• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Mój tabor

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

SzymonZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 50 67
Heja Panowie,
Zakupiłem EU07-457 SM, CD 163 MTB i może jeszcze wezmę CD 181/183 MTB. Wszystkie w drodze do Mariusza TV11:). Zobaczymy jak wyjdą, ale jestem dziwnie spokojny, że od niego to będzie każdy z nich "cream de la cream".Mario, jak skończysz każdą to wrzuć fotki do swojego wątku :D zanim pójdą do mnie. Sądzę, że będzie się czym pochwalić :).
Pozdrawiam wyluzowanych modelarzy i ryczę wszystkim równie udanych zakupów!
ciao!
Szymi

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Gonziak

Znany użytkownik
Reakcje
90 0 0
Model lokomotywy spalinowej SP45-106 w malowaniu fabrycznym HCP.
Model został wykonany przez @telewizor11 na bazie modelu SU45-165 firmy Piko (96303).

Lokomotywa została wyposażona w:
- numery fototrawione oraz ramki na reflektory wykonane przez @Ostbahn ,
- kalkomanie od Pana Andrzeja Brylskiego,
- dekoder dźwiękowy LokSound V4.0 PluX 22-pin (ESU 56497) założony przez @karol_mar ,
- metalowe trąbki firmy RB Model,

Dużą pomocą przy powstaniu modelu wykazał się także @Bronco_Billy :)

Zdjęcia modelu:

DSC_4849logoforum.jpg
DSC_4858logoforum.jpg
DSC_4864logoforum.jpg

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
właśnie miałem o tej czwórce pisać- sporo psuje niestety. A żeby już być dokładnie ah i oh, to szprychy kół bosych powinny być w kolorze czerwonym. Innymi słowy SP45 wychodziły z zestawami kołowymi jak na parowozie- czerwone szprychy i białe obręcze. Przy dobrym przyjrzeniu się widać to na oryginalnym zdjęciu 106-stki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.749 52 5
Wy jesteście zboczeni !! :D Taki piękny model, a czepiacie się cyferki, czy koloru szprych... Z jednej strony rozumiem chęć oddania maksimum realizmu, ale przez przesadyzmu :)

Gonziak

Znany użytkownik
Reakcje
90 0 0
Nie ukrywam, że też jetem ciekawy czy rzeczywiście te czerwone szprychy tam były. Na zdjęciu oryginału tego niestety nie widać.
Także Kolego @SP45-166 jeśli masz jakieś zdjęcia tej lokomotywy, na których jest to widoczne będę bardzo wdzięczny za ich przesłanie :)

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.501 112 11
tak tak masz rację .. tylko na zdjęciach które miałem nigdzie nie widać tych czerwonych szprych, jak masz lepsze foty to wrzucaj, wtedy się wyrzuci koła PIKO i wstawi szprychy w kolorze czerwonym :) ...
Nie ukrywam, że też jetem ciekawy czy rzeczywiście te czerwone szprychy tam były. Na zdjęciu oryginału tego niestety nie widać.
Także Kolego @SP45-166 jeśli masz jakieś zdjęcia tej lokomotywy, na których jest to widoczne będę bardzo wdzięczny za ich przesłanie :)
Szprychy na SP45 byly czerwone, nie wiem czy na wszystkich. Jesli nie na wszystkich, to nie wiem do ktorego numeru. Sam pamietam jak sie gapilem na takie "parowozowe" kola, stojac niegdys na peronie w Gryfowie Slaskim. SP45 stala gotowa do jazdy z pociagiem do Jeleniej Gory i byly to lata 80-te, nie pozniej niz 1986. W 1986r linia przez Gryfow zostala zelektryfikowana i prace przejely sputniki. Najprawdopodobniej byla to jeleniogorska SP, poniewaz w tym czasie stacjonowaly one wlasnie tam. Kola byly dosyc brudne, jednak wyraznie bylo widac czerwone szprychy, przypominaly mi one wlasnie kola elektrowozow E11 Piko;)

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.501 112 11
takim sposobem nic się nie dowiemy, mówimy o lokomotywie, która własnie wyjechała z hali produkcyjnej a nie po jakimś remoncie czy naprawie, interesuje nas tylko lokomotywa nówka funkiel jeszcze stojąca w HCP :)
Wlasnie o takich pisze;) Juz bylo na tym forum o tym temacie; SP45 byly ostatnimi spalinowozami liniowymi ktorym fabrycznie malowano kola na czerwono. Pytanie jest tylko czy wszystkie tak wyjechaly z fabryki, jesli nie wszystkie, to do ktorego numeru byly tak malowane. Jest na internecie strona, gdzie podane sa numery lokomotyw stacjonujacych w Jeleniej Gorze. Strona zawiera wszystkie lokomotywy od konca wojny, do konca istnienia MD Jelenia Gora jako jednostki. Poznanie numerow SP jeleniogorskich przyblizylo by troche sprawe.

J

Jurek ST44

Gość
Znowu ortodoksi czadu dali :LOL: Proponuje im spojrzeć w lustro i wyłapać swoje niedoskonałości. Swoją drogą strach pokazywać cokolwiek, żeby nie być zeżartym na śniadanie razem z kapciami. :ROFL:

Gonziak

Znany użytkownik
Reakcje
90 0 0
@Jurek ST44 Nie jestem ortodoksem i w modelu nie zamierzam nic zmieniać. Jako właściciel modelu jestem po prostu ciekawy :) Wcześniej, analizując zdjęcie oryginału nie wyłapałem tych czerwonych kół bo ich koloru - innego niż czarny tam po prostu nie widać.
Mariusz wykonał modele dokładnie tak jak mu zleciliśmy z @Bronco_Billy i nikt nie ma do niego pretensji ;)

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Panowie .. nie ma o co bić piany, siedzieliśmy, patrzyliśmy, do tego jeszcze foty te, które mieliśmy konkretnego nr 106 przeglądało kilka osób z mojego otoczenia i nikt tam nie widział czerwonych szprych. Skoro bywały to ok, akurat na naszych fotach tego nie było widać. Dlatego też jeśli ktoś ma zdjęcie SP45-106 takie aby było widać podwozie z kołami to poproszę o wstawienie go tu bądź wysłanie nam na PW :) ... ot cała filozofia

11111.jpg

za to na tym zdjęciu i owszem widać ewidentnie czerwone szprychy ;)

a.jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Kolekcje 16
Kolekcje 29
Kolekcje 0
Kolekcje 13
Kolekcje 296