• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta 2,9mx1,5m + rozbudowa

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.809 138 3
Przy sianiu trawy na lakier do włosów okazało się że po około 12-18 miesiącach lakier skruszał i wszystko się sypało. Dlatego zaczęliśmy używać lakieru akrylowego Troton (KKMK go odkryło). Jest na bazie żywicy dzięki czemu zachowuje właściwości i się nie kruszy. 500ml ostatnio płaciłem jakie 10-12 zł. Niestety potwornie śmierdzi. Ciężko go używać w domu.

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.561 253 31
jest taki klej...........................
klej fabrycznie biały.......................
po wyschnięciu jak szkło przezroczysty
dobrze się rozpuszcza, sorry rozcieńcza się raczej, w wodzie
jest do bólu elastyczny na wieki
ROZCIENCZONY MOZNA ROZPYLAĆ (psik,psik)
można w nim ,wcześniej rozcieńczonym, namaczać całe drzewka przed sianiem elektro
gałązki będą nie łamliwe w przyszłości !!!!!!!!!
nie ingeruje rozpuszczalnikowo w tworzywa
klei wnikając w chropowatość drewno, szutry etc.
zdejmowalny po wyschnięciu z gładkich tworzyw, metali ,szkła
jest k...a , genialny !

a co to ?
to
CR

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.412 0 0
Produkcja drzewek "in progress". Dzisiaj obsadziłem teren przy płocie placu magazynowego,
przy okazji odtwarzając oświetlenie (podłączenie dwóch latarni, które uległo uszkodzeniu podczas
rozbudowy układu torowego. Jako, że uszkodzona jest też brama to postanowiłem, że spróbuję
ją "ożywić" poprzez podłączenie serwa, ale jeszcze nie mam pomysłu na realizację tego zamierzenia :)
20211127_140742.jpg

20211127_140812.jpg

20211127_141017.jpg

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.412 0 0
Przygotowując się do "zalesiania" kolejnego kawałka makiety postanowiłem
trochę dopracować technikę produkcji krzaczków.
Metoda ta sama co ostatnio, więc sznurek, trawka i posypka, ale starałem się wyciągnąć wnioski z ostatnich prób.
Sznurek jest cieńszy, trawki jest więcej, poza drobną posypką są jeszcze resztki posypki liściastej.
Tempo produkcji to szesnaście krzaczków na 1,5h :)

Na makiecie "pni" nie będzie, krzaczki będą wyrastały wprost z trawy.
20211204_225740.jpg

20211204_225638.jpg

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.412 0 0
Tym razem ciąg dalszy losów kamiennego wiaduktu, który osadziłem w zaplanowanym miejscu:
20210912_164228.jpg
Po ostatecznym ukształtowaniu powierzchni, malowanie i pierwsza warstwa trawy:
20211203_171439.jpg
Następnie ciąg dalszy siania i posypek:
20211204_204319.jpg
Na koniec "wyprodukowane" wczoraj krzaczki:
20211205_152944.jpg
i widok na całą dolinkę:
20211205_153106.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
Bajkowo. Uzupełnieniem byłoby dosłownie kilka drzew po obu stronach, nie za dużo.
Lub zrobić tam zupełny las, byłoby równie realne, ale straciłoby na uroku. :)

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.245 301 15
Owieczki na stokach! Koniecznie!
Fajnie to wszystko wygląda, ale wujek dobra rada ma dla ciebie garść "dobrych" rad :D

W kwestii drzewek i krzaków - spróbuj trawkę "nastroszyć" bo póki co za bardzo zbite są. I pomyśl nad drobniejszą posypką. Duże listki np Polaka fajnie pasują do dużych drzew, do krzewów posypki sklepowe osobiście mielę młynkiem i przesiewam sitkiem. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu, ale mi bardziej realistycznie pasują drobne listki.

Z rzeczy, które bym zmienił, to mostek. Fajna forma, fajnie "siedzi" w skale ale ma fatalny kolor. Żółty piaskowiec wśród wapieni jest dość egzotyczny. Takie mosty budowało się z materiału, który był pod ręką. Nikt przy zdrowych zmysłach nie woził piaskowca ze śląska do jury krakowsko częstochowskiej, mając pełno wapienia wokoło... dlatego właśnie zwykle kamienne mostki na prowincji raczej wtapiają się w krajobraz.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.412 0 0
Nie wiem czy chciałem, żeby było bajkowo, ale cieszę się, że budzi pozytywne emocje :)

@Astro , dobrych rad nigdy dość. Drzewka i krzewy to ciągle moje mniej lub bardziej udane próby
i umiejętności nabywane dopiero od niedawna - mam świadomość, że sporo można tu jeszcze poprawić.
Co do tego kamienia - masz dużo racji, ale chciałem właśnie przełamać monotonię tych skał. Kawałek dalej ta sama
linia przechodzi górą małego wiaduktu, który też jest z takiego brązowawego kamienia, więc może jednak gdzieś w okolicy
coś takiego się kopie ;)

No i te owce! Jak przeczytałem "owce" a wcześniej @Kris napisał o pojedynczych drzewach, że o zbliżających się Świętach
nie wspomnę, to pomyślałem, że muszę spróbować zrobić choinkę.

Pierwsze koty za płoty, ale metoda wydaje się obiecująca, poniżej pierwszy, eksperymentalny świerk:
20211207_205148.jpg

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.412 0 0
Odpoczynku od produkcji zieleniny poszukałem w próbie podłączenia
sterowania szlabanów do obsługi w programie GbbKolejka.
Przy okazji udało się uruchomić od dawna niedziałający semafor wyjazdowy na Stacji Górnej,
okazało się, że uszkodzeniu uległo jedno z wyjść dekodera.

Efekt tych działań na załączonym filmiku.
Przejazd automatyczny zawiera: obsługę semafora wyjazdowego na Stacji Dolnej, zatrzymanie na Stacji Górnej
i odjazd po podaniu sygnału na semaforze kształtowym, zamknięcie rogatek, sygnał dźwiękowy z lokomotywy,
otwarcie rogatek i wjazd z zatrzymaniem na Stację Dolną.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.412 0 0
Od wielu miesięcy jeden z nowych segmentów makiety stał sobie oparty o ścianę, ale wczoraj postanowiłem
go postawić na miejsce. Aby nie musieć go zaraz demontować dokończyłem teren przy torach schodzących do tunelu,
które biegną przy samej ścianie i przy zmontowanej makiecie są praktycznie niedostępne.
Oto kolejne etapy prac:
20210417_200754.jpg 20210418_142341.jpg
20210420_194136.jpg 20210509_183344.jpg
i końcowy efekt:
20211223_220118.jpg

Najbliższe dni raczej już bez majsterkowania/modelowania ale bez zabawy na makiecie pewnie się nie obędzie ;)