• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

makieta - Dąbie

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Idź na pierwszy lepszy łuk toru i popatrz jak jest wyprofilowany tor na łuku i w miejscu wyjścia z łuku toru. Jak zobaczysz jak to wygląda w rzeczywistości będziesz wiedział o czym pisze Kapitan Nemo.

A

Anonymous

Gość
Paweł napisał(a):
ustaw tor, chwyć cyjanoakrylem w kilku miejscach( punktowo - ja daję tak w 10) i reszta przyklei się jak będziesz kładł szuter. Polecam do tego klej polimerowy rozcieńczony denaturatem - wlewasz między podkłady i sypiesz na to kamień (nie przyklepując :!:) jak wyschnie zgarniasz to co się nie przyklei i gotowe :smile:
Lepiej jest uformować posypkę na mokro ,przyklepać i powpychać paluchem ile się da i gdzie się da ,tak aż klej wypłynie na wierzch ,nadmiary ponad podkładami usunąć od razu .
Po wyschnięciu kleju masz tor na gotowo .
Przy samym zasypaniu i nic nie robieniu ,możesz mieć albo nadmiary posypki na torach {
bo klej się podciągnie wyżej niż potrzeba ,albo spore niedobory ,bo klej nie podejdzie wszędzie tam gdzie trzeba .
A jeżeli chodzi o wizytę na torach to wiele ona nie da , bo co zobaczymy kawałek krzywego toru o jakimś pochyle .
Albo zabierzemy przyrządy geodezyjne i wszystko pomierzymy ,albo skorzystamy z gotowych
rysunków technicznych których masa jest w sieci .

K

Kpt.Nemo

Gość
karolek napisał(a):
Przechył to wiem a krzywe??? :idea:
Chyba ktoś ma skany ze świata kleju z artykułem na temat krzywych przejściowych, tak mnie się wydaje.
Łatwiej to zobaczyć na rysunku niż słuchać abstrakcyjnego pitolenia, starego opozycjonisty.

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Czy na takiej stacyjce jak moja istniały w reaule małe jednostanowiskowe szopy na loki do przetaczanie wagonów (takie manewrowe loczki np SM03)
Mam fajną szopkę od Heljana i chcę ją wykorzystać

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Nie znalazłem na forum...

Jestem na etapie tworzenia planu elektrycznego ale nie wiem jak podłaczyć (na planie rozrysować) podłączenie Conrad'ów. Mam instrukcję PL z Modelmanii ale jest opisane hasłowo-nie rozumiem tego.
Jakie kable do czego:
- Brązowe - przełącznik (dalej zasilanie)
- Czerwony - zasilanie
- Żółty - ??????
- Niebieskie - ??????
Może ma ktoś obrazek aby wizualnie pokazać jak to podłączyć (było coś takiego na forum ale nie znalazłem)
pozdro i proszę o pomoc

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Dzięki panie Kędziol ;)
I panie Xendx tobie też ;)

pozdr

A czy bez miernika można sprawdzić, który jest który???
I czy szyna północna powinna być + czy - ???

po

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Interesuje mnie też jaki korek używacie pod tory.
Taki z Castoramy, gotowy do przyklejenia z Allegro.pl, inny
I jaką grubość i jaką szerokość stosujecie (na stację)

pozdr :neutral:

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
A co do łączenia szyn...

Moje torowisko słada się z flexów i 5 rozjazdów. Flexy nie mają końcówek do wsuwania złączek, które i tak wyglądają nie specjalnie (złączki). Czy wystarczy przyciąciąć szyny, "zetknąć" ze sobą podłady podkleić cyjanoakrylem i będzie git (czy kicz)?
Takie łączenia stosowane są na PKP.
Czy wszystkie łączenia poszczególnych torów mogą tak wyglądać???

dla jasneg obrazu (o co mi chodzi) zamieszczam fotkę
Mam nadzieję, że autor się nia obrazi bo nic innego w sieci nie znalazłem. Fotka mała ale widać. Autorem jest Martel

Załączniki

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Dzięki Kylogram za pomoc to tylko przycinać trzeba.
Zrobiłem plan elektryczny makiety z uwzględnieniem podłączenia zasilania do każdego odcinka torowego. Jak ktoś chce to mogę wrzucić ;)

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
karolek napisał(a):
Czy wszystkie łączenia poszczególnych torów mogą tak wyglądać???
Mogą ale nie muszą. Na modernizowanych szlakach szyny przeznaczone do toru bezstykowego mogą być łączone ze sobą w odcinki dowolnej długości za pomocą spawania termitowego lub zgrzewania elektrycznego.
W przypadku jak chcesz mieć łączenie tak jak na obrazku to nie musisz przecinać flexa. Można wyciąć fragment łączący podkłady i je zsunąć do siebie natomiast miejsce łączenia wykonać poprzez nacięcie żyletką. Szyny mają długość średnio 23-30m więc w przeliczeniu na skalę takie łączenie wypada w przyblizeniu co 26,5-34,5cm

miki

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
karolek napisał(a):
Czy wystarczy przyciąciąć szyny, "zetknąć" ze sobą podłady podkleić cyjanoakrylem i będzie git ...
Bedzie git do pierwszej lepszej okazji, kiedy szyny się rozlezą, każda w swoją stronę. Albo złączki albo szyny przylutowane do podkładów z laminatu, że o bardziej wyrafinowanych technikach nie wspomnę. Reszta to strata czasu.

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.765 38 3
miki napisał(a):
[Bedzie git do pierwszej lepszej okazji, kiedy szyny się rozlezą, każda w swoją stronę.
yyyyyy a jak oprócz przyklejenia (mocnym) cyjanoakrylem zawikoluje się pola pomiędzy podkładami i bankiet, to nadal złączenie torów będzie za słabo umocowane?

OP
OP
Karol K.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Na moich Chojnach występują wszystkie łączenia torowe i sobie dziś to pooglądałem.
Tory prowadzocę na bocznicą , nie modernizowane od lat wielu, są łączone "w mój " sposób.
Natomiast tory przy peronach są łączone metodą pokazaną przez mojego przedmówce.
Dzięki

Też myślałem czy takie połączenie nie będzie za mało trwałe?!

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.765 38 3
karolek napisał(a):
czy takie połączenie nie będzie za mało trwałe?!
Podpowiedzi do odpowiedzi: ile lat ma Lewin Leski, jak są tam łączone tory, czy następuje "rozłażenie się" szyn?
Ergo ja nie jestem przekonany, że obowiązkowo musi być laminat na złączeniach.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 8
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 31