• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Nie robimy makiety na razie. Bawimy się :) Takie tam nieudolne manewry. Przy okazji zauważyłem, że peron jest do poprawki bo zahacza o jego krawędź dość szeroka BR80

Dostępna wersja HD

Ostatnio edytowane:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.343 391 20
Bardzo ciekawie wyszła ta węglarka. Ja po ostatnim pobycie w Toruniu i obejrzeniu stoiska Stefana (Kotebi) to coraz bardziej przekonuję się do papieru i tektury.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Tani i wybaczający błędy materiał. Ja sobie przynoszę twarde przekładki 1-3mm z pracy. Węglarkę wyciąłem z okładki bloku rysunkowego. Nasączyłem i skleiłem CA. Pomalowana jest mieszanką pigmentów i lakieru bz/b mat.

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
399 5 1
Zawsze myślałem, że węglarka to potoczna nazwa wagonu do przewozu węgla..... A na zdjęciu widzę zasiek węglowy z żurawikiem....

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Węglarka jako to urządzonko do przenoszenia węgla :) Nie wiedziałem jak to nazwać. U babci taki pojemnik na węgiel przed piecem węglarką nazywali więc...

weglarka.jpg

...w sumie to jestem ciekaw jak to to na końcu żurawika się nazywa.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Kolejny filmik z makiety. Nie mogę coś opanować ostrości, a już szczególnie stałego ostrzenia na wybrany obiekt. Muszę o tym poczytać. W każdym bądź razie poprawiony został wstępnie peron by BR80 nie miała problemów w jego pobliżu. Oczyściłem też z lakieru miejsca styku w rozjazdach. Nie zauważyłem tego wcześniej zwalając winę na kiepską jakość rozjazdów PIKO. Okazało się, że wina leży po mojej stronie. Dzięki temu lokomotywy mogą pokonywać makietę na małych prędkościach. Szczególnie BR80 miała problemy na rozjazdach. Przy większych prędkościach nie było to zauważalne ale już na małych często gubiła napięcie na plastykowych częściach rozjazdu PIKO. Film można oglądać w jakości HD

KSK 1982

Kustosz Sali Pamięci
Zespół forum
GGM
Reakcje
174 5 0
ten chwyta a tamten czerpie:), bez rozbijania na atomy pierwsze dla mnie niczym są nawet czerpaki chwytakowe:)

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Adamie,
Nurtuje mnie ten peron przecięty torem. Może, w trosce o stawy skokowe podróżnych, zastosować tam patent z dechami, albo zalać to "betonem", jak to się robi w portach (np. w przedwojennej Gdyni), dzięki czemu na nabrzeżu mógł się swobodnie odbywać ruch pieszych i samochodowy.
gdynia8.jpg
gdynia19.png

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Czas wracać do pracy. Naładowany energią po wizycie na sosnowieckiej imprezie zasiadłem do:

Może, w trosce o stawy skokowe podróżnych, zastosować tam patent z dechami, albo zalać to "betonem"
...no i jaki patent wyłożyłem między szyny możecie zobaczyć na zdjęciach. Przyjrzałem się płytom na przejściu dla pieszych przez linię tramwajową w okolicy mojego domu i spróbowałem to odtworzyć. Mnie się podoba :D

płyty betonowe h0-0001.JPG płyty betonowe h0 2-0002.JPG płyty betonowe h0 3-0003.JPG płyty betonowe h0 4-0005.JPG płyty betonowe h0 5-0009.JPG płyty betonowe h0 6-0010.JPG

Płyty wyciąłem z podkładki kartonowej ok. 2mm. Pomalowałem farbą sufitową, przetarłem pigmentami i ziemniaczanym pyłem. Imitację zabezpieczenia brzegów płyty zrobiłem farbą matową 84 revell plus rdzawy pigment. Całość po przyklejeniu i obsianiu trawkę przetarłem jeszcze pigmentem rozcieńczonym w wikolu i legendarnym już ziemniaczanym pyłem. Podobne płyty zamontuję chyba pod kranem wodnym (okolica nawęglania) Zauważyłem na zdjęciach, że zdarzają się w okolicy kranu takie wynalazki. W Alexisbad jest to guma ale chyba beton tam nie zaszkodzi.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Zajączek przyniósł robotę na po świętach :) Na początek pora skończyć przejazd kolejowy. Wstępne brudzenie przed sklejeniem. Poskładanie całości i na makietę.

przejazd kolejowy Auhagen.jpg przejazd kolejowy Auhagen 2.jpg przejazd kolejowy Auhagen 3.jpg przejazd kolejowy Auhagen 4.jpg

Teren wokół budynku zostanie przesypany drobnym piachem i przesiany trawą. Zostawiłem plastykową podkładkę ze względu na łatwość montażu i ewentualnego demontażu jakby mi się coś zmieniło. Całość jeszcze będzie pewnie patynowana.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Wieża wodna też poskładana i spatynowana. W temacie cegiełek myślę, że jestem już bliski ideału. Takiego mojego ideału oczywiście.

Wieża wodna h0 2.jpg Wieża wodna h0.jpg Wieża wodna h0 3.jpg Wieża wodna h0 4.jpg

Kolekcja Vero/Auhagen skali TT/H0 powoli się zwiększa. Jeszcze kilka budynków na makiecie brakuje ale powoli...

Auhagen h0-tt.jpg