• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

makieta - Dąbie

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Jaka powinna być wysokość peronu i rampy czołowo-bocznej od główki szyny i od "dołu" podkładów. Nie wiem jak wysokokie boczki i "profile" wyciąć ze sklejki.
Pomóżcie.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Kylogram, ależ ty sie mądrzysz, to że jakas makieta miała szczęście być z pietyzmem traktowana przez 10 lat to nie znaczy że wszystkie maja takie szczęście, mnie się zdarzyło wyrwać szynę z łapek i to dwa razy, teraz jestem mądrzejszy po szkodzie, ty widać jesteś przed szkodą.
Mówię o torach na krawędzi modułu.

Jeśli chodzi o połączenia wewnątrz modułu, to miki nie ma racji. No chyba że na łuku.

Karolek, peron niski to jakieś 30cm, choć w Galicji to był żwirek między torami jako peron,
a rampa powinna być na wysokości podłogi wagonu towarowego, więc sobie przymierz jakiś wagon.

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Dzięki ciekma.
Wysokość ramy to się domyśliłem ale peron ...w skali wyszło mi 0.34cm. ...trochę niski.
Chodzi o wysokość terenu taką jak na Ligocie lub na Zielonej. Czy mnie oczy nie mylą czy na Zielonej peron jest wykonany z listewek i .szyn?!

pozdr

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Ale robisz makietę stacji Dąbie, więc się nie patrz jak inni robią tylko jak na tej stacji jest.
Teraz jest zarośnięte, ale o ile pamiętam perony były bardzo niskie.

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Szczerze mówiąc nie robię makiety Dąbi ale się na nich opieram. Trochę zminiłem układ torowy i budynki a tak niskie perony poprostu mi się nie podobają.
Dzięki za pdf'a :LOL:

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.765 38 3

adeon

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
co do projektowania to polecam podręcznik do projektowania NEUFERT tam są wymiary wszystkiego począwszy od kolei skończywszy na wymiarach trumny. Inaczej mówiąc zbiór norm i przykładowych roziwązań

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
ZWitam...
Czekając na skrzynki zrobiłem plan zasilania torowiska zgodny z normą PMM.
Te dziwne kułeczka to Gniazdo D-Sub 25.(każde kułeczko to jeden pin).
Proszę o "sprawdzenie tego planu - chciałbym uniknąć problemów. Makietę chcę mieć niezawodną :grin:
Z góry dziękuję.
Plan obejmuje tylko zasilanie szyn.(!)

Załączniki

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jakich torów użyjesz?
Jaki sposób ich łączenia? (wsuwki,lutowanie)
Makieta będzie sterowana analogowo czy cyfrowo? (odcinki izolowane czy ich brak)
Po co zewnętrzna szyna w rozjazdach do jazdy po łuku zasilana jest w dwóch miejscach na tak krótkim odcinku?
Co to za krótkie wstawki pomiędzy rozjazdami?
Po co tyle D-SUBów i dlaczego każdy biegun zasilania podpięty jest pod dwa piny?

Jak odpowiesz na te pytania to pomyśli się nad bardziej przejrzystym schematem.

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
1. Roco Hobby
2. wsuwki, lutowanie, klejenie
3. brak odcinków izolowanych gdyż makietą zamieżam sterować cyfrowo
4. ktoś mi tak poradził (nie pamiętam kto :neutral: ), ponieważ iglice nie są zasilane więc gdy loka będzie jechała prosto to zgoda w jednym punkcie wystarczy, ale jeżeli po łuku to iglice muszę mieć stycznoś z szyną ( o bardzo pewnym zasilaniu) aby nie było stawania, prychania itd. ;)
5. Te "krótkie wstawki w rzeczywistości będą miały po 5-6cm co by zachować realność. Na pkp rozjazd od razu nie przechodzi w rozjazd :cool:
6. Tyle D-SUBów poniieważ do nich podłączyń nmuszę jeszcze 6 napędów i oświetlnie (zostanie mi wolny tylko jeden pin). Każdy biegun podpięty jest pod dwa piny zgodnie z normą PMM.

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
1. Roco Hobby
Sam buduje makietę na na rozjazdach tej firmy
karolek napisał(a):
ponieważ iglice nie są zasilane więc gdy loka będzie jechała prosto to zgoda w jednym punkcie wystarczy, ale jeżeli po łuku to iglice muszę mieć stycznoś z szyną ( o bardzo pewnym zasilaniu) aby nie było stawania, prychania itd.
Tu jesteś w błędzie z czego powinien wyprowadzić cię poniższy rysunek
Także gdy do początku rozjazdu jest doprowadzone zasilanie to bez żadnych przeszkód przepływa na oba końce rozjazdu bez względu na ustawienie iglic. Oczywiście aby lok bez problemu przejechał przez rozjazd musi być podpięty napęd z polaryzacją do krzyżownicy

Załączniki

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Ok. Zgoda mój błąd.
Ale nie mogę również zrobić tak ja na toim rysunku by szyny między iglicami a krzyżownicą będę miał podłączone pod Conrada (dwa niebieskie kabelki).
Myśle więc, że zostanie co jak na poniższym rysunku. Czy nie jestem w błędzie? :D

Załączniki

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
karolek napisał(a):
Ale nie mogę również zrobić tak ja na toim rysunku by szyny między iglicami a krzyżownicą będę miał podłączone pod Conrada
na jednej iglicy dochodzącej do krzyżownicy jest punkt lutowniczy i na drugiej iglicy też. DO nich niebieskie kabelki a żółty do krzyżownicy.
Obrazek mojego autorstwa (jest to też u Gbb na Wiki ale w tej chwili strona coś nie działa) dlatego daje linka do imageshacka
http://img87.imageshack.us/my.php?image=pc210002kj9.jpg
Zwróć uwagę na dwa kawałki metalu zatopione w plastiku w miejscu mocowania iglic. One zapewniają doprowadzanie zasilania do iglic z zewnętrznych szyn.
PS.
Moją propozycję podłączenia wrzucę wieczorem

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Dzięki wielkie.
Myślałem, że tyle połączeń z szynami nie wystarczy ,ale dzięki.
Odjąłeś mi trochę pracy z kabelkami :D
(masz "pomógł")
Naprawdę jeszcze raz dziękuję. ;)

A czy jak zastosuje te wstawki po ok.5cm to do każdej z nich trzeba dołączyń zasilanie czy nie?

Sory, że tyle pytań ale chcę się poradzić profesjonalistów :razz:

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
karolek napisał(a):
A czy jak zastosuje te wstawki po ok.5cm to do każdej z nich trzeba dołączyć zasilanie czy nie?
Wsuwki będą więc nie powinno być tam problemów z przewodzeniem. Szyny dodatkowo można zlutować w miejscu łączenia ale jak chcesz to dolutuj na tych wstawkach przewody.

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
NO właśnie nie wiem co z tymi wsówkami. Torowisko będzie z fleksów i rozjazdów do rozjazdów wsówki ok ale jak to to przyczepić do fleksów ?!
mam za małą objętość muzgu :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 8
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 31