• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Magia kolei według Magica

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.340 84 12
No to zajebiscie, że się udało cyknąć długo wyczekiwaną "modelke"...
A co do znajomosci... Może mijając się na szlaku.łapa poszła w górę lub gdzieś na Warszawie Wschodniej, gdzie są.zmiany drużyn. Ale chyba nic ponad to...

Trzymaj się i pozdr,...

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.944 41 4
Dobra. 17.01.2025. Olsztyn Główny.
Jak sobie założyłem tak zrobiłem. @Harry Potter, dziś nie było czasu na żadne wstydy czy nieśmiałości ;)
Ale wpierw mała historyjka. Jedzie do olsztyna EP07-444, żólte czoło, dobra, pakuję się i przejdę się na łuk przy plaży miejskiej. Aparat sprawdzony, ustawiony na seryjne 6 klatek, wszystko gra. Pogoda wiosenna, słoneczko świeci i w ogóle sielanka. No to czekam, kilka próbnych kadrów i jest dobrze. W końcu jedzie, pełne skupienie. Celuję, spust do połowy, ostrość złapana i cyk, fotka poszła. Problem w tym, że to któtki odcinek, a ja zdjąłem palec ze spustu żeby jeszcze raz przycelować, nie wiem po co skoro miałem serię...skutek taki, że się zacieło na najlepszym punkcie, a nastepne...już za znakiem i słupem.., w taką pogodę, na łuku i przechyłce....Jak to skomentowac? ;) Rad nierad poszedłem później na Głowny, maszyna nieoświetlona, ale tym razem bez ceregiali zapytałem czy może na moment włączyć lampy bo robię zdjęcia"specjalnym obiektywem", wiadomo fisheye.
No i mamy do kolekcji ostatnią czynną kolorową z floty IC, akurat te nocne zdjęcia z promienistymi lampami mi przypadły do gustu. Szkoda tylko, że wyjechała za daleko w peron i te słupy po prawej chaos wprowadzają. No ale jest, tak jak chciałem. Trzeba szukac nowych wyzwań.:cool:
Z zpozdrowieniami.
Maciek "Magic"

tory 17 sty 25 6000 2000 stare logo 2.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.944 41 4
Raz na miesiąc można coś dodać;) Seria "Magia kolei..." jest kontynuowana, jednak prezentacje będą limitowane. Akurat to zdjęcie mi się w miarę udało jak miało udać wiec ląduje w galerii.
Class 66008 FPL, na rozładunku kruszywa w Gutkowie. Olsztyn 31.05.2025.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 31 maj 25 6000 TRACKLIFE 2000 2.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.944 41 4
Niby nic, 07, bo mało ciekawostek w Olsztynie, czasami jeżdżą ciekawsze składy, głownie PPMT na swoich M62 podkłady wozi pod Elbląg. Czasem jakieś kruszywa, kontenery, generalnie nic z ciekawszych maszyn, standardowo kolorowe 07 kursują do Olsztyna. Zielony ST44-1228 ostatnio prowadził składy po bezdruciach, ale już chyba mu zmienili miejsce stacjonowania. Pogoda nie pozwalała zbytnio na uchwycenie w ruchu go. Z nudów powstają wariacje, testy ustawień aparatu celem wyciągnięcia jakości jaka mi odpowiada.
Tutaj IC Gryf do Olsztyna. (17.07.2025), na przechyłce przed dworcem Olsztyn Zachodni. Niedługo i ten widok zniknie, Griffiny wypierają wszystko. Nie wiem jaki numer jest najwyższy, ale wczoraj widziałem w Olsztynie 074...
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 17 lip 25 6000 2000 stare logo 1200.jpg

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.340 84 12
Niby nic, 07, bo mało ciekawostek w Olsztynie, czasami jeżdżą ciekawsze składy, głownie PPMT na swoich M62 podkłady wozi pod Elbląg. Czasem jakieś kruszywa, kontenery, generalnie nic z ciekawszych maszyn, standardowo kolorowe 07 kursują do Olsztyna. Zielony ST44-1228 ostatnio prowadził składy po bezdruciach, ale już chyba mu zmienili miejsce stacjonowania. Pogoda nie pozwalała zbytnio na uchwycenie w ruchu go. Z nudów powstają wariacje, testy ustawień aparatu celem wyciągnięcia jakości jaka mi odpowiada.
Tutaj IC Gryf do Olsztyna. (17.07.2025), na przechyłce przed dworcem Olsztyn Zachodni. Niedługo i ten widok zniknie, Griffiny wypierają wszystko. Nie wiem jaki numer jest najwyższy, ale wczoraj widziałem w Olsztynie 074...
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Zobacz załącznik 1131925
...fotka zacna...
A z Gryffinami to niestety prawda...
Ale cóż zrobić... Postęp Panie..., postęp...
Stara dobra kolej pomału ustępuje miejsca skomputeryzowanej epoce, gdzie nie ma czasu na refleksję..., coraz większy pośpiech wszędzie...

Trzym się i pozdr,...

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.944 41 4
Czasami coś można wrzucić, aby wątek istniał. Tego typu seria zdjęć w "rybim oku" zyskuje nowe portrety, co jakiś czas. Jeden z Dragonów gościł na moim kalendarzu na 2022, na innym był ET22 "żółte czoło". Kto wie co kiedyś trafi na okładkę kolejnych. W planach, w porozumieniu z przewoźnikiem, któraś z BR2XX, po za tym może się uda malutki reportaż z pracy mechanika na manewrach. Pożyjemy, zobaczymy.
E6ACTadb 077 CEMET. Zgubił chyba fragment lampy...
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 30 lip 25 CEMET 4 FISHEYE TRACKLIFE.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.944 41 4
04.08.2025.
IC Gryf wyjeżdża z Olsztyna w stronę Likus. Zbliżenie z teleobiektywu przez słupki, krzaczki i inne takie. Na pohybel monotonii;)
Co nie, @Harry Potter?;)
Z racji tego, że mi się bardziej chciało, niż nie chciało, a znałem obieg, mogłem sobie poeksperymentować. Niedługo to już wspomnienia będą. Z każdej strony w każdym kierunku będzie śmigał korporacyjnie oklejony Griffin;)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 4 sie 25 6000 2000 stare logo CUT forum.jpg

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.340 84 12
04.08.2025.
IC Gryf wyjeżdża z Olsztyna w stronę Likus. Zbliżenie z teleobiektywu przez słupki, krzaczki i inne takie. Na pohybel monotonii;)
Co nie, @Harry Potter?;)
Z racji tego, że mi się bardziej chciało, niż nie chciało, a znałem obieg, mogłem sobie poeksperymentować. Niedługo to już wspomnienia będą. Z każdej strony w każdym kierunku będzie śmigał korporacyjnie oklejony Griffin;)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Zobacz załącznik 1134785
A pewnie..., na pohybel... Tak jest...

Pozdr,...

ps. fotka zajebista:D(y)

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.944 41 4
Czasem sobie zaglądam wstecz, w lata 2020/1, ówczesny sposób prezentacji taboru był bardziej "zakręcony". Obecnie zarówno zdjęcia jak i sposób prezentacji robię inaczej, cóż, ewolucja, niemniej z tych wszystkich materiałów, które powstały w tamtych latach jest trochę wartościowych rzeczy, które już są historią.
Szukałem tego zdjęcia już długo, ogólnie jeszcze wielu szukam i krok po kroku pewnie je odnajdę. Znalazłem dopiero na jednym z dysków przenośnych, razem z całą serią z tą lokomotywą, dziś już zupełnie inaczej wyglądającą.
EP08-001, nieistniejące już żeberko w Olsztynie. Gdybym obecnie drukował kalendarze, kto wie czy nie trafiłaby na okładkę, choć preferuję osobiście maszyny towarowe.
tory vintage EP08 TRACKLIFE czyste 2.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.944 41 4
@Bronco_Billy akurat ten Dragon stał, przyjechali w tandemie z 311D1-15 (LINK) i do manewrów używali tego "Batmana". A Dragon to dokładnie ten sam, który był ostatnio wystawiany na targach TRAKO. Bardzo duże zaskoczenie, że taka maszyna trafiła do Olsztyna.
Zdjęcie takie sobie, z bocznej drogi z 200mm, ale coś tam widać.
Ogólnie dzierżawi go IGL, więc może będzie szansa szlakowo go złapać, czasem ta firma operuje w okolicy.
tory 10 paź 25 8 6000 2000 stare logo X.jpg