• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Makieta H0e - rozbudowa

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Reakcje
2.617 79 2
Korzystajac z wolnego czasu zrobiłem sobie wycieczkę do miasta Łodzi odwiedzić Pawła przy pracy. Okazyjnie zabrałem mu to co mi zrobił :p w drodze powrotnej zahaczyłem o paczkomat z zielonoscią. Czekam jeszcze tylko na flexy i czas zacząć dzielnicę willową
20210119_123644.jpg

Reakcje
2.617 79 2
To są kable do oświetlenia skrzynek. A dlatego tak dyndają bo skrzynki nie są złożone zgodnie z układem. Niestety pokój nie jest z gumy a i tak jego długość to 6m. W pełnym układzie kable są na swoim miejscu.

Reakcje
2.617 79 2
Było trochę groźnie, klimatycznie, na wesoło i z pluszem tak teraz już na poważnie. Właśnie dotarły flexy i elementy infrastruktury od Kotebi, kolejna zieloność, więc czas zacząć działać na skrzynkach. Żeby nie zaśmiecać wątku, relacja dopiero po wstępnym zaadaptowaniu skrzynek.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
2.617 79 2
Pierwsza z skrzynek juz zaszpachlowana. Wstępnie układ rozrysowany. Znając życie jeszcze wiele się zmieni. Zamówione ogrodzenia, furtki, bramy. Trylinka, jumby juz czekają. Wpierw układanie chodników potem nawierzchnia na końcu zieleniec.
20210124_121207.jpg

Reakcje
2.617 79 2
Szanowni koledzy jako że ze mnie niespokojna dusza zaświtał mi kolejny projekt w bańce nawiązujący do piotrkowskiej kolei wąskiej. Otóż ciekawym i chyba jedynym w Polsce jak na razie było by stworzenie skrzynek na których to tory będą ułożone poniżej swojego poziomu tzw. wąwóz. Poniżej przedstawiam wstępną fotkę. Niemniej tak przewrotny projekt wymaga dużej wiedzy modelarskiej ( ukłony w stronę Pawełka :) w budowaniu skrzynek. Zasadniczą kwestią jest promień podjazdu taki aby maszyny dawały radę z wagonami podjechać a było by to zarazem widoczne i nie jest to poniżej 1-2cm a trochę głębiej. Oczywiście chodzi też o zminimalizowanie tej długości do maksymalnie trzech skrzynek. Niestety z oryginałem droga zostanie pominięta. Ciężko dopasować o nią pozostałe inne skrzynki. Jak myślicie, czy warto pochylić się nad takim projektem na wąskich torach?! Fakt , wymaga on dużego modelarskiego fachu w ręku ale myślę że efekt był by piorunujący.
A tutaj fotka z trasy kolejki Piotrków - Sulejów, miejscowość Korytnica.
26952174_540388982997255_6135146456704676116_o.jpg

kosia51

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 0
Witam
Pochylić się nad tym projektem na pewno warto, niesamowity klimat. Ze zdjęcia wygląda na to, że tor biegnie ok. 2 metrów poniżej drogi, w skali 1:87 wychodzi 23 mm. Ja zrobiłbym tak. Pokrycie skrzynki ok. 30 mm poniżej górnej krawędzi skrzynki (zakładam, że skrzynka ma 100 mm wysokości). Tory ułożyłbym bezpośrednio na poszyciu, automatycznie główka szyny będzie o 26 mm poniżej górnej krawędzi, a w 1:1 to 2262 mm. Spadek wychodzi mi niewiele pond 2% na metrze, to i lokomotywa pewnie da radę. Jak skrzynka w/g normy 350 x ileś tam to i droga powinna się zmieścić, przecież może być boczną krawędzią modułu. To są moje rozważania czysto teoretyczne bo doświadczenia nie mam jeszcze żadnego. Tak ja bym to planował, ale Kol. Paweł na pewno znajdzie właściwe rozwiązanie.
Pozdrawiam Tomek
Szczerze kibicuję Twojemu projektowi.

marek1704

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
225 1 0
Spadek wychodzi mi niewiele pond 2% na metrze, to i lokomotywa pewnie da radę.
Arturze, sprawdź to przed budową. Ja tak zrobiłem przy swoim torcie i okazało się że Lxd2 daje radę nawet na stromych wzniesieniach z ciężkimi wagonami ale małe parowozy Roco są zadziwiająco słabe. A taki na przykład wagon 1Aw Piottra jest bardzo ciężki.
Lepiej trochę zmniejszyć zagłębienie a podnieść np o 1 cm bok skrzynki. Efekt optyczny będzie taki sam a lokomotywie lżej :)
A pomysł super.

marek1704

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
225 1 0
Zrób tak, żeby tor biegł poniżej terenu jak na zdjęciu. Możesz oszukać wzrok kolorami zieleni, żeby wydało się, że tor jest niżej niż w rzeczywistości. Obniżenie toru będzie też atrakcją dla maszynistów.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.836 520 29
Px48 ma wysokość 3060 mm na zdjęciu jest "zagłębiony" w wykopie mniej więcej do 2/3 wysokości czyli do wysokości 2040 mm, przy zagłębieniu od poziomu na wymiar 30 mm, w realu mamy 2610 mm myśkę że jest to graniczny wymiar jaki możemy zastosować, problem leży w ilosci skrzynek, na trzech normowych czyli 2100 mm, ma zejść na dół pojechać kawałek a potem mozolnie się wspiąć, mało miejsca, ale bądźmy dobrej myśli.

Reakcje
2.617 79 2
Rozumiem. Niemniej mnie nie przekonuje wzgórze bo utrzymuje tor ciągle w poziomie. Wiem też że potrzeba o wiele więcej miejsc do prawidłowego rozmieszczenia spadków. Niestety będzie tu musiał być zastosowany kompromis.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.