• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Wygląda bardzo ładnie , tak jak pisali koledzy wcześniej troszkę oparty wagon na maźnicach nie wygląda najlepiej , ale jak będzie obrośnięty to nie będzie tego widać.
Wokół wagonu deski , beczki jakaś skrzynia drewniana może taczka zapomniana i tego typu klamoty :)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Maźnice usunę. W sumie to nie pamiętam czemu tego nie obciąłem wcześniej...

Dzięki panowie za pomysły. Spróbuję zrobić tam małą rupieciarnię pobliskiego magazynu kolejowego.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
W oczekiwaniu na materiały spróbowałem sobie zrobić igliwie na sosny lub inne iglaki. Włóknina z gąbki myjki, lakier bezbarwny, elektrosadzarka i trawka Polaka 1mm lub 2mm. Jutro sobie chyba sosenkę z drutu ukręcę by sprawdzić efekt na drzewku.

igliwie.jpg igliwie 2.jpg igliwie 3.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Zrobiłem sobie sosenkę na szybko ale efekt jakoś mnie nie powalił. Już nawet bardziej mi się podobała wersja z gąbką na dioramie "Złomek". ...no ale z cyklu drzewko za dwa złote gdzie w lesie sosna może sobie stać ;)

sosna h0.jpg sosna h0 2.jpg sosna h0 3.jpg

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Adamie, spróbuj zrobić tą samą metodą jeszcze kilka sosen. Może się okazać że umiejscowione razem w większej ilości będą wyglądać dużo lepiej. Kiedyś na jakiejś niemieckiej makiecie widziałem oszkliwe i rachityczne drzewka, które tworząc las urywały poślady.

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
154 0 0
Wykonanie bardzo fajne, ale samotnie stojąca sosna ma inny kształt, stąd może się nie podobać. Na granicę lasu sosnowego była by jak znalazł.
Przejrzyj wątek o Helu w "Prawdziwa Kolej" tam będziesz miał wiele inspiracji "sosnowych" :) .

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Trzy zrobione. Docelowo na makiecie mam mieć w jednym miejscu pas sosen poprzedzony pasem niższych brzóz. Zobaczę jeszcze siateczkę z igliwiem Polak jak się sprawuje.

sosna h0_.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Rewolucyjnych zmian na makiecie na razie nie ma. Czekam na dostawę trylinki i płyt chodnikowych. Powinien też pojawić się nowy budynek w okolicy dworca. Raczej drobne prace kosmetyczne. Sosny wyglądają trochę lepiej w kupie ale jeszcze potrzebują brzóz by stworzyć satysfakcjonujące mnie na tej makiecie wrażenie. Niedługo muszę spróbować zrobić strzeliste topole bo marzą mi się takie w przy drodze między przejazdem a wjazdem na polną dróżkę.

Do fascynatów koleją dołączył Maciek :)

makieta pokojowa h0 1.jpg makieta pokojowa h0 2.jpg makieta pokojowa h0 3.jpg makieta pokojowa h0 4.jpg makieta pokojowa h0 5.jpg makieta pokojowa h0 6.jpg makieta pokojowa h0 7.jpg makieta pokojowa h0 8.jpg makieta pokojowa h0 9.jpg makieta pokojowa h0 10.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Dostawa materiałów więc ruszamy z robotą. Budynek obsługi stacji gotowy. Auhagen dorzuca do niego kilka mniejszych elementów. Z racji tego, że kierownik ma rolnicze hobby garaż blaszany i składzik narzędziowy trafił w okolicę jego pola ;) Jeszcze się zastanawiam jak budynek, garaż i stojak rowerowy ustawić żeby wyglądało fajnie. Do upaskudzenia jeszcze kominy.

Dom kolejarza h0 auhagen.jpg Dom kolejarza h0 auhagen 2.jpg Dom kolejarza h0 auhagen 3.jpg Dom kolejarza h0 auhagen 4.jpg Dom kolejarza h0 auhagen 5.jpg

Jutro się biorę za trylinkę i chodnik.

trylinka i chodnik h0.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Obsadzam budynek, pracuję na zielenią ...no i jeździmy :)

dom kolejarza h0.jpg
...muszę zrobić firanki :)

przejście służbowe h0.jpg

Pytanie: czy mogę wykorzystać odbojnice rozjazdu do zrobienia przejścia służbowego?

krzewy h0.jpg makieta h0 2.jpg makieta h0 3.jpg makieta h0 4.jpg

...i rzut na całość:
makieta h0.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Drzewka oczywiście będą.

Wyłożona trylinka na parkingu i podjeździe. Do wagonu dorzuciłem zardzewiałe koła. Chodnik w całości wyłożony. Będą jeszcze podejścia do domów stojących w szeregu obok drogi.
dom kolejarza h0 auhagen.jpg makieta h0.jpg makieta h0 2.jpg