Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Witam po niekrótkiej przerwie. Mam parę zdjęć z elektroniki i innych rzeczy. Mam do was(forumowiczów) pytanie: Gdzie mam postawić semafor na przedostatnim zdjęciu? (DSC_1103) po lewej stronie drogi? (pomiędzy drogą, a zwrotnicą) czy po prawej? I w jakiej odległości od torów? W planach chcę zrobić górę koło lasu. I wiem już jak zrobię peron. Karton gips 12 mm i na to warstwa 5 mm gipsu (lejnego). Na peronie będzie zadaszenie i takie lampy. Tanie i dosyć ładne. Czekam na wasze opinie i pomysły na postawienie semaforów, bo jak widzieliście mam już je prawie gotowe.
Popsuło mi się makro w cyfrówce, a ze zwykłego telefonu nic nie widać ze względu na jakość.
[DOUBLEPOST=1448568211,1448567807][/DOUBLEPOST]Tak po za tematem zdjęć już wiem jak zrobić peron. Tu: gdzie będzie peron
obkleję dookoła taśmą piankową szerokości 38mm i wleję gips. Następnie tą taśmę odczepię. I przykleję jeszcze nie wiem co, ale coś typu drewienka zapałek, żeby zrobić zakończenie peronu.
kolejna seria zdjęć tym razem z już wylanego, po części wygładzonego peronu. Pomalowany farbą podkładową. Również przymocowałem na stałe semafor. Jeszcze tylko podłączyć i elektronika będzie załatwiona. Piszcie co mogę zrobić na tym peronie. Z czego zrobić daszek i w jaki sposób go pomalować(chodzi o kolory)?
Ja rozumiem niski budżet, ale trawę można wraz z elektrosadzarką z łapki na muchy można od wielkiej bidy objechać za 50zł. Szuter jak nie chcesz kupować to młotkiem potłuc przez sitko przesiać i się da
Budynki też możesz samodzielnie wykonać.
Fotki na dowód, że się da
Szuter wykonany z potłuczonego piaskowca.
Budynek z torebki gipsu za 3,5zł
droga brukowa z 1/4 torebki gipsu
Nie jestem z tych krytycznych ale nieco zaniżasz standard.
Zerwij ten peron, wylej sobie równy prostokąt z gipsu na stole warsztatowym, gdy będzie dosychał wyrzeźbij na nim płyty chodnikowe.
Da się. również z gipsu.
Wreszcie skończyłem projekt z semaforami. Wszystko działa razem z przełącznikami i.t.p.
Rolka zdjęć:
W oczekiwaniu na zielone światło...
"S2 podano, można ruszać"
Za kulisami:
podłączenie dwóch semaforów:
kabel prowadzący do "serca makiety":
Control panel:
Po za semaforami peron jest już prawie skończony. Zostało jeszcze pomalować linie i zrobić kładkę do przyszłej stacji.
Na chwilę obecną chciałbym zrobić wiadukt nad torami.
Tu gdzie jest karton
będzie droga. Nie mam pomysłu z czego zrobić takie wzniesienie. Na obrazku po lewej stronie widać kawałek 'góry' ze styropianu. Chciałbym to wykorzystać, a potem uformować teren z gipsu. Dobry pomysł, czy radzicie coś innego? projektując wiadukt wzorowałem się na tej makiecie, a konkretnie wiadukcie.
Możesz też wykorzystać styrodur. Jeśli w okolicy masz agencję reklamową która wycina napisy - logotypy przestrzenne to powinni mieć odpady takiego materiału - kroi się lepiej niż styropian i mniej śmieci a jest lekki.
Ok, czegoś poszukam. Piankę montażową tnie się chyba tak samo jak styrodur(tak mi się wydaję). Mieliście z tym jakieś doświadczenie ? Jak zrobić to na mojej makiecie gdzie mam matę? Wyciąć kawałek maty? Czy na matę przykleić styrodur/piankę?
Ładna elektryka..
Reszta co tu dużo mówić..kiepska.
Piszesz o budżetowej makiecie ale tu nie chodzi o budżet a o wykonanie.
Są sposoby na wykonanie czegoś tanio
makietę jak twoja mozna spokojnie obsadzić mata trawiasta i na nią nasiać "na młotek i lakier do włosów"troszkę dłuższej trawy.
Posypki gąbkowe można wykonać samemu, wystarczy blender i stara gabka + odrobina barwnika
Ja rozumiem niski budżet, ale trawę można wraz z elektrosadzarką z łapki na muchy można od wielkiej bidy objechać za 50zł. Szuter jak nie chcesz kupować to młotkiem potłuc przez sitko przesiać i się da
Budynki też możesz samodzielnie wykonać.
Fotki na dowód, że się da
Szuter wykonany z potłuczonego piaskowca.
Budynek z torebki gipsu za 3,5zł
droga brukowa z 1/4 torebki gipsu
Nie jestem z tych krytycznych ale nieco zaniżasz standard.
Zerwij ten peron, wylej sobie równy prostokąt z gipsu na stole warsztatowym, gdy będzie dosychał wyrzeźbij na nim płyty chodnikowe.
Da się. również z gipsu.
Posłuchaj kolegi i moja rada jest taka zastosuj się do rad.,
Bo to co pokazujesz jest po prostu słabe, nie chce cie demotywować ale wystawiając swoje prace na publiczne forum liczysz sie z opiniami
Szuter będzie taki jak na obrazku na całej makiecie. Gdybym zerwał tą trawę albo zrobił coś, żeby nie było jej widać nie zaniżał bym poziomu?
Co myślicie o tej piance?
[DOUBLEPOST=1451822872][/DOUBLEPOST]Jak zrobić taki domek co napisałeś, że na 3 zł? On jest z tektury?
Rozumiem wszystkich. Mam pytanie: Czy to ta trawa i 'latarnie' zaniżają poziom ? Co do szutru to pisałem już o tym:
Szuter będzie taki jak na obrazku na całej makiecie. Gdybym zerwał tą trawę albo zrobił coś, żeby nie było jej widać nie zaniżał bym poziomu?
Co myślicie o tej piance?
[DOUBLEPOST=1451822872][/DOUBLEPOST]Jak zrobić taki domek co napisałeś, że na 3 zł? On jest z tektury?
Tektura 1,5 mm ok 2 zł za mały arkusz
Rozrysowujesz domek w skali
Wycinasz ostrym nożykiem okna drzwi
Całość oklejasz wydrukowanymi cegłami wyskalowanymi do wydruku
Cegły masz w pliku
Oklejony karton prasujesz pomiędzy dwoma kartkami żelazkiem.
Całość sklejasz wklejając w narożniki listewki 5x 5 mm
A reszta to już tylko i wyłącznie twoja inwencja
Dach może być pokryty papą jak u mnie, możesz zrobić eternit z tektury falistej
Okna to opakowanie od rajstop zony
Antena to zlutowane druty miedziane
Drzwi to kawałek starego wagonu (burty)
Żarówki do oświetlenia moa być stare z lampek na choinkę
Możesz pobawić się w firanki itditd
Co do poziomu nie można mówić o jego zaniżaniu bo każdy się uczy każdy doskonali swoje
Jezeli chcesz mojej rady zrób tak....
Przygotuj sobie następujące materiały znajdziesz je przy domu:
Dzięki wielkie za rady, na pewno niedługo zrobię domek z Pana projektu/rady. Myślę, że bardziej to bym zrobił z elektro-sadzarki trawę niż z maty. Ziemia i piasek będę emitować prawdziwą ziemię itd? Jak przykleić ziemię to makiety? Mam jeszcze plan, żeby zrobić skład węgla. Mam drobny węgiel po filtrach od wody i myślę, że nadaje się w sam raz Co do gąbki to robię tak od paru dni, tylko że nie przez blender, a odrywam rękoma. Potem wkładam wszystko do pojemnika i 'sprejuje' sprayem ciemnozielonym i zielonym efekt jest świetny, ale muszę dla poprawienia realistyki zrobić bardzo małe (0,3-0,4mm), które potem upcham/obsypię te większe kawałki.