• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.463 3 0
Obiecana fotka całości...

makieta h0.jpg

...druga już po pierwszych pracach nad zielenią wokół drogi...

makieta h0 2.jpg

...i trzecia na bramę już odpowiednio oznaczoną:

makieta h0 3.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.463 3 0
Tak to karton kolegi @kotebi. Pomalowany "sufitówką" zmieszaną z żółtym i czarnym akrylem. Można wyciągnąć z niego dużo więcej. Brama wjazdowa na teren fabryki, płyty betonowe to też jego produkty.

Popracowałem jeszcze nad trawą. Kiedyś @daniel loko pisał, że zamiast pyłków gąbkowych można używać 1mm trawek by spróbować imitować chwasty i drobne elementy traw. Trudno się z nim nie zgodzić. Może poziom nie jest "danielowy" ale morda mi się cieszy na taki efekt ;)

trawa h0 3.jpg trawa h0 2.jpg trawa h0.jpg

...od razu piszę, że asfalt gdzie niegdzie będzie jeszcze podklejany ;)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.712 392 20
Bardzo fajnie Twoja makieta wygląda, tylko jakbyś zapanował nad ostrością do dużo przyjemniej by się to oglądało. A tak to większość ujęć z ostrością, która uciekła w siną dal. ;)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.463 3 0
Prace przenoszą się w okolice dworca. Przy okazji wyłazi amatorszczyzna obsadzenia tego budynku :mad: ...no ale tak to jest. Przećwiczyłem na dioramach kilka technik ale dużych budynków na nich nie miałem. Jednak damy radę, tu się uklepie, tam piaskiem przesypie, trawą podsieje i będzie ładnie ;)

dworzec h0 na makiecie.jpg dworzec h0 na makiecie 2.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.463 3 0
Poprawiłem podstawę dworca. Jeszcze tylko wyrównanie płytek chodnikowych i zamaskowanie szczeliny gdy go na makietę układam. Podciągnięty został chodnik i wyłożona cała droga. Przygotowane miejsce pod przystanek autobusowy, poprawione pole, wysiana zieleń wokół drogi i chodnika. Wyrównany teren pod dom kolejarza i mały parking przy dworcu. Czas zamówić trylinkę i płyty chodnikowe.

droga h0.jpg pole h0.jpg przystanek autobusowy h0.jpg zieleń.jpg

...i rzut na całość:

makieta pokojowa h0.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.463 3 0
Świeża trawa co nieco ukwiecona. Prawy dolny róg makiety już prawie skończony. Stanie tam jeszcze kran wodny i dom kolejarza z blaszakiem. Już niedługo biorę się za zieleń wyższą czyli zarośla i krzewy bo one będą mogły być umieszczone na makiecie na stałe.

makieta pokojowa h0.jpg makieta pokojowa h0 3.jpg

Muszę jeszcze przemyśleć czym urozmaicić okolice starego wagonu

makieta pokojowa h0 2.jpg

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
197 10 0
To może Adam zrobić koło niego stertę starych desek, śmieci (niestety) tak jak piszesz- obrośnięte gęstymi krzakami. Taki zarośnięty, zapomniany nieład...

Ostatnio edytowane: