• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Märklin - wszystko o kolejkach z "trzecią szyną"

Hetiw

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bez wnikania czy i ile bedziesz chcial wydac, ale do sterowania i zabawy cyfrowej w twoim zestawie to potrzebujesz:
Bez wnikania czy i ile bedziesz chcial wydac, ale do sterowania i zabawy cyfrowej w twoim zestawie to potrzebujesz:
1. Sterownik MS, np. taki - uwazam ze tutaj jest za drogi.
2. Nowsza wersja - MS2 - ten juz bardziej.
3. Ucyfrownienie lokomotyw mozesz przeprowadzic przy pomocy tych zestawow. Lub calkowicie nowe/uzywane lokomotywy cyfrowe.
4. Tor przejsciowka z C na M - 24951 - nie jest niezbedny ale ulatwi podlaczenie MS2.

Tak wiec od zabawy cyfrowej dzieli Cie okolo 750 zl (2 dekodery)
1. Sterownik MS, np. taki - uwazam ze tutaj jest za drogi.
2. Nowsza wersja - MS2 - ten juz bardziej.
3. Ucyfrownienie lokomotyw mozesz przeprowadzic przy pomocy tych zestawow. Lub calkowicie nowe/uzywane lokomotywy cyfrowe.
4. Tor przejsciowka z C na M - 24951 - nie jest niezbedny ale ulatwi podlaczenie MS2.

Tak wiec od zabawy cyfrowej dzieli Cie okolo 750 zl (2 dekodery)

Tak przy okazji, czy do sterowania DCC w systemie dwuszynowym (DC) można zastosować Mobile Station 2 w barwach Märklin-a (czerwonych) zamiast Trix-a (zielonych)? Sterownik Trix-a jest droższy a przy jednym jak i drugim jest napisane, że są w "Skala: Neutral".

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.028 24 8
A teraz rzecz najwazniejsza. M to system malo popularny w PL. Bardzo ciezko bedzie Ci kupic cokolwiek z krajowego taboru co pojezdzi po twoich torach. Dlatego pomysl czy chcesz sie w niego pchac. Inna kwestia jest to ze tutaj masz juz torowisko ze zwrotnicami sterowanymi elektrycznie. Wymiana tego na zestawy np. PIKO to chyba duuuzo wiecej niz 750 zl.
Jakby co to sluze jeszcze pomoca.
To rzeczywiście bardzo mało popularny system w Polsce i jest nas pewnie tylko "kilka osób" zwłaszcza na tym forum;), ale gdybys chciał bawić się krajowym taborem, to nie też będzie większego problemu, jeżeli dokonasz prostej przeróbki i dodasz odpowiednią płozę do lokomotywy.

Hics

Użytkownik
Reakcje
6 0 0
Sterownik CS 2 już do mnie idzie, mam pytanie czy bez problemu podłącze się do tego toru?
Zestawy do konwersji też już zamówione 2 na początek po rabacie 340zl wyszło więc chyba dobra cena.Nie chce czegoś spieprzyć i np spalić sterownik na dzień dobry
CS2 czy MS2? To jest zasadnicza roznica. CS = Central Station i kosztuje od 1500 zl, MS=Mobile Station i kosztuje od 150 zl.
Zestaw do konwersji to jest cos innego niz to co masz na zdjeciu. To co posiadasz to zwykly tor z wyprowadzonymi do niego kablami zasilania. Ale podepnij i podlacz brazowy z brazowym a czerw z czerw i bedzie dzialac. Zamiast placic za niego mogles wziasc kazdy tor i dolutowac przewody samemu ;)

I co kosztowalo 340 zl?

Ostatnio edytowane:
Reakcje
2 0 0
Witam udało mi się podłączyć zasilanie cyfrowe i MS2 ,wykonałem także digitalizację lokomotywy spalinowej BR236 narazie bez oświetlenia bo muszę kupić diody ale jeździ bezproblemo i cieszy moje oko, mam jeszcze jeden zestaw 60760 i chciałem zaadoptować go do lokomotywy rivarossi ale tu pojawia się kolejne pytanie bo po otwarciu jej okazało się że posiada ona silnik DC zasilany przez mostek prostowniczy z AC, pytanie dotyczy tego czy wykorzystywać sterownik lokomotywy z zestawu 60760 czy może kupić coś innego co obsłuży ten silnik i będzie działać na MS2 ,a zestaw zostanie do kolejnej lokomotywy Marklin

Załączniki

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.616 64 3
Moim zdaniem do lokomotywy Rivarossi najlepiej użyć dekodera do silników prądu stałego który pracuje w systemie Marklin Motorola. Najczęściej są to tzw. Multiprotokol decoder które pracują zarówno w MM i DCC.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.616 64 3
Niestety nie mam dużego doświadczenia w tej kwestii bo używam systemu DCC i posiadam tylko jeden dekoder jazdy uniwersalny do MM i DCC firmy Uhlenbrock 74570 który kupiłem od naszego kolegi z forum. Ten dekoder ma złącze Pux22 i obecnie jeździ w SP45 firmy Piko.
Jednak większość firm takich jak ESU Lenz Zimo czy wspomniany Uhlenbrock ma w swojej ofercie dekodery pracujące w systemie MM lub w obydwu MM i DCC. Najlepiej wybrać produkt który dobrze sobie radzi z silnikami starej generacji 3 biegunowymi.

Reakcje
2 0 0
Myślę nad tą lokomotywą marklin V60 nie dają mi spokoju te sprzęgi elektromagnetyczne, przeczytałem te artykuły i większość stosuje sprzęgi z Marklin hamo a gdyby tak zastosować mostek prostowniczy przejdziemy spowrotem na AC i wtedy elektromagnes zadziała bezproblemowo tylko czy obsłuży to zestaw marklin 60760 ma ktoś doświadczenie z tą lokomotywą i jej digitalizacją??