• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Adamie, mam pewną wątpliwość dotyczącą umiejscowienia budynku na przejeździe. Czy nie stoi on przypadkiem tyłem do torów i czy w związku z tym nie powinien stać po drugiej stronie ulicy. Teraz wajchy do podnoszenia zapór są na tyłach budynku:ostrozny:

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
...o widzisz. Przeczuwałem, że go jeszcze będę musiał oderwać. Muszę tylko zakombinować po tej stronie bo dròżnik całkiem przy okazji jest też odpowiedzialny za lewą głowicę stacji...

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Czas wracać do pracy. Naładowany energią po wizycie na sosnowieckiej imprezie zasiadłem do:

...no i jaki patent wyłożyłem między szyny możecie zobaczyć na zdjęciach. Przyjrzałem się płytom na przejściu dla pieszych przez linię tramwajową w okolicy mojego domu i spróbowałem to odtworzyć. Mnie się podoba :D

Płyty wyciąłem z podkładki kartonowej ok. 2mm. Pomalowałem farbą sufitową, przetarłem pigmentami i ziemniaczanym pyłem. Imitację zabezpieczenia brzegów płyty zrobiłem farbą matową 84 revell plus rdzawy pigment. Całość po przyklejeniu i obsianiu trawkę przetarłem jeszcze pigmentem rozcieńczonym w wikolu i legendarnym już ziemniaczanym pyłem.
Ostrzegałem, że będzie z tym problem, ale teraz już się przenieść nie da. Za to rozwiązanie w miarę zgrabne. Można by też zapełnić deskami.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
To nie kłopot to frajda:)Bez tego przejścia makieta nie miała by większego sensu i była by zwykłym kółkiem bez możliwości jakichkolwiek manewrów w obrębie stacji. ...a jak widać na podstawie zdjęć ze Świnoujścia temat cięcia peronu torem się zdarza.

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
399 5 1
Zarządzenie o obowiązku dostosowania rogatek do wymogów jeszcze wtedy instrukcji E-4 wydane było chyba na początku lat osiemdziesiątych.... A, że do tej pory nie wszyscy go zrealizowali to już inna sprawa. A tak na marginesie gdzie to jest, bo aż dziw, że jeszcze komuś się chce utrzymywać rogatkę mechaniczną!!!

Alvaro

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzisiaj wracałem do Poznania, za Lesznem, a przed Lipnem jest taka sytuacja, specjalnie zwróciłem na to uwagę, bo jest to trochę nienaturalna sytuacja, niemniej jednak występuje. Niestety nie poprę tego zdjęciami bo akurat padła mi komórka.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Teren wokół budynku dróżnika/nastawniczego wyrównany. Przygotowany został też teren na wieżę wodną i poprawiony pod nawęglanie. Te budynki będą zdejmowane z makiety i chcę by po ich ustawieniu wyglądało jakby były przymocowane na stałe. Sposób prosty. Ustawiamy budynek obsypujemy wokół krawędzi piaskiem. Zalewamy wikolem i po chwili delikatnie pionowo do góry budynek zdejmujemy. Ewentualnie poprawka i maskowanie roślinnością już na gotowo.

teren pod budynki h0 2.jpg teren pod budynki h0.jpg

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
399 5 1
Rogatka mechaniczna - jest (mam nadzieję, że jest i druga), winda do tych rogatek - jest, pędnie.... nie ma?!!:( No chyba, że przejazd jest nieczynny, zamknięty "na głucho", a pędnie to zwyczajnie ukradli;).

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Podsiałem trochę trawy. Wyłożyłem wokół domku dróżnika płyty chodnikowe. Efekt maskowania wokół wieży mnie zadowala. Dodatkową zaletą jest większa stabilność przy zabawie.

przejazd kolejowy h0 2.jpg przejazd kolejowy h0.jpg wieża wodna h0 2.jpg wieża wodna h0.jpg

PS... tylko ani słowa a resorakach...

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
399 5 1
Wytłumacz mi proszę, ale "logicznie", dlaczego rogatki są zabudowane "odwrotnie" niż powinny! Jeszcze bym zrozumiał jakby obie były po tej samej stronie drogi czyli po stronie budynku strażnicy - tak się kiedyś budowało aby uniknąć kłopotliwego przejścia pędnią pod jezdną, ale tak jak to zrobiłeś - nijak tego zrozumieć nie mogę(n):(. Celem montowania rogatek po prawej stronie drogi jest aby przy zamykaniu najpierw zamykany był wjazd a potem wyjazd. Kiedyś przy małym ruchu mniej zwracano na to uwagę stawiając na pierwszym miejscu ułatwienia przy utrzymaniu, ale tu jest i źle dla utrzymania i jeszcze niebezpiecznie! Niby to szczegół, ale mnie psuje pozytywny odbiór całości. Cóż, jak to mówią...."Diabeł tkwi w szczegółach".....

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
...no mam nadzieję, że już panie Tomku odbiór całości będzie choć trochę pozytywny :) Przy okazji pytanie o imitację kanałów pędniowych i skrzynek ochronnych. Czy w ten sposób powinny byc ułożone?

przejazd kolejowy h0 3.jpg

Nadal poszukuję zdjęć kanałów pędniowych i skrzynek ochronnych montowanych przy rogatkach. Najwyżej wykonam cos na wzór urządzeń stosowanych przy rozjazdach. Przerabiany jeszcze będzie chodnik by urządzenia nie stały na jego środku.