• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta o niskim budżecie

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Tylko spójrz na zdjęcie. Tam jest betonowe koryto. Gdyby zostawić jak proponujesz w realu płynąca woda zabierała by prądem kamienie szutru koniec końców szuter spłynął by całkiem. ...ale jak już tam i tak przesiejesz trawą lub piaskiem to się to w oczy rzucać nie będzie. Będzie i tak lepiej wyglądać niż krawędź szutru z wycieraczką :)

OP
OP
Bartłomiej
Reakcje
0 0 0
Dzień dobry wszystkim!

Powracam do budowania makiety. Zabieram się za nią (przynajmniej tak mi się wydaję) tak jak to powinno być, a nie wszystko w złej kolejności. Na razie zrobiłem kawałek polnej drogi IMG_20170430_111724_HDR.jpg , zrywam po trochu tą wycieraczkę i formuje teren za pomocą pianki montażowej IMG_20170430_110340_HDR.jpg . Po zerwaniu 'trawy' wydaję mi się, że tory będą trochę za wysoko IMG_20170430_110250_HDR.jpg IMG_20170430_110303_HDR.jpg . Jeśli zrobiłbym dookoła torów podłoże z pianki to wydaję mi się, że będzie OK. Co o tym myślicie? IMG_20170430_110256_HDR.jpg IMG_20170430_110314_HDR.jpg IMG_20170428_233354_HDR.jpg
[DOUBLEPOST=1493547971][/DOUBLEPOST] IMG_20170430_122423_HDR.jpg

Załączniki

OP
OP
Bartłomiej

Bartłomiej

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Położyłem piankę, wyciąłem i uformowałem. Wyszło nie najlepiej więc przykleiłem na to ręcznik papierowy nasączony klejem. W trakcie okazało się, że pianka ma właściwości hydrofobowe i słabo się klei. Zobaczę jak to będzie po wyschnięciu. Macie jakiś inny pomysł jak mogę zrobić teren? (oprócz styropianu, który zasyfi mi cały dom)
IMG_20170501_005851.jpg

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
126 0 0
Trawę jak najbardziej chcę wymienić, albo usunąć ją do tego stopnia, że będzie jej mniej niż 1/4 powierzchni całej makiety. Dzięki za szybkie posty- to nabrało mi bardziej motywacji. Co do peronu to myślę nad tym, żeby zrobić na początku warstwę z piachu i gipsu (ona będzie niewidoczna), a już na część widoczną masę "poziomującą".
[DOUBLEPOST=1446069900][/DOUBLEPOST]A macie jakieś pomysły jak zrobić wzniesienia? Chciałbym zrobić tunel w rogu i mam pewną koncepcje jak to zrobić. Pianka montażowa i na to gips(jakieś skały i.t.d.), ale nie wiem czy wnętrze też ma być zapełnione? czy puste?
Moja rada. Buduj z prawdziwych materiałów modelarskich. Pytaj i ucz się poprawnie. Jestem w stanie zrozumieć, że materiały nie są tanie i może być dla niektórych z tym problem. Też kiedyś miałem problemy finansowe, ale budowałem wolniej i kupowałem tyle na ile było mnie stać. Także kolego wymień tą trawę i zastosuj prawidłową, modelarską bo tylko będzie szkoda twojej ciężkiej pracy.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.303 216 0
Dokładnie tak jak pisze Arti55 lepiej wolniej i z porządnych materiałów niż z badziewia, bo i tak wyjdzie Ci drożej i będziesz musiał dwa razy robić. Raz z badziewia i drugi raz już porządnie jak dojdziesz do wniosku, że nie o to Ci chodziło, a kasa leci.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Styrodur możesz darmowo pozyskać z agencji reklamowych. Używają go do robienia przestrzennych liter etc. Zostaje im dużo. Kiedyś zapakowali mi mondeo po dach.

wilczeecho

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Taka rada ode mnie... zainwestuj te 20zł w elektryczną packe na muchy i sitko a do tego trawka.... będzie to kosztować mało a efekt będzie dużoo lepszy... Wiem co mówię sam robię makietę po kosztach i często miesiącami czekam na jedną farbkę ale warto :3

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.204 26 8
@Bartłomiej
Posłuchaj rad kolegów powyżej, bo zieleń robi potężny klimat na każdej makiecie i kiedy wszystko już zrobisz, to ciężko trawkę będzie wymienić. Co do skał i tuneli to ja stosuje styrodur, na zmianę ze styropianem, bandaż gipsowy i szpachle. Jak potem do wszystko obrobisz, ukształtujesz, wyrównasz i pomalujesz, dobrze jest to też potem w niektórych miejscach zasypać piaseczkiem od kolegi z forum. ;) Jak na tym posadzisz zieleń to z pewnością będzie super.

kolejowy Marwin

Znany użytkownik
Reakcje
72 0 0
Przeczytałem ostatnio cały temat i polecał bym Ci Bartłomiej zanim zrobisz jakąś drogę, zaczniesz sądzić trawę i tym podobne, weź sobie drewnianą deskę taką grubszą, żeby się nie uginała i próbuj na niej wykonywać różne rzeczy, a nie od razu na makiecie. Szansę, że coś nam wyjdzie za pierwszym razem idealnie, tak jak byś my chcieli są nie duże (bynajmniej ja tak mam:p) np. szutrowanie, czy drogę próbowałem na drewnianej desce, która służyła wyłącznie do takich właśnie próby.
Jak wykonałem daną rzecz, to gdy wyszło realistycznie robiłem tak samo na makiecie, jak wyszło nie tak jak chciałem to starałem się wyciągać wnioski, co jednak nie znaczy, że makieta jest później bezbłędnie zrobiona, bo zawsze jakieś błędy się popełni.;)

Zdjęcia, jak takie ćwiczenia wyglądały.

Załączniki

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Witaj, też nie miałem kiedyś sadzarki. Trawę sadziłem tak. Woreczek foliowy naciągnięty na deseczce z dykty smarowałem klejem polimerowym rozcieńczonym z denaturatem. Następnie przenosiłem się nad stół gdzie sypałem na to różne trawki pukając od spodu. To co spadało na ziemie zbierałem i ponownie sadziłem. Bardzo dużo trawy na mojej makiecie jest zrobione w ten sposób. Najbardziej skomplikowane jest maskowanie łączeń, ale idzie z tego wybrnąć. W załączniku zdjęcia jako dowód. Na początek wystarczyły mi trawki za niecałe 80 zł, później dokupiłem kolejne i mam ich zapas już do końca makiety, wydałem może łącznie na trawy może 180 zł. Małymi krokami do przodu. Gdy zaczynałem to robić byłem w liceum i z kasa było bardzo krucho.
Najprostszą drogę plac zrobisz nawet z kleju do płytek tutaj przykład, chociaż akurat to mi się do końca nie podoba i będę to zmieniał.
Perony zrobiłem z tektury arkusz ogromny kupiłem z papierniczym za jakieś 4 zł do tego trochę zacięcia i płytki z allegro wycinane z laserem i też się da. Najpierw pasek z MDFu w moim przypadku, potem przygotowane ręcznie boczki, a do środka kostka.
Wiele rzeczy idzie samemu zrobić z gotowych i naprawdę dosyć tanich półprefabrykatów, są rzeczy, które musisz oczywiście kupić, bo nie da się zrobić ich samemu. Znaczy się wszystko się da, ograniczają nas zdolności jedynie.

Pozdrawiam

Załączniki