• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta domowa 4 x 1,5 m

OP
OP
G

Gacek

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Wysokość w tych miejscach to 100 mm, nie da się niżej gdyż plany są takie, że w przyszłości makieta zostanie zelektryfikowana. Założyłem, że przejazd z otwartym pantografem na full bez sieci trakcyjnej będzie wynosił tyle co z otwartym pantografem obniżonym lekko przez sieć plus ta sieć i wyszło mi że muszę mieć dla bezpieczeństwa 100 mm.
Nie bardzo chcę zmieniać układu gdyż plan był taki, że makieta ma zawierać przejazd jednego pociągu nad drugim, tunel i stację z torami odstawczymi. A prace są już zbyt zaawansowane aby zmieniać cały układ. Na tą chwilę muszę brnąć już tą drogą. Przetestowałem, że BR 218 z dość dużym obciążeniem podjechała, obciążenie przekroczyło wagę około 10 wagonów osobowych więc myślę, że będzie ok. A jak się okaże, że któryś skład nie podjedzie, to będę miał zabawę z synem pt. kto nie da rady.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.197 66 5
Tu nawet nie chodzi o to, czy da radę, czy nie.
Żebyś nie spalił loka...

A podjazdy może da się jakoś zamaskować......np drzewami..... ?

OP
OP
G

Gacek

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Tak jak obiecałem przesyłam zdjęcia z kolejnych postępów prac przy makiecie. Zaraz zobaczę opisy swoich błędów (bo już zauważyłem kilka) ale poprawki będą musiały poczekać. Oczywiście chętnie się dowiem co skiepściłem i jeżeli dam radę to naprawić to się postaram.
Na początku zdjęcie poziomu +1, już przejezdnego ale jeszcze bez pomalowanych torów. Będę musiał jeszcze na podjazdach dołożyć dodatkowe podpięcia zasilania, dla pewności.
Dodatkowo pięknie oświetlone wagony dzięki płytkom kolegi Kamilb, który chętnie służy pomocą i podpowiedzią jak i co zrobić żeby efekt był super. (właśnie zauważyłem, że zapomniałem założyć gum pomiędzy wagonami). Oświetlenie obsługiwane magnesem. No i wsiadło parę chińskich pasażerów :)

IMG_20240121_212658.png IMG_20240121_212752.png IMG_20240121_212807.png

OP
OP
G

Gacek

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Trochę minęło od ostatniego wpisu ale widocznych zmian na makiecie nie ma więc brak jest także relacji. Wyprostowuje błędy popełnione przy okablowaniu pod makietą, dodaje kolejne linie do sygnalizacji położenia rozjazdów, uzbrajam pulpit itp.
Ale w międzyczasie spróbowałem położyć kamień na tory i z tego powodu prosiłbym kolegów o informację, czy jak na laika może być, czy dobrze byłoby coś poprawić. Oczywiście podkłady będą jeszcze pomalowane. Poniżej kilka przykładowych zdjęć z pierwszego odcinka z szutrem.

20240219_195903.png 20240219_195907.png 20240219_195922.png

OP
OP
G

Gacek

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
do malowania szyn to się chyba nie przyłożyłeś
Faktycznie jak teraz przyglądam się tym zdjęciom to nie wygląda to dobrze, wydaje mi się że w realu wygląda to lepiej ale sprawdzę jutro. Niestety nie mam jeszcze aerografu i malowanie przeprowadzone pędzelkiem może nie wyszło mi idealnie. W razie czego parę godzin i naprawię sprawę.