• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
W oczekiwaniu na kolejne materiały do pracy:

Chodnik
chodnik h0.JPG
Droga przy kartoflisku
pole h0.JPG
Zieleń przy złomku
zieleń.JPG

Pora wziąć się za wysięgnik nawęglania i teren wokół. Okazało się, że z elementu straży pożarnej młodego można co nieco wykombinować.
nawęglanie h0.JPG wysięgnik h0.JPG

Widoczek z okna zamku:
stacja paliw h0 3.JPG
...i z okolic portalu:
fabryka h0.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
No i częściowo wysięgnik zrobiłem. Cudów nie ma, cycków nie urywa ale jest i działa, a Młody się cieszy. Z dalszej odległości (tak jak widzi to oko nie obiektyw) nie wygląda to źle. Jeszcze trzeba zrobić węglarkę ale na razie nie mam koncepcji z czego. Do Lidla by wypadało podjechać na zakupy chyba... Przy takiej pracy można docenić to wszystko co robicie podczas budowy czy konwersji modeli lokomotyw. Ja bym się do tego nie nadawał. Za małą mam cierpliwość...

nawęglanie h0 2.JPG nawęglanie h0 3.JPG nawęglanie h0.JPG

Trochę też dobrudziłem ściany wokół węgla.

dariuszz94

Znany użytkownik
Reakcje
113 4 0
Tak obserwuję temat i mi pewna rzecz przyszła na myśl. Jest zasiek węglowy. Parowóz nawęglimy. A jest gdzieś planowany żuraw wodny? Bo bez tego to parowóz nie pojedzie :ostrozny:

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Ten kanał to mi chodził po głowie jak już po usunięciu "pulpitu" znalazło się miejsce na nawęglanie ale było już trochę za późno. Musiałbym zrywać szuter, tor i dłubać w OSB. Najwyżej pierdyknę pokrywy kanału jako imitację. Tylko nie wiem czy takie coś było stosowane. Jak patrzę na produkt auhagena:

...to widzę, że jakieś pokrywy można by było tam położyć...tak czy siak ten zestaw sobie chyba zamówię, a kanał najwyżej na giełdę pójdzie, a będę miał gotową węglarkę do nawęglania ;)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Dotarła brama wzór nr. 4 produkcji @Ostbahn. Jak zwykle świetny produkt. Miała być ruchoma ale to jednak zbyt delikatny element. Zamontowana więc została na stałe. Przejechana jest jedynie pigmentem rdzawym rozpuszczonym w lakierze bezbarwnym. Na skrzydłach bramy jeszcze powinien się pojawić odpowiedni wskaźnik D1. Zauważyłem, że niemieckie i polskie są takie same.

brama nr4 h0 2.JPG brama nr4 h0.JPG

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
Oj Adam, Adam - jeśli to jest tak fajnie zrobiona makieta dla dzieciaka to jak będzie wyglądać ta którą zbudujesz dla siebie ?

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Niezapowiada się na to niestety. Po makiecie to już tylko dioramy, ewentualnie jakiś moduł lub dwa żeby do Kóz pojechać :) Teren wokół płotu jeszcze się urozmaici zielenią wyższą maskując to i owo.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Jak wyżej. Pigment prawdopodobnie valleyo. Kupuję w sklepie internetowym ze Świdnicy małe ilości w takich właśnie pojemniczkach.

Na pierwszym zdjęciu jest rdzawy na drugim czarny który mieszam z farbą.

Skalpel

Użytkownik
Reakcje
5 0 0
Dzięki - wydaje mi się , że efekt , jest chyba trochę za mocny, Ale może to wina zdjęcia - nie widać dokładnie.

Pozdrawiam bardzo serdecznie :)