To tez calkiem niezle. Wszystkie te dekodery pochodza chyba ze starych zapasow. Kiedys na stronie M byly po 32E,
teraz juz po 45E. Tutaj masz filmik jak przeprowadzic digitalizacje:
jeden,
dwa,
trzy. Jesli bedziesz juz to robil to zastanow sie nad jednoczesna wymiana oswietlenia na diody LED. Ja zawsze zakladam diody dwukolorowe biala/czerwona. Dzieki temu przy jezdzie do przodu jest jednoczesnie swiatlo z przodu i czerwone z tylu. Dodatkowo ten dekoder ma jedna ukryta funkcje do ktorej latwo dotrzec (ma wiecej ale to wymaga juz wiekszej znajomosci tematu) i mozesz np. zamontowac oswietlenie kabiny. Aha, sprawdz jeszcze czy loki ktore bedziesz chcial robic przyjma ten silnik.
Z jednego MS2 po ostatniej aktualizacji mozesz sterowac chyba az 32 lokami. Sterowanie jest impulsowe z torowiska. Uwiez mi ze sterowanie 3 naraz juz jest trudne. Dlatego polecam 2 sterowniki. U mnie ja i syn kazdy mamy swoj sterownik do swojej lokomotywy.
Zwrotnice i ewentualne semafory tudziez inne sygnalizatory najlepiej zasilac oddzielnym zrodlem. Do tego moze Ci posluzyc zasilacz analogowy ktory juz posiadasz. Chyba ze bedziesz go chcial wymienic na cos mniejszego i cichszego. Sterowanie nimi moze odbywac sie z niebieskich przelaczniko ktore masz lub mozesz samodzielnie wykonac tablice z przelacznikami i np. schematem torowiska.
A teraz rzecz najwazniejsza. M to system malo popularny w PL. Bardzo ciezko bedzie Ci kupic cokolwiek z krajowego taboru co pojezdzi po twoich torach. Dlatego pomysl czy chcesz sie w niego pchac. Inna kwestia jest to ze tutaj masz juz torowisko ze zwrotnicami sterowanymi elektrycznie. Wymiana tego na zestawy np. PIKO to chyba duuuzo wiecej niz 750 zl.
Jakby co to sluze jeszcze pomoca.