• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta o niskim budżecie

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
2.194 4 0
Łączenie zrób tak jak w rzeczywistości, czyli zalane smołą (w twoim przypadku przyklej na łączeniu np kartkę i pomaluj taki łączenie gęstą czarną farbą. :)

I zastosowałbym się do porad Marcina, on chce ci pomóc, a nie zaszkodzić...

OP
OP
Bartłomiej
Reakcje
1 0 0
Witam,

Trochę na 'makiecie' się zmieniło. Pomalowałem wstępnie wiadukt i zrobiłem drogę. DSC_2042.JPG DSC_2041.JPG DSC_2044.JPG DSC_2043.JPG pobawiłem się w patynowanie lokomotywy i jednego wagonu. DSC_2039.JPG DSC_2038.JPG Nad efektem mógłbym troszkę popracować. Jako pigmentów używam suchych pasteli: DSC_2040.JPG . Na całym torowisku wysypałem czarny szuter i część już przykleiłem. Zostało mi tylko nanieść pigmenty albo farbę. DSC_2035.JPG DSC_2033.JPG . Aktualnie robię dworzec kolejowy. Wyciąłem już karton i teraz robię drzwi i okna. Tak jak wcześniej pisałem kładka będzie wychodziła z budynku, a mianowicie z trzeciego piętra. Myślę nad tym, żeby wejście na kładkę było też z zewnątrz. Co o tym myślicie? Jak zrobić pobocze? Na razie robię z przesianej kawy, ale jej się chyba nie da przykleić :( . Co do ziemi to ona jest za jasna.

Ostatnio edytowane:

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.463 3 0
Ziemia jest za jasna bo wycieraczka jest za ciemna...proponuję uratować temat wycieraczki smarując ją klejem i wysadzeniem elektrostatycznej trawy. Droga wygląda zdecydowanie lepiej.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.463 3 0
Chodzi o szuter? Jak dla mnie za duże ziarna. Większość jest tak duża jak szeroki jest podkład i psuje to znacznie odbiór toru po szutrowaniu. Większość wynalazków pod tytułem "tani szuter" nie jest ani tanie ani nie jest szutrem. To co kupiłeś to zwykły żwirek bazaltowy który można w każdym zoologu kupić po 5 złotych 1kg, a ja dam sobie rękę uciąć że go nabyłeś na allegro drożej i mniej :) Przerabiałem żwirek w ramach "oszczędności" zanim kupiłem wcale nie drogi szuter firmy Polak w skali TT który pasuje do małych makiet h0 jakie robimy.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.463 3 0
...a co to jest bo ja myślałem, że to jakieś paprochy po drodze...

BTW masz jakieś lęki przed trawą elektrostatyczną? ...ani to drogie ani trudne w "wysianiu".

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.505 17 2
Weź ty się zlituj nad nami wszystkimi i przynajmniej posadź ładną trawę. Posłuchaj Adama. Jak już tak strasznie się boisz elektrosadzarki bądź chcesz obniżyć koszt o te 20zł potrzebne na sitko i elektrołapkę na muchy to wysiejesz młotkiem. Ale kup sobie dwa worki trawy elektrostatycznej.
No Chłopie wybacz za szczerość ale trawa tak źle nie wyglądała nawet 20-30 lat temu.

OP
OP
Bartłomiej
Reakcje
1 0 0
ok, ok zrobię z trawą elektrostatyczną, ale jak do tego się zabrać? Nie chodzi mi o sam proces wysiewania, tylko jak to zrobić u mnie? Matę posmarować klejem i przykleić trawę, czy zdjąć ją w miejscach, w których się da?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.974 483 99
ok, ok zrobię z trawą elektrostatyczną, ale jak do tego się zabrać? Nie chodzi mi o sam proces wysiewania, tylko jak to zrobić u mnie?
....o...to...to....
Matę posmarować klejem i przykleić trawę
Tylko na koniec trzeba n.....ć młotkiem w makietę tak mocno, aż trwa dęba stanie (a makieta wytrzyma). Przy okazji będziesz miał test wytrzymałości.
Sorry, ale nie wytrzymałem.

Jak dla mnie to każda z maty będzie lepsza niż to coś, co kolega zastosował. Pomysły z elektrosadzeniem dawane koledze, który pyta nawet o to, jak zrobić wiadukt, to w tym przypadku chyba będzie trudno wykonalne, choć rzeczywiście w sensie finansowym być może wyjdzie nieco taniej niż trawa z maty.
Można jednak kupić i niedrogie maty trawiaste. Wyciąć, przykleić, zapomnieć. Wygląd - niewspółmiernie lepszy niż to coś, co fakturą przypomina mi wycieraczki z Leroy'a.

Ostatnio edytowane:

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.463 3 0
Gdzie Ci się uda oderwij. Gdzie zostanie przeleć klejem, posyp piaskiem, zostaw aż się utwardzi. Potem rozcieńczony wodą wikol zakropl w te miejsca i sadź sadzarką gęstą drobną trawą. Jak wyschnie trochę lakieru bezbarwnego w areozolu (od biedy nawet lakier mocny do włosów ujdzie) psikasz pod kątem na posianą trawkę i siejesz ponownie dłuższą. Jak wyschnie psikasz znów lakierem i sypiesz albo bardzo drobny pył gąbkowy albo sadzisz drobną trawkę 1mm, lub posypujesz drobnymi listeczkami bardzo drobnymi. Nie za dużo i nie we wszystkich miejscach. Wycieraczka zniknie i jakość makiety na bank się poprawi. Inaczej narobisz się nad nią, nadenerwujesz a jak skończysz to wyrzucisz lub wystawisz na olx za 5tys jako unikat ;)

Ja też robię makietę tanio ale unikam jak się tylko da zbyt prostych ale nieestetycznych sposobów pracy bo po prostu szkoda potem się zawieść oglądając prace takich mistrzów jak Daniel, Heniek czy Walter (i wielu innych na tym forum):D

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.288 39 0
To dodaj trochę wysokości np. kartonem, pianką pod panele albo innym tego typu ustrojstwem. Ja dałbym piankę bo ... lekka i łatwa do modelowania - po prostu tniesz nożykiem - nawet możesz zrobić teren nie do końca równy. Jak się zdecydujesz to też możesz zrobić dość łatwo rowy odwadniające wzdłuż torów.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.288 39 0
ooo, niezłe. A co powiecie na styropian? Bo pianka to chodzi o taką montażową żółtą?
Miałem na myśli taką pod panele - w płytach o grubości pewnie 2-3 mm. Moim zdaniem lepsza od styropianu bo nie robi takiego syfu przy cięciu. Jak jedna warstwa za mało - dajesz dwie albo trzy. Kleimy na klej typu wikol (biały stolarski). Tniemy - nożyk do tapet - tylko delikatnie aby nie poszarpać a kroić - najlepiej świeże ostrze. Jak zrobisz teren nierówny to przed posianiem trawy możesz też utwardzić papierem toaletowym lub ręcznikiem papierowym nasączonym wikolem z wodą. Wyrówna ew. nierówne krojenie - jak coś nie do końca dobrze wyjdzie.