• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
399 5 1
Adam! Dokładnie mi o to chodziło. A jeśli chodzi o dzwony, to o sygnałach dzwonowych jest po raz ostatni w E-1 z połowy lat pięćdziesiątych z uwagą, że urządzenia te mogą być eksploatowane do zużycia. Dzwony te służyły do informowania dróżników o jeździe pociągu. Trzeba pamiętać, że na szlakach na których wtedy je stosowano nie było łącza strażnicowego do którego podłączone były telefony tak jak teraz.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
...a ja myślałem, że to ustrojstwo miało działać na zasadzie współczesnego sygnalizatora świetlnego dla osób chcących z przejazdu skorzystać.

Tak jak zniknęły sygnały dzwonowe tak znikają niestety i telefoniczne dzwonki. Lubię polować z aparatem przy kolejowych przejazdach bo właśnie telefoniczne sygnały dróżników dają mi znać wcześniej z której strony nadjedzie pociąg. Teraz współczesny bombardier zamyka się na dwie minuty przed przejazdem pociągu i często nie zdążę się do zdjęcia odpowiednio ustawić.

Wracając do pędni. Tak mi się to na makiecie tak spodobało, że zastanawiać się zaczynam czy aby nie wybudować jednak na makiecie porządnej nastawni by rozjazdy stacyjne wyposażyć w napędy mechaniczne scentralizowane :)

ja mam zwidy, czy na twoim zdjęciu widzę kolejkę w jakiejś skali? (na lewo od rogatki)
Nie mylisz się. Moja wina, że nie zalinkowałem zdjęcia:
http://www.mec-heidenau.de/?subsite=album&albumid=22
W tym muzeum jest chyba zeróweczka.

Ostatnio edytowane:

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
399 5 1
Zalecam ostrożność z pędniami. Zrobić je prawidłowo nie jest prosto, a przy stosowaniu rozjazdów o kątach większych niż 10 stopni i małych promieniach może się skończyć karykaturalnym wyglądem. Ale jeśli już się zdecydujesz to najpierw wykonaj projekt (rysunek), daj go do oceny, a dopiero potem rób na makiecie. Dotyczy to nie tylko układu pędni w terenie, ale również należy zaprojektować (wyliczyć) wielkość nastawni. Pamiętaj o fundamentalnej zasadzie - na kolei coś jest nie dlatego, że jest ładne, fajne etc. tylko jest po coś, do czegoś to służy i dlatego jest tam gdzie jest i jest jakie jest, a w dodatku jest bo jest na to jakiś przepis który określa co, gdzie i dlaczego ma być. Niestety wielu modelarzy o tym nie wie lub nie chce wiedzieć!

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Po dzisiejszej pracy nad odcinkiem pędni do drugiej rogatki doszedłem do wniosku, że moja deklaracja w temacie pędni do napędów zwrotnicowych była co najmniej przedwczesna :) ...ale oczywistym jest, że jeżeli bym się na to kiedyś zdecydował plan najpierw pójdzie pod osąd specjalistów.

pędnia rogatki 2.jpg pędnia rogatki 1.jpg

Całość wymaga jeszcze delikatnego przemalowania i zamaskowania trawą by elementy kanałów pędniowych i skrzynek nie sprawiały wrażenia świeżo ułożonych.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Tam z poziomicą trudno podejść ale starałem się jak mogłem :) Czasami kanał jest nad gruntem, czasami w wykopie ale to już bardziej od samego terenu wynika niż od ułożenia kanałów. Tak to też mniej lub więcej wygląda na zdjęciach w realu.

@edit

Jeszcze to jutro zobaczę bo może faktycznie na międzytorzu coś mi opadło.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Poprawiłem poziom kanałów pędniowych za słuszną radą @inkson Teraz to już chyba lepiej wygląda.

Kanały pędniowe h0.jpg Kanały pędniowe h0 (2).jpg

Po wyschnięciu spróbuję dopracować szczegóły na międzytorzu i od strony windy. Ciut za mało je widać. Lewa wygląda dla mnie zadowalająco.

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
399 5 1
No i rogatka jest O.K. Co prawda to powinny być siatki pod drągami bo jest chodnik, ale nawet najlepsze firmy modelarskie mają problem by ją dobrze zrobić (czyli tak by działała dobrze) więc nie będę się czepiał. Generalnie to wygląda to dobrze. I realistycznie i w zgodzie z zasadami(y).

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
@Tomek K Dziękuję panie Tomku. Chodzę z klatką piersiową wypełnioną dumą po brzegi już dwa dni ;)

Trwają intensywne prace drogowe. Zakupiono odpowiednią ilość asfaltu. Amerykański papier wodny P400 dwa złote arkusz. Mam z tego trzy pasy po 30cm lub jeden łuk +/- 90 stopni. Kończy się zapas kostki chodnikowej. Planowane są dwa przystanki autobusowe. Na resztkach asfaltu jutro popróbuję malowanie linii drogowych zaproponowanych przez kolegę... no i zapomniałem... nakleja taśmę maskującą z wyciętymi nożykiem liniami i maluje farbą.

droga asfaltowa h0 1.jpg droga asfaltowa h0 2.jpg

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
MGKP
BGM
Reakcje
1.922 32 0
Wszystko bardzo ładnie zrobione, ale ten Krzyż św Andrzeja to ja bym wywalił. Raz, że nasze były inne, a dwa to przejazd jest z zaporami.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Ciekawostka: nazwę miejscowości wymyśliliśmy sobie całkiem sami bo i szpitz(szczyt) jest i burg(zamek)... po moim luźnym rzuceniu kilometrami postanowiłem sprawdzić czy jest w Niemczech miasto Spitzburg. Okazuje się, że jest. Ciut dalej bo 500km ale jest. Natomiast gdy pierwszy obrazek w Sieci zobaczyłem to się obśmiałem:

Prawie jak nasza makieta. To miejsce co prawda znajduje się w Austrii i nie ma nic wspólnego ze Spitzburgiem ale wrażenie po otwarciu Google na hasło Spitzburg zabawne...

@edit jak tak przeglądam zdjęcia tej miejscowości (Spitz nad Dunajem) to muszę napisać, że jak genialne klimaty na makietę lub dioramę tam widzę. Piękny dworzec i piękne lokomotywy. Trzeba w notesiku zapisać w zakładce: miejsca do odwiedzenia.

http://www.bahnbilder.de/bild/oeste...ei-dampfsonderzuege-waren-am-1862011-zur.html

http://www.tumch.de/html Osterreich/html Weinviertel/weinviertel_4.html

Ostatnio edytowane: