• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta o niskim budżecie

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
najlepiej suchą ziemię bądź piach przez sitko. Choć sam pasek możesz na mokro ukształtować a potem rozcięczonym wikolem z wodą zakropić strzykawką

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Dzięki wielkie za rady, na pewno niedługo zrobię domek z Pana projektu/rady. Myślę, że bardziej to bym zrobił z elektro-sadzarki trawę niż z maty. Ziemia i piasek będę emitować prawdziwą ziemię itd? Jak przykleić ziemię to makiety? Mam jeszcze plan, żeby zrobić skład węgla. Mam drobny węgiel po filtrach od wody i myślę, że nadaje się w sam raz ;) Co do gąbki to robię tak od paru dni, tylko że nie przez blender, a odrywam rękoma. Potem wkładam wszystko do pojemnika i 'sprejuje' sprayem ciemnozielonym i zielonym efekt jest świetny, ale muszę dla poprawienia realistyki zrobić bardzo małe (0,3-0,4mm), które potem upcham/obsypię te większe kawałki.

Dzięki za rady.
1) ja używam maty trawiastej jako podkładu zieleni niskiej, wyklejam makietę matą i dopiero na nią dosiewam zieleń wyższą na lakier do włosów i młotek ;)
2) ziemie kleimy jak napisał kolega na wikol ale nie ma potrzeby wykonywania takiego podłoża pod trawę. Do wikolu dodaj kropelkę brązowego pigmentu. Ziemi i glinki używasz do wykonania małych przebić i pustych placów w trawie bo idealna trawa jest tylko na boisku
3)Zmiksuj gąbkę w blenderze do barwienia użyj barwnika do farb z marketu budowlanego rozmieszanego z wodą później odstaw do wyschnięcia
4) Proste krzaczki możesz wykonać z mchu z lasu. aby je uelastycznić zamocz je przed suszeniem w rzadkiej wodzie wikolowej z dodatkiem brązowego barwnika potrzymaj w niej ok 1hm wysusz na kaloryferze uzyskasz elastyczny stelaż imitujacy krzaki który możesz obsypać drobna gąbka lub jakaś siateczka

OP
OP
Bartłomiej
Reakcje
0 0 0
Co myślicie o mniej więcej takiej stacji? Kładka będzie wychodziła bezpośrednio z budynku. (Model jeszcze bez okien)
stacja budynek.png
stacja p.png
To szerokie to peron, a to długie to tory. Co o tym myślicie? Model na makietę mam pomysł na wykonanie dwoma sposobami. Albo na grubą tekturę nakleić teksturę cegieł, albo nałożyć gips i wyrzeźbić cegły. Co do tego drugiego to mam tylko pomysł, ale nie wiem jak to fizycznie wykonać. Piszcie swoje propozycję i opinie.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.268 39 0
Tutaj to raczej z lotniska idzie a nie dworca kolejowego ....
Tego typu rozwiazanie jakie chcesz sobie zafundować jest w Tczewie. Wrzuć w wujka Googla - przejrzyj grafiki - moze Cię zainspirują ...

OP
OP
Bartłomiej

Bartłomiej

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam forumowiczów po przerwie! Mam do was pytanie: Na jakiej wysokości musi być wiadukt/droga żeby pociąg mógł swobodnie przejechać? Pantograf musi być cały w górze czy po części ? Na razie mam taki zarys: Bez tytułu.png Proszę o wasze opinie co do projektu i szybką odpowiedź ;)

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Witam forumowiczów po przerwie! Mam do was pytanie: Na jakiej wysokości musi być wiadukt/droga żeby pociąg mógł swobodnie przejechać? Pantograf musi być cały w górze czy po części ? Na razie mam taki zarys: Zobacz załącznik 359805 Proszę o wasze opinie co do projektu i szybką odpowiedź ;)
Głupie pytanie. Oczywiście że droga musi być na wysokości połowy pantografu, żeby lokomotywa mogła schować pantograf na czas przejazdu pod wiaduktem ;)

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.359 544 30
Droga to musi być trochę wyżej, żeby nie tylko "paragraf" ;) się schował, ale jeszcze konstrukcja wiaduktu się zmieściła :D. A na poważnie, to przy nowych budowlach wiadukt powinien być na takiej wysokości, żeby przewód jezdny był na normalnej wysokości, jak na całej linii. Do tego trzeba uwzględnić wysokość sieci (z liną nośną), konstrukcje wsporcze i odstęp izolacyjny między siecia a konstrukcją wiaduktu. Rozwiązania z obniżoną siecią stosuje się przy przeprowadzaniu sieci trakcyjnej pod istniejącymi, niskimi obiektami.

OP
OP
Bartłomiej

Bartłomiej

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dobra, dzięki wielkie. Myślicie, że ok. 10 cm wystarczy Czy dać jeszcze więcej? Styropian, który mam ma wysokość 10 cm. Jak położę na to jeszcze gips to kilka centymetrów mogę uzyskać. Co do samej drogi to jak ją zrobić?(wiadukt).

OP
OP
Bartłomiej

Bartłomiej

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam modelarze!

Już prawie skończyłem pierwszą część wzgórza (modelować styropian) Oceńcie czy konstrukcja jest OK, czy wzniesienie ma dobry kąt i ogół.
DSC_1445.JPG DSC_1435.JPG DSC_1436.JPG DSC_1441.JPG DSC_1440.JPG DSC_1443.JPG DSC_1442.JPG

Tutaj naniosłem plany drogi, która będzie się wznosiła i zrobi wiadukt nad torami. DSC_1448.JPG

Prosiłbym o szybkie odpowiedzi w miarę możliwości ponieważ chciałbym już zdjąć gazety i zabezpieczenia przed styropianem i zacząć robić podjazd.

OP
OP
Bartłomiej
Reakcje
0 0 0
Witam znów!

Zrobiłem podjazd(tzn. drugą górkę) i uważam, że wyszło całkiem dobrze. DSC_1450.JPG DSC_1455.JPG DSC_1457.JPG DSC_1453.JPG DSC_1452.JPG Dodatkowo zacząłem eksperymentować z poboczem. DSC_1458.JPG DSC_1459.JPG Dla ciekawych- pobocze zrobiłem z przesianej kawy. Proszę się nie czepiać drogi bo w tym miejscu wyszła 'badziewnie'. Będę ją malował jeszcze raz na ciemniejszy kolor. Do farby chcę dodać przesianego piasku, żeby była imitacja asfaltu.
I teraz mam do was pytania:

1. Uważacie, że pomysł z farbą i piachem jest dobry?
2. Czy mam dobry plan co do scenerii górek? (na początek zrobienie drogi i mostu potem malowanie farbą albo sprayem, posmarowanie klejem winylowym(bezbarwnym) i nałożenie trawy(przesiane i pomalowane trociny) i na koniec krzaczki i drzewka)
3. Jak zrobić most/wiadukt?

Z góry dziękuję.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Czemu Ty wszystko robisz takie "bele jakie"? Chcesz wystąpić w "Usterce" czy jak? Ta droga jest tragiczna! Zerwij to, kup zwykły arkusz kartonu modelarskiego za 1,5 złotego, przyklej i pomaluj. To naprawdę nie jest duży końcu a efekt będzie sto razy lepszy. A zamiast kawy na poboczu idź nabierać drobnego piasku przed blokiem i to przyklej! Przykłady zastosowania kartonu poniżej.

DSC_0346-1600x1200.JPG
DSC_0082-1600x900.JPG

OP
OP
Bartłomiej
Reakcje
0 0 0
Czemu Ty wszystko robisz takie "bele jakie"? Chcesz wystąpić w "Usterce" czy jak? Ta droga jest tragiczna! Zerwij to, kup zwykły arkusz kartonu modelarskiego za 1,5 złotego, przyklej i pomaluj. To naprawdę nie jest duży końcu a efekt będzie sto razy lepszy. A zamiast kawy na poboczu idź nabierać drobnego piasku przed blokiem i to przyklej! Przykłady zastosowania kartonu poniżej.

Zobacz załącznik 362490 Zobacz załącznik 362491
Po prostu to jest makieta polska i dotrzymuje polskiej tradycji :p. To że droga jest dziadoska, że trawa jest okropna to wiem i nie trzeba mi tego ciągle wspominać.

Ponawiam pytanie. Wymyśliłem, że wiadukt mogę zrobić ze sklejki i na to wylać drogę.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Po prostu to jest makieta polska i dotrzymuje polskiej tradycji :p. To że droga jest dziadoska, że trawa jest okropna to wiem i nie trzeba mi tego ciągle wspominać.

Ponawiam pytanie. Wymyśliłem, że wiadukt mogę zrobić ze sklejki i na to wylać drogę.
Nic nie pisałem o trawie. Raczej o kawie. Wiadukt zrób ze sklejki, ale nie wylewaj na to nic, tylko ja po prostu pomaluj.