• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta o niskim budżecie

OP
OP
Bartłomiej
Reakcje
0 0 0
Witam po niekrótkiej przerwie. Mam parę zdjęć z elektroniki i innych rzeczy. Mam do was(forumowiczów) pytanie: Gdzie mam postawić semafor na przedostatnim zdjęciu? (DSC_1103) po lewej stronie drogi? (pomiędzy drogą, a zwrotnicą) czy po prawej? I w jakiej odległości od torów? W planach chcę zrobić górę koło lasu. I wiem już jak zrobię peron. Karton gips 12 mm i na to warstwa 5 mm gipsu (lejnego). Na peronie będzie zadaszenie i takie lampy. Tanie i dosyć ładne. Czekam na wasze opinie i pomysły na postawienie semaforów, bo jak widzieliście mam już je prawie gotowe.

Załączniki

OP
OP
Bartłomiej
Reakcje
0 0 0
Popsuło mi się makro w cyfrówce, a ze zwykłego telefonu nic nie widać ze względu na jakość.
[DOUBLEPOST=1448568211,1448567807][/DOUBLEPOST]Tak po za tematem zdjęć już wiem jak zrobić peron. Tu: gdzie będzie peron DSC_0575.JPG DSC_1032.JPG obkleję dookoła taśmą piankową szerokości 38mm i wleję gips. Następnie tą taśmę odczepię. I przykleję jeszcze nie wiem co, ale coś typu drewienka zapałek, żeby zrobić zakończenie peronu.
Co o tym myślicie?

OP
OP
Bartłomiej
Reakcje
0 0 0
kolejna seria zdjęć tym razem z już wylanego, po części wygładzonego peronu. Pomalowany farbą podkładową. Również przymocowałem na stałe semafor. Jeszcze tylko podłączyć i elektronika będzie załatwiona. Piszcie co mogę zrobić na tym peronie. Z czego zrobić daszek i w jaki sposób go pomalować(chodzi o kolory)?

DSC_1221.JPG
DSC_1201.JPG
DSC_1197.JPG
DSC_1219.JPG
DSC_1199.JPG
DSC_1218.JPG
DSC_1196.JPG
DSC_1222.JPG

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
Ja rozumiem niski budżet, ale trawę można wraz z elektrosadzarką z łapki na muchy można od wielkiej bidy objechać za 50zł. Szuter jak nie chcesz kupować to młotkiem potłuc przez sitko przesiać i się da
Budynki też możesz samodzielnie wykonać.
Fotki na dowód, że się da
Szuter wykonany z potłuczonego piaskowca.
Budynek z torebki gipsu za 3,5zł
droga brukowa z 1/4 torebki gipsu
Nie jestem z tych krytycznych ale nieco zaniżasz standard.
Zerwij ten peron, wylej sobie równy prostokąt z gipsu na stole warsztatowym, gdy będzie dosychał wyrzeźbij na nim płyty chodnikowe.
Da się. również z gipsu.

Załączniki

OP
OP
Bartłomiej
Reakcje
0 0 0
Peronu nie zerwę bo on jest już prawie gotowy, co do szutru to zobacz to zdjęcie:

wstawiłem je wcześniej ale ze względu na aparat pewnie nic nie widać ale możesz mi uwierzyć, efekt jest świetny. Co do trawy to pisałem kilka razy.

OP
OP
Bartłomiej
Reakcje
0 0 0
Wreszcie skończyłem projekt z semaforami. Wszystko działa razem z przełącznikami i.t.p.
Rolka zdjęć:

W oczekiwaniu na zielone światło...
DSC_1303.JPG DSC_1307.JPG

"S2 podano, można ruszać"
DSC_1308.JPG

Za kulisami:

podłączenie dwóch semaforów: DSC_1293.JPG

kabel prowadzący do "serca makiety": DSC_1295.JPG

Control panel:
DSC_1296.JPG DSC_1297.JPG DSC_1298.JPG DSC_1302.JPG

Po za semaforami peron jest już prawie skończony. Zostało jeszcze pomalować linie i zrobić kładkę do przyszłej stacji.

Na chwilę obecną chciałbym zrobić wiadukt nad torami.

Tu gdzie jest karton DSC_1305.JPG będzie droga. Nie mam pomysłu z czego zrobić takie wzniesienie. Na obrazku po lewej stronie widać kawałek 'góry' ze styropianu. Chciałbym to wykorzystać, a potem uformować teren z gipsu. Dobry pomysł, czy radzicie coś innego? projektując wiadukt wzorowałem się na tej makiecie, a konkretnie wiadukcie.

(źródło obrazka- http://forum.modelarstwo.info/threads/zellin.25658/) u tego Pana skręca się w prawo i jest się na wiadukcie. U mnie chciałbym drogę prostą. Mniej więcej coś takiego. makieta przyszła.png

Proszę was o rady, opinie i ciekawe pomysły.
No i życzę wesołego nowego roku!

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.272 39 0
Możesz też wykorzystać styrodur. Jeśli w okolicy masz agencję reklamową która wycina napisy - logotypy przestrzenne to powinni mieć odpady takiego materiału - kroi się lepiej niż styropian i mniej śmieci a jest lekki.

OP
OP
Bartłomiej
Reakcje
0 0 0
Ok, czegoś poszukam. Piankę montażową tnie się chyba tak samo jak styrodur(tak mi się wydaję). Mieliście z tym jakieś doświadczenie ? Jak zrobić to na mojej makiecie gdzie mam matę? Wyciąć kawałek maty? Czy na matę przykleić styrodur/piankę?

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Ładna elektryka..
Reszta co tu dużo mówić..kiepska.
Piszesz o budżetowej makiecie ale tu nie chodzi o budżet a o wykonanie.
Są sposoby na wykonanie czegoś tanio

Koszt budynku niecałe 2-3 zł
100_4984.JPG
Szuter można zrobić z żwirku akwarystycznego
http://allegro.pl/piasek-bazaltowy-czarny-podloze-zwir-1kg-0-8-1-6mm-i5698652667.html malujesz na brązowo i już

makietę jak twoja mozna spokojnie obsadzić mata trawiasta i na nią nasiać "na młotek i lakier do włosów"troszkę dłuższej trawy.
Posypki gąbkowe można wykonać samemu, wystarczy blender i stara gabka + odrobina barwnika

Ja rozumiem niski budżet, ale trawę można wraz z elektrosadzarką z łapki na muchy można od wielkiej bidy objechać za 50zł. Szuter jak nie chcesz kupować to młotkiem potłuc przez sitko przesiać i się da
Budynki też możesz samodzielnie wykonać.
Fotki na dowód, że się da
Szuter wykonany z potłuczonego piaskowca.
Budynek z torebki gipsu za 3,5zł
droga brukowa z 1/4 torebki gipsu
Nie jestem z tych krytycznych ale nieco zaniżasz standard.
Zerwij ten peron, wylej sobie równy prostokąt z gipsu na stole warsztatowym, gdy będzie dosychał wyrzeźbij na nim płyty chodnikowe.
Da się. również z gipsu.
Posłuchaj kolegi i moja rada jest taka zastosuj się do rad.,
Bo to co pokazujesz jest po prostu słabe, nie chce cie demotywować ale wystawiając swoje prace na publiczne forum liczysz sie z opiniami

OP
OP
Bartłomiej
Reakcje
0 0 0
Rozumiem wszystkich. Mam pytanie: Czy to ta trawa i 'latarnie' zaniżają poziom ? Co do szutru to pisałem już o tym:
Peronu nie zerwę bo on jest już prawie gotowy, co do szutru to zobacz to zdjęcie:

wstawiłem je wcześniej ale ze względu na aparat pewnie nic nie widać ale możesz mi uwierzyć, efekt jest świetny. Co do trawy to pisałem kilka razy.
Szuter będzie taki jak na obrazku na całej makiecie. Gdybym zerwał tą trawę albo zrobił coś, żeby nie było jej widać nie zaniżał bym poziomu? :p
Co myślicie o tej piance?
[DOUBLEPOST=1451822872][/DOUBLEPOST]Jak zrobić taki domek co napisałeś, że na 3 zł? On jest z tektury?

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Rozumiem wszystkich. Mam pytanie: Czy to ta trawa i 'latarnie' zaniżają poziom ? Co do szutru to pisałem już o tym:

Szuter będzie taki jak na obrazku na całej makiecie. Gdybym zerwał tą trawę albo zrobił coś, żeby nie było jej widać nie zaniżał bym poziomu? :p
Co myślicie o tej piance?
[DOUBLEPOST=1451822872][/DOUBLEPOST]Jak zrobić taki domek co napisałeś, że na 3 zł? On jest z tektury?
Tektura 1,5 mm ok 2 zł za mały arkusz
Rozrysowujesz domek w skali
Wycinasz ostrym nożykiem okna drzwi
Całość oklejasz wydrukowanymi cegłami wyskalowanymi do wydruku
6b46a19a7a73.jpg Cegły masz w pliku
Oklejony karton prasujesz pomiędzy dwoma kartkami żelazkiem.
Całość sklejasz wklejając w narożniki listewki 5x 5 mm
A reszta to już tylko i wyłącznie twoja inwencja
Dach może być pokryty papą jak u mnie, możesz zrobić eternit z tektury falistej
Okna to opakowanie od rajstop zony ;)
Antena to zlutowane druty miedziane
Drzwi to kawałek starego wagonu (burty)
Żarówki do oświetlenia moa być stare z lampek na choinkę
Możesz pobawić się w firanki itditd

Co do poziomu nie można mówić o jego zaniżaniu bo każdy się uczy każdy doskonali swoje

Jezeli chcesz mojej rady zrób tak....

Przygotuj sobie następujące materiały znajdziesz je przy domu:

Przesiany drobny piaseczek (ja uzywam wysuszonej gliny zebranej obok jeziora przesianej przez sitko)
Troszke ciemniejsza ziemia, piasek (ja uzywam ziemi ogrodowej przesianej przez bardzo dorbne sitko)
Mata trawiasta np http://allegro.pl/mata-trawiasta-120-x-60cm-firmy-noch-00260-trawa-i5176584527.html ,

A reszta to praca i jeszcze raz praca .... nikt nie kupuje wszystkich materiałów na całość kupujemy je stopniowo i zbieramy sobie różnorakie materiały

OP
OP
Bartłomiej
Reakcje
0 0 0
Dzięki wielkie za rady, na pewno niedługo zrobię domek z Pana projektu/rady. Myślę, że bardziej to bym zrobił z elektro-sadzarki trawę niż z maty. Ziemia i piasek będę emitować prawdziwą ziemię itd? Jak przykleić ziemię to makiety? Mam jeszcze plan, żeby zrobić skład węgla. Mam drobny węgiel po filtrach od wody i myślę, że nadaje się w sam raz ;) Co do gąbki to robię tak od paru dni, tylko że nie przez blender, a odrywam rękoma. Potem wkładam wszystko do pojemnika i 'sprejuje' sprayem ciemnozielonym i zielonym efekt jest świetny, ale muszę dla poprawienia realistyki zrobić bardzo małe (0,3-0,4mm), które potem upcham/obsypię te większe kawałki.

Dzięki za rady.