowłem je dla wygody ,podepnę do nich zasilacze do lokomotyw ,a w razie awarii będę mógł całe zasilanie wyłączyć jednym ruchem ręki. To że niebieskie i szare to zwykły przypadek takie po prostu miałem pod ręką. :)

OP
OP
S

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
992 83 11
Z powodu braku czasu od ostatniego razu udało mi się tylko polutować i zamocować wszystkie płytki,przekaźniki i gniazdka na trzecim module.Na razie wygląda to jak siano albo makaron,ale myślę że do następnej niedzieli uda mi się "uprzejezdnić" cały segment,a może i zrobić tą część pulpitu która odpowiada za sterowanie wszystkimi trzema okablowanymi dotąd segmentami. Niemniej tak jak napisałem nigdzie się nie śpieszę, ważniejsze jest żebym czegoś nie sp.....ył.

Załączniki

OP
OP
S

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
992 83 11
Trwało to dłużej niż planowałem ale w końcu kabelki na trzecim segmencie zostały polutowane, tory przejezdne,teraz biorę się do pulpitu sterującego.Na wszelki wypadek żadnych dat nie będę planował ani kończył czegokolwiek "w czynie przed terminem" ,jak będą kolejne efekty to zostaną udokumentowane fotkami i tyle.

Załączniki

ths

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hello

Sporo tych kabelków... Konsekwentnie pokazujesz tylko "podziemie" swoich modUłów, a mnie bardzo interesuje jakie urządzenia są ponad płytą, że takie obfite wiązki Ci wyszły.

Pozdrawiam

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
ths napisał(a):
Hello

Sporo tych kabelków... Konsekwentnie pokazujesz tylko "podziemie" swoich modUłów, a mnie bardzo interesuje jakie urządzenia są ponad płytą, że takie obfite wiązki Ci wyszły.

Pozdrawiam
A mnie bardziej "podziemie"... :D

ths

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Podziemie jest rzeczywiście pasjonujące... ale mnie nurtuje pytanie, jakie urządzenia są na górze, że wymusiły wprowadzenie takiej ilości przewodów ;)

OP
OP
S

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
992 83 11
Pokazuje to co jest zrobione a że ostatnio skupiłem się na kabelkach wiec na zdjęciach siłą rzeczy widać podziemie.Plan makiety wstawiłem tak koło lutego,wystarczy cofnąć się o kilkadziesiąt postów 8) . Na makiecie docelowo bedzie 15 rozjazdów , 9 rozprzęgaczy i 10 sygnalizatorów,14 odcinków izolowanych,no i trochę automatyki rodem z ubiegłego wieku czyli przekaźnikowej. :oops: A że cały ten majdan trzeba jakoś połączyć w sensowną całość więc i kabelków trochę się nazbierało. :roll: Teraz "tworzę" pulpit sterujący a jak go skończę i całość będzie działać jak trzeba to zabiorę się do układania szyn i "podziemia" na kolejnych segmentach aż do uzyskania przejezdności na około. Dopiero potem przyjdzie czas na prace "naziemne". Nigdzie się nie śpieszę nie robię niczego w czynie lipcowym czy listopadowym a makieta powstaje dla mojej własnej radochy z jej tworzenia. :D

ths

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyli rozumiem, że na razie od strony nieba zamontowałeś odcinki torów i masz podłączone zasilanie szyn oraz napędów zwrotnic. Natomiast elementy bardziej "wystające" jak semafory, czy oświetlenie będziesz montował później - a na razie tylko wyprowadziłeś przewody na wierzch.

Moje pytanie nie było podyktowane chęcią krytyki lub złośliwości (wiesz, że sam zdecydowałem się na podobnie archaiczny system). Zastanawiałem się jak łączysz prace pod i nad makietowe. Przypuśćmy; osadzamy latarnie peronową na wierzchu makiety. Odwracamy makietę aby polutować połączenie... Och, deska przewróciła się i wszystkie zamontowane na wierzchu detale zostały zrównane z gruntem.

Z obawy przed przekładaniem makiety wszystkie moje kabelki idą po wierzchu (pod dekoracją), a łączą się w punkty węzłowe pod peronami, etc. można się dostać do nich poprzez różne klapki rewizyjne... W każdym razie taki jest plan.

Ps. czy tam na ostatnim zdjęciu w tle stoi piękny zabytkowy wiatrak predom-metrix?

OP
OP
S

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
992 83 11
Zgadza się ,właśnie żeby ograniczyć wywracanie poszczególnych segmentów makiety najpierw robię to co na dole, tyle że nie wyprowadzam kabelków na górę ale w odpowiednich miejscach mam powiercone otwory na kable a koło nich zamocowane i podłączone gniazdka.I np semafor ma dolutowaną wtyczkę którą przy jego montowaniu przekładam przez otwór i łączę z odpowiednim gniazdkiem, które widać na zdjęciu w czerwonym owalu ,na zielono zaznaczyłem otwór do zamocowania semafora.A gdyby zaszła potrzeba obracania makiety to mam przygotowane odpowiednie kawałki sklejki z otworami pasujacymi do segmentów,wystarczy
je przykręcić i cały segment można bezpiecznie wywracać "na plecy" bez obaw o zrównanie czegokolwiek z gruntem.Wszystko przewidziane jak w starym dowcipie o bereciku,dla zabezpieczenia przed spadnięciem,przybitym gwoździkami do głowy :D

Ps faktycznie na zdjęciu widać wiatrak firmy predom.

Załączniki

OP
OP
S

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
992 83 11
W przerwach w pracy zawodowej trochę dłubałem przy makiecie a efektem tej dłubaniny jest taki sobie pulpit sterujący . Dziś mam w planach dolutować do niego wszystkie gniazdka do łączenia z makietą a jutro wypróbować jego współpracę z trzema już okablowanymi segmentami
Jeżeli wszystko będzie działać jak trzeba to zacznę robić kolejne segmenty.

Załączniki

OP
OP
S

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
992 83 11
Wszystko działa jak trzeba i o dziwo potrzebne były tylko dwie poprawki :D i właściwie mógłbym już robić dalsze części makiety ale najpierw muszę podjąć decyzję w sprawie pomieszczenia na makietę. Mam do wyboru dwa pomieszczenia,każde ma wady i zalety a ja nie bardzo wiem na które się zdecydować . Decyzję muszę podjąć dość szybko bo z powodu braku okien trzeba do wybranego pomieszczenia dorobić jakąś wentylację a więc potrzebne będą roboty budowlane.Całość musi być zrobiona do 10 sierpnia. Bardzo proszę o podpowiedź które miejsce będzie waszym zdaniem lepsze do ustawienia i rozbudowy makiety.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Ja też chyba wybrałbym dłuższe pomieszczenie. Do tego układu torowego wydaje mi się lepsze: stacja może być dłuższa, więc bardziej realistyczna. Pokój kwadratowy byłby lepszy na prawdziwy "tort" z pętlami, tunelami i dłuższą trasą, ale prawie bez prostych.

Rozumiem, że całe pomieszczenie jest przeznaczone tylko na makietę? W takiej sytuacji zastanowiłbym się nad budową makiety pod ścianami, dookoła pokoju, ale wtedy potrzebny będzie podnoszony albo wyjmowany segment w drzwiach, żeby dało się tam wejść. Taki układ ma tę zaletę, że linia kolejowa będzie dłuższa, z łagodniejszymi łukami. Poza tym łatwiejszy będzie dostęp do wszystkich zakamarków makiety. O ile pamiętam, w książce G. Fromma, wspomnianej wcześniej, takie układy też były (ale głowy nie dam).

Pozdrawiam i życzę powodzenia

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
Andrzej Harassek napisał(a):
zastanowiłbym się nad budową makiety pod ścianami, dookoła pokoju, ale wtedy potrzebny będzie podnoszony albo wyjmowany segment w drzwiach,
Absolutnie TAK , byłem blisko takiego rozwiązania ale w pomiesczeniu mam łącznie 3 drzwi a to nieco skomplikowałoby sprawę.
No i oczywiście również wybrałbym większe pom. :D

ths

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dłuższe pomieszczenie jest chyba bardziej odpowiednie, chociaż 2 metry szerokości to nie tak dużo...

Zaznaczyłeś drzwi, ale nie napisałeś w którą stronę się otwierają (nie zawsze można przerobić na odwrotną stronę). W najgorszym przypadku (czerwony łuk) budowa modułu w tym miejscu będzie problemowa.

Ja mając takie pomieszczenie zbudowałbym makietę w kształcie dwóch L o różnej szerokości. na tym szerszym więcej infrastruktury kolejowej lub przemysłowej, na tym węższym szlak dwutorowy.

Pozdro

Załączniki

OP
OP
S

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
992 83 11
Kombinowałem przez cały dzień i biorąc pod uwagę Wasze sugestie, wykombinowałem to co widać na rysunkach. Założenie było takie że to co zaznaczone czerwoną linią (bo już działa) i grubą zieloną ( bo pulpit sterujący dla takiego układu torów jest gotowy)musi znaleźć się na makiecie. Niebieską linia zaznaczyłem granice nowych segmentów na jakie chcę podzielić makietę. Taki podział przyda się żeby spokojnie móc ją przenieść w razie konieczności,np malowania pomieszczenia.Na pomarańczowo zaznaczyłem segmenty przystosowane do wyjmowania ,żeby można było wygodnie wchodzić.Żółte pola to przestrzeń pusta,w której można się poruszć ,a pole szare oznacza segment wyjmowany do pracy czy obsługi makiety. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat moich pomysłów.A i jeszcze jedno,w kwadratowym pomieszczeniu można bez wielkiego trudu przesunąć drzwi (sciana na której są drzwi jest ceglana i ma grubość ok 7cm),co uwzgledniłem w moich pomysłach.Niestety nie da się tego zrobić w prostokątnym.

Załączniki

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
Najciekawiej moim zdaniem wygląda rozkład makiety nr.2 , chociaż układ torów jest dla mnie w niektórych miejscach niezrozumiały . Przestrzeń zaznaczoną na szaro pozostawiłbym wolną.
Odradzałbym też umieszczanie rozjazdów w tunelu.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Z tych trzech, to frzeczywiscie 2 jest fajny...
Skoro masz tyle miejsca, to może lepiej starać się ten "środkowy tort" rozłączyć i dać bliżej ścian...